Header Ads

Γύρο τηλεφωνικών επαφών σε διεθνές επίπεδο για την Αγία Σοφία ξεκινά ο Μητσοτάκης

Γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκινά -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ήδη, ο πρωθυπουργός, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η συμπεριφορά της Τουρκίας να λάβει την ανάλογη απάντηση. «Είναι μία δύσκολη μέρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εκτίμησε πως η απόφαση του Τούρκου προέδρου «τον απομακρύνει από τη Δύση» και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον ίδιο. Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κυρώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντηση πως «όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο κυρώσεων, όχι μόνο από την Ε.Ε. αλλά από όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO» για την οποία η απόφαση της Τουρκίας συνιστά μία «βαθιά προσβολή».«Μία τέτοια παραβατική συμπεριφορά θα πρέπει να έχει την ανάλογη απάντηση» πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως είναι «αδύνατον να μην έρθει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής». 

Χθες, ο πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί, έκανε λόγο για απόφαση που προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, και για επιλογή που «προσβάλλει όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού». «Βεβαίως» πρόσθεσε, «επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.