Header Ads

Φωτιά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ημέρες μετά από έκρηξη σε στρατιωτική βάση

Φωτιά η οποία ξέσπασε την Πέμπτη σε πυρηνικές εγκαταστάσεις- «κλειδί» για το πρόγραμμα της χώρας προκάλεσε «σοβαρές ζημιές» δήλωσε εκπρόσωπος της ιρανικού φορέα για την πυρηνική ενέργεια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ανέφερε ότι η αιτία της φωτιάς στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού στο Νατάνζ έχει εξακριβωθεί, ωστόσο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο εξοπλισμός που καταστράφηκε θα αντικατασταθεί από πιο προηγμένο.

Η φωτιά έπληξε ένα εργαστήριο συναρμολόγησης συσκευών φυγοκέντρισης, ενώ κάποιοι Ιρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για πιθανό κυβερνοσαμποτάζ.

Οι συσκευές φυγοκέντρισης απαιτούνται για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμου για αντιδραστήρες, αλλά και πυρηνικών όπλων.

Ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, είπε την Κυριακή πως αξιωματούχοι ασφαλείας δεν μπορούν να μιλήσουν για τον λόγο της φωτιάς στο Νατάνζ εξαιτίας λόγων ασφαλείας. Το συμβάν, όπως είπε, προκάλεσε σοβαρές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες.

Άλλες φωτιές και εκρήξεις έλαβαν επίσης χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στο Ιράν.

Ο Καμαλβαντί είπε πως το περιστατικό θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και παραγωγή προηγμένων συσκευών μεσοπρόθεσμα, μα το κτίριο που υπέστη ζημιές θα αντικατασταθεί από ένα μεγαλύτερο που έχει πιο προηγμένο εξοπλισμό.

Το Reuters μετέδωσε πως Ιρανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι επρόκειτο για φωτιά που προέκυψε λόγω κυβερνοεπίθεσης, μα δεν παρουσίασαν στοιχεία.

Η φωτιά στο Νατάνζ έλαβε χώρα έξι ημέρες μετά από έκρηξη κοντά στη στρατιωτική βάση Παρτσίν. Οι ιρανικές αρχές είπαν πως προκλήθηκε από διαρροή σε δεξαμενές αερίου, αλλά αναλυτές είπαν πως φωτογραφίες δείχνουν ότι συνέβη κοντά σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων. Το Παρτσίν, κοντά στην Τεχεράνη, θεωρείται πως είναι μέρος όπου το Ιράν πραγματοποίησε δοκιμές οι οποίες σχετίζονταν με πυροδοτήσεις πυρηνικών όπλων πάνω από μια δεκαετία πριν. Επίσης, την Κυριακή αξιωματούχοι είπαν πως σημειώθηκε φωτιά σε σταθμό ενέργειας κοντά στην πόλη Αχβάζ. Όπως είπαν, η πυρκαγιά κατασβέστηκε και η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε.

Το Νατάνζ, περίπου 250 χλμ νότια της Τεχεράνης, είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 το Ιράν είχε δεχτεί να παράγει μόνο ουράνιο χαμηλού επιπέδου εμπλουτισμού, με συγκέντρωση U-235 σε ποσοστό 3-4%, για χρήση σε πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας. Το ουράνιο για πυρηνικά όπλα έχει εμπλουτισμό 90% και άνω. Επίσης είχε συμφωνηθεί η εγκατάσταση μέχρι 5.060 παλαιών και λιγότερο αποτελεσματικών συσκευών φυγοκέντρισης στο Νατάνζ ως το 2026, και να μην γίνεται εμπλουτισμός στην άλλη εγκατάσταση, στο Φόρντο, ως το 2031.

Πέρυσι το Ιράν άρχισε να αθετεί τις δεσμεύσεις, σε αντίποινα στην απόσυρση των ΗΠΑ, με απόφαση Τραμπ, από τη συμφωνία, και την επαναφορά οικονομικών κυρώσεων.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.