Header Ads

Μείωση προκαταβολής φόρου ή ακόμη και μηδενισμός – Νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

Euro banknote with shopping cart and face mask

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την πορεία της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ”Ώρα του Πρωθυπουργού” ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας.

Συγκεκριμένα:

-Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις που το 1ο εξάμηνο του 2020 έχουν μείωση τζίρου κατά 35% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα

-Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα υπάρξει μείωση προκαταβολής φόρου που θα κυμανθεί από 30% έως 70% (διευκρινίσεις θα γίνουν από το οικονομικό επιτελείο)

-Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή για αυτές που το 50% του τζίρου τους καταγράφεται τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο

-Μειώνεται η προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ

-Ξεκινά νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ και για ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακές μηχανές (πχ εποχικά καταλύματα)

-Επιδότηση κατά 60% των εργοδοτικών εισφορών του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο

-Οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα καταβάλλουν εργοδοτικές εισφορές για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο

-Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργαζομένων για τις επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα του τουρισμού 

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή είχε τονιστεί από την κυβέρνηση ότι ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα, θα υπήρχαν και νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Και οι σημερινές ανακοινώσεις έρχονται από την στιγμή που έχουν μελετηθεί όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η χώρα πριν από τον κορονοϊό είχε μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, όμως πλέον βιώνουμε μία πρωτοφανή εξωγενή οικονομική κρίση, που ο πλανήτης είχε να βιώσει από τη δεκαετία του 1930. Εκτιμώντας ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα στον τομέα της οικονομίας, τόνισε ότι στόχος του είναι να αποτραπεί η αύξηση της ανεργίας, ενώ ανέφερε ότι τα προγράμματα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού έχουν κεντροαριστερή προσέγγιση.  

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.