Header Ads

Τέσσερις πολύ αποτελεσματικοί τρόποι να σταματήσουμε να τρώμε τα νύχια μας

Close up photo portrait of depressed negative expressing nervous girl biting nails damaging new manicure isolated pastel background.

Σίγουρα όλοι μας έχουμε υποστεί φωνές από τους κηδεμόνες μας όταν μικροί βάζαμε τα χέρια στο στόμα ή τρώγαμε τα νύχια μας. Κάποιοι το σταματήσαμε αμέσως ενώ άλλοι συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα να το κάνουμε χωρίς να μπορούμε να το σταματήσουμε.

Ποτέ δεν είναι καλή η επιλογή να τρώμε τα νύχια μας. Όλοι γνωρίζουμε τον κίνδυνο που έχει αυτή η συνήθεια. Τα χέρια μας είναι εστίες μικροβίων και όταν τα βάζουμε στο στόμα μας μπορεί να κολλήσουμε κάτι. Ωστόσο, συνεχίζουμενατατρώμε.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή δρ. Τζέφρι Ρούμπιν, είναι ένας τρόπος να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας. Η πηγή της συνήθειας αυτής διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί τον λόγο που τον ωθεί να φάει τα νύχια του. Μερικοί μπορεί να το κάνουμε επειδή θέλουμε να νιώσουμε ασφάλεια ή για να έχουμε τον έλεγχο και να συγκεντρωθούμε ή ακόμα για να αποβάλουμε το άγχος μας.

Σε κάθε περίπτωση η συνήθεια αυτή δεν μας κάνει καλό και σίγουρα δεν μπορούμε να την κόψουμε μέσα σε ένα βράδυ όσο και αν προσπαθούμε.

Για αυτό, ειδικοί προτείνουν τέσσερις απλούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να σταματήσουμε σιγά σιγά να τρώμε τα νύχια μας. Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι αυτοί οι τρόποι δεν αντικαθιστούν την επαγγελματική βοήθεια και συμβουλή και μπορεί να μην κάνουν για όλους. Αξίζειόμωςναπροσπαθήσουμε.

1.Να έχουμε πάντα μαζί μας ένα λαστιχάκι μαλλιών – ακόμα και αν δεν έχουμε μακριά μαλλιά

Ένας τρόπος για να σταματήσουμε να τρώμε τα νύχια μας είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα λαστιχάκι για τα μαλλιά. Κρατάμε το λαστιχάκι μεταξύ των δαχτύλων μας και παίζουμε με αυτό κάνοντας το κύκλους γύρω από τα δάχτυλα ή χτυπώντας το, δίνοντας έτσι μια ψευδαίσθηση πίεσης και έντασης στη περιοχή. Καθώς δουλεύουμε με το λαστιχάκι μπορεί βρούμε την ικανοποίηση που παίρνουμε όταν τρώμε τα νύχια μας.

2.Ναπάρουμεκάποιο gadget

Εκτός από τα νύχια μας πολλές φορές βρίσκουμε τον εαυτό μας να μασουλάει το στυλό ή κάποιο άλλο αντικείμενο. Για αυτό θε πρέπει να προμηθευτούμε κάποιο άλλο gadget που δεν θα μπορούμε να μασουλάμε. Για παράδειγμα, τα fidget spinners, που ήταν της μόδας κάποια χρόνια πριν, ή μικροί κύβοι με κουμπιά, είναι ιδανικά gadget για να απασχολούμε τα χέρια μας και θα μας αποσπούν την προσοχή από το να φάμε τα νύχια μας. Απλά θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα να τα καθαρίζουμε καλά για να αποφύγουμε οποιαδήποτε μόλυνση. Αν οπωσδήποτε θέλουμε να μασουλίσουμε κάτι καλό θα ήταν να έχουμε πάντα μαζί μας ένα πακέτο με τσίχλες.

3.Νααλλάξουμεσυνήθειες

Όταν νιώθουμε την ανάγκη να φάμε τα νύχια μας μπορούμε να τρέξουμε να βάλουμε αντισηπτικό, να τα πλύνουμε με σαπούνι ή να βάλουμε κρέμα χεριών. Έτσι δεν θα θέλουμε να τα φάμε αν έχουν τη γεύση του αλκοόλ ή του σαπουνιού. Το να αλλάξουμε τις συνήθειες μας είναι δύσκολο αλλά με μικρές καθημερινές αλλαγές όλα μπορούν να συμβούν.

Μια άλλη ιδέα είναι όταν νιώσουμε την ανάγκη να φάμε τα νύχια μας να πάρουμε αμέσως έξι μεγάλες βαθιές αναπνοές από τη μύτη και εκπνοές από τα στόμα. Αυτή η τεχνική θα μας βοηθήσει να ηρεμίσουμε και θα μας κάνει να καταπνίξουμε την ανάγκη μας. Αν δεν πιάσει, τότε μπορούμε να κάνουμε τα χέρια μας μπουνιές και να σφίξουμε όλο μας το σώμα για δέκα δευτερόλεπτα. Μπορούμε να επαναλάβουμε την άσκηση αυτή όσο αντέχει ο οργανισμός την πίεσης και μέχρι να ηρεμίσουμε.

4.Να φοράμε γάντια

Μια καλή αλλά όχι τόσο βολική εναλλακτική είναι να φοράμε γάντια – ακόμα και μέσα στο σπίτι μας. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και αν το θέλαμε, δεν μπορούμε να μασουλίσουμε τα νύχια μας. Σε συνάρτηση με τα γάντια μπορούμε να φοράμε και μάσκα που εμποδίζει το στόμα μας να έρχεται σε επαφή με τα χέρια. Για αυτό θα πρέπει πάντα να έχουμε μαζί μας μια μάσκα ή γάντια για κάθε ενδεχόμενο. Απλά δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να τα βγάλουμε.

ΠΗΓΗ: Bustle 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.