Header Ads

Ώρα μηδέν, ώρα για εθνική ομοψυχία

Είναι η χειρότερη στιγμή για το αγαπημένο μας παιχνίδι. Την επίρριψη ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση χωρίς μάλιστα ουσιαστική γνώση και πληροφόρηση. Δεν είναι η ώρα να μιλάμε για ενδοτισμούς, μειοδότες και πλειοδότες εντός του πολιτικού συστήματος, καθώς δεν το βοηθάμε να λειτουργήσει νηφάλια μπροστά στην διαχείριση μιας οριακής κατάστασης όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τούτη τη φάση.

Μέχρι τις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές η κατάσταση που θα βιώνει η χώρα θα είναι ασφυκτική. Οι Τούρκοι και ειδικά ο Ερντογάν γνωρίζουν καλά πως ο χρόνος για τη δημιουργία defacto καταστάσεων στενεύει, εάν φυσικά δεχτούμε πως ο Τραμπ δύσκολα θα επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για εμάς. Ίσως είναι το πιο κρίσιμο απ’ όλα όσα αφορούν τον ξένο παράγοντα, για τα συμφέροντα μας.

Βρισκόμαστε στη στιγμή που δεν χωρούν στη συζήτηση εσωτερικά σκάνδαλα, ιδεολογικές διαφωνίες, πολιτικές μικροπρέπειες και όλα όσα έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι η ώρα της εθνικής ομοψυχίας. Η ώρα να δείξουμε εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και τις ένοπλες δυνάμεις. Να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση πρώτοι αυτοί, μέσω της κοινωνικής σύμπνοιας που οφείλουμε να δημιουργήσουμε πρώτοι εμείς. Της αυτοπεποίθησης που θα προέρχεται από το παρόν και όχι από το ιστορικό παρελθόν και μόνο. Θετική η όποια διπλωματική βοήθεια σε επίπεδο θεωρίας, αλλά στην πράξη είμαστε μόνοι σε αυτό και μόνοι θα το αντιμετωπίσουμε εφόσον εξελιχθεί.

Ενωμένοι και σύσσωμοι θα αμυνθούμε και θα προασπίσουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας, εφόσον χρειαστεί, απέναντι στην καταχρηστική και υπεροπτική Τουρκική πολιτική, που στοχεύει στη συρρίκνωση της κρατικής μας οντότητας. Στη τοποθέτηση μας σε θέση «πασαλικιού» κατά τα Οθωμανικά πρότυπα ή νέο-οθωμανικά όπως τα οραματίζεται η Τουρκική ηγεσία.

Οι μεταξύ μας διαφορές δεν πρόκειται να λυθούν εύκολα ούτε στην περίπτωση που κάτσουμε εξαναγκασμένα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων όπως πιστεύουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, ούτε μέσω των όπλων και μόνο. Δυστυχώς αυτό αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα. Τα προβλήματα μας είναι σχεδόν δυσεπίλυτα για διάφορους λόγους που έχουμε επισημάνει πολλές φορές και δεν είναι ώρα να ειπωθούν τώρα.

Ο μόνος δρόμος σε περίπτωση άμεσης αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε τούτη τη φάση που βρισκόμαστε είναι ένας. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να τα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Δυστυχώς η Τουρκική ηγεσία δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα πέρα από αυτή της ισχύος. Ο κατευνασμός όπως αρκετοί επισημαίνουν και ορθώς όπως εξελίσσονται τα πράγματα, από την Τουρκία εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας και υποχωρητικότητας. Γεγονός που της δίνει πρόσφορο έδαφος για επιπλέον και επιπλέον διεκδικήσεις.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.