Header Ads

Ζυμαρικά: Έτσι το χρυσό σιτάρι μεταμορφώνεται στο αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων

Αγαπημένες παιδικές γεύσεις γεμάτες νοσταλγία, ανεξάντλητοι και απρόσμενοι συνδυασμοί υλικών: τα ζυμαρικά δεν είναι τυχαία η αγαπημένη τροφή του πλανήτη που κλέβει τις καρδιές μικρών και μεγάλων από την αρχαιότητα.
Λαχταριστά ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα και μυρωδικά, πλούσια καρμπονάρα, αγαπημένη μακαρονάδα με κιμά πασπαλισμένη με μπόλικο τυρί, ζυμαρικά «παντρεμένα» με κρέας, θαλασσινά, μανιτάρια, λαχανικά. Όλα, όμως, ξεκινούν από δύο και μόνο υλικά: σιτάρι και νερό.

Οι ρίζες των ζυμαρικών χάνονται στο βάθος των αιώνων. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, για παράδειγμα, ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο που έφτιαχνε «κορδόνια από ζύμη». Τα πρώτα μακαρόνια; Ίσως! Για τη χώρα μας, το σιτάρι που «χρωματίζει» χρυσαφένιους τους αγρούς είναι συνυφασμένο με το ηλιόλουστο ελληνικό καλοκαίρι. Θέρος θα πει καλοκαίρι, μια εποχή που η γη προσφέρει απλόχερα τους καρπούς της. Και θερισμός θα πει σκληρή δουλειά που μάλιστα γίνεται τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, τον Ιούνιο - Θεριστή και τον Ιούλιο - Αλωνάρη. Ο θερισμός ήταν όμως πάντα και μια γιορτή. Μια γιορτή της γης, της συλλογικής προσπάθειας και της ελληνικότητας, που συνοδευόταν από τραγούδια του θέρους δίνοντας ρυθμό στις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των θεριστάδων. 

Από τον πατροπαράδοτο θερισμό με τα δρεπάνια, ως τις σύγχρονες αυτοματοποιημένες θεριζοαλωνιστικές διαδικασίες, η αγάπη για την σωστή επιλογή της πρώτης ύλης -το σκληρό σιτάρι- παρέμεινε το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα για την υψηλή ποιότητα των ζυμαρικών Melissa. Για περισσότερα από 70 χρόνια, προσφέρουν στους παραγωγούς τα καλύτερα εφόδια για μια γεμάτη σοδειά, φροντίζοντας, μάλιστα, ο μεγαλύτερος όγκος σιταριών να προέρχεται από τον Θεσσαλικό κάμπο.

Μετά τον θερισμό του Ιουνίου, το σιτάρι μετατρέπεται σταδιακά σε καθαρό σιμιγδάλι. Στη συνέχεια, φτάνει στο μακαρονοποιείο όπου τα ζυμαρικά θα πάρουν τα διάφορα γνώριμα σχήματά τους. Από εκεί, είναι έτοιμα να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους: στο τραπέζι κάθε μακαρονά που θέλει να απολαύσει τις μακαρονάδες Melissa.

Κάπως έτσι φτάνουμε να απολαμβάνουμε το λατρεμένο Κυριακάτικο γιουβέτσι με το κριθαράκι, τα σκορδομακάρονα με σπαγγέτι τις μέρες που γυρνάμε αργά από τη δουλειά, μια χορταστική μακαρονάδα με κιμά για τις βραδιές με φίλους αλλά και μια ”σπεσιαλιτέ” με τόννο και πέννες για το πρώτο ραντεβού στο σπίτι.

Γιατί πολύ απλά, τα ζυμαρικά είναι το αγαπημένο φαγητό όλων μας, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, όπως κι αν αγαπάμε να τα απολαμβάνουμε. Και αυτό είναι κάτι που η Melissa γνωρίζει καλά.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.