Header Ads

Χονγκ Κονγκ: Αναβολή στις βουλευτικές εκλογές λόγω κορονοϊού

Τις βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 6 Σεπτεμβρίου ανέβαλε η ηγεσία του Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενη την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Μόνο την Παρασκευή καταγράφηκαν 121 νέες περιπτώσεις.

Η αντιπολίτευση ωστόσο κατηγορεί την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία για να εμποδίσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Φυσικά, η υπόθεση δεν είναι απίθανη αν ληφθεί υπόψιν συνδυαστικά με την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ο οποίος την Πέμπτη έθεσε ζήτημα αναβολής των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ επανέλαβε τις ενστάσεις του για την ψήφο δια αλληλογραφίας.

Σε μια πρώτη αντίδραση από πλευράς Δημοκρατικών, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ράτζα Κρισναμούρτι, δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ δεν έχει την εξουσία να αποφασίσει αναβολή των εκλογών, προσθέτοντας πως η εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, τον Νοέμβριο.

Η απόφαση για τις εκλογές στο Χ ονγκ Κονγκ έρχεται λίγες ώρες αφότου η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποκλείει την υποψηφιότητα του γνωστού ακτιβιστή Τζόσουα Γουόνγκ.

Η ανακοίνωση έγινε μέσα από δική του ανάρτηση στο twitter. «Μόλις έμαθα ότι με απέκλεισαν από το να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Κανένας σεβασμός για την θέληση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ», είπε ο ίδιος με αφορμή το γεγονός ότι έλαβε 3.000 ψήφους στα προκριματικά, που ήρθε πρώτος.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση ήλπιζε πως θα αποκτήσει πλειοψηφία στις προγραμματισμένες εκλογές, εκμεταλλευόμενη ουσιαστικά την αγανάκτηση των πολιτών για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ.

Οι υποψήφιοι του δημοκρατικού κόμματος άλλωστε κατέγραψαν πρωτοφανή ποσοστά στις εκλογές του περιφερειακού συμβουλίου του περασμένου έτους, κερδίζοντας 17 από τα 18 συμβούλια.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.