Header Ads

Η ακμή που προκαλεί η χρήση μάσκας και πώς την αντιμετωπίζουμε

.

Οι μάσκες αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Σε κάθε μας έξοδο - κυρίως σε δημόσιους, πολυσύχναστους χώρους - πρέπει να φοράμε μάσκα για να προστατευτούμε από τον κορονοϊό.

Παρόλο που επιτελεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο, η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει διάφορες δερματικές παθήσεις.  Μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις που προκαλεί η μάσκα είναι η ακμή. Συνήθως παρουσιάζονται διάφορα στίγματα,σπυράκια και κοκκινίλες ή φλεγμονές γύρω από το στόμα μας, τα μάγουλα ή το πηγούνι μας.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να φοράμε πολλές ώρες την μάσκα για να ερεθιστεί το πρόσωπό μας. Αν δεν έχουμε επιλέξει την σωστή μάσκα για το πρόσωπο μας, η επιδερμίδα μας θα ερεθίζεται πολύ εύκολα. Εκείνοι που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τέτοιους ερεθισμούς είναι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής που φορούν καθημερινά για πολλές ώρες μάσκες.

Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτούς τους ερεθισμούς, τρεις δερματολόγοι αναλύουν διεξοδικά τους λόγους που οι μάσκες προκαλούν ακμή και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε.

Πρώτα - πρώτα, γιατί προκαλείται ακμή από την χρήση μάσκας

Σύμφωνα με τον δερματολόγο δρ. Φαχίμ Λαθίφ, η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει την ψυχολογία όλων μας με τα επίπεδα άγχους να ανεβαίνουν. Το άγχος με την σειρά του προκαλεί την επανεμφάνιση της ακμής και άλλων δερματικών παθήσεων. Σε συνάρτηση αυτών, βλέπουμε να αναδύεται την περίοδο αυτή μια νέα μορφή ακμής που πηγάζει από την πολύωρη χρήση μάσκας. Οι ξένοι αναφέρονται σε αυτήν ως “Maskne”.

Αυτή η νέα μορφή ακμής χαρακτηρίζεται από μικρά σπυράκια στην περιοχή που καλύπτει η μάσκα προσώπου. Την πρωτοείδαμε σε διάφορες αναρτήσεις γιατρών και νοσοκόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο δρ. Λαθίφ τονίζει ότι τώρα με τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, είναι πιθανό να αποτελέσει η ακμή σοβαρό πρόβλημα.

Ποιες μάσκες προκαλούν ακμή

Δυστυχώς για εμάς δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος μάσκας που προκαλεί την ακμή. Από τις χειρουργικές και τις υφασμάτινες μέχρι και τις χάρτινες μάσκες, όλες μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής στο πρόσωπο μας.

Ωστόσο, ο δρ. Λαθίφ λέει ότι μπορεί το φαινόμενο να είναι καινούριο στο ευρύ κοινό, αλλά δεν ήταν για τους ειδικούς. Ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού οι δερματολόγοι γνώριζαν για αυτή την μορφή ακμής. ”Συνήθως εμφανιζόταν σε επαγγέλματα που πρέπει να φορούν καθημερινά προστατευτικό εξοπλισμό όπως κράνη ή περιλαίμια. Οι δερματολόγοι αναφερόμαστε σε αυτό ως ακμή από φυσικά αίτια”, συμπληρώνει.

Τι προκαλεί την ακμή

Η ακμή αυτού του τύπου οφείλεται κυρίως στην απόφραξη των πόρων από βαριά υφάσματα ή από βαρύ προστατευτικό εξοπλισμό, αναφέρει η Δρ. Στέφανι Μουν, δερματολόγος στην “Bupa” του Ηνωμένου Βασιλείου.

″Στην αρχή η επιδερμίδα μας μπορεί να είναι τραχιά με λίγα σπυράκια αλλά καθώς περνάει ο χρόνος και εξελίσσεται η ακμή αυτά μπορεί να ερεθιστούν και να εξελιχθούν σε πιο έντονες, φλεγμονώδεις ουλές”.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάτω από την μάσκα έχουν συσσωρευτεί ιδρώτας, λιπαρότητα και βακτήρια που σε συνδυασμό με την τριβή του υφάσματος πάνω στην επιδερμίδα διαλύουν το φράγμα του δέρματος περισσότερο από το συνηθισμένο.

″Το κλειστό περιβάλλον της μάσκας και η έλλειψη οξυγόνου δεν επιτρέπουν στην επιδερμίδα μας να λειτουργεί φυσιολογικά”, λέει η δρ. Σουγιάτα Τζόλι, δερματολόγος και ιδρύτρια του “Clinogen Laboratories”. ”Η υψηλή υγρασία και ζέστη κλείνει τους πόρους με αποτέλεσμα να έχει παγιδευτεί το σμήγμα και να αναπτύσσονται βακτήρια οδηγώντας στην εμφάνιση σπυριών και ουλών”.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσουμε δερματίτιδα ή ξηρότητα της επιδερμίδας στα σημεία πίεσης της μάσκας - δηλαδή στη μύτη, στο σαγόνι, στα μάγουλα και στο πίσω μέρος των αυτιών μας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του λάστιχου της μάσκας.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακμή

Πριν φορέσουμε μάσκα

Αν εμφανίζουμε ακμή μετά από την χρήση της μάσκας τότε θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε. ”Μπορούμε να εφαρμόσουμε λίγη ενυδατική ή προστατευτική κρέμα προτού βάλουμε την μάσκα εστιάζοντας κυρίως στα σημεία που πιέζει η μάσκα το πρόσωπο μας”, προτείνει ο δρ. Λαθίφ.

Θα πρότεινα να εφαρμόζουμε το προϊόν περίπου 30 λεπτά πριν φορέσουμε τη μάσκα μας για να μπορέσει να απορροφηθείκαλά”, συμπληρώνει.

Αφού φορέσουμε την μάσκα

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και αφού βγάλουμε τη μάσκα μας. Θα πρέπει να πλένουμε καλά το πρόσωπο μας και να βάζουμε μια ενυδατική κρέμα. Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα βαριά προϊόντα όπως εκείνα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου ή ρετινόλη, καθώς μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο το δέρμα μας σε συνδυασμό και με την τριβή από την μάσκα.

″Θα πρέπει να αποφεύγουμε το μεικ-απ μέχρι να επανέλθει η επιδερμίδα μας στο φυσιολογικό, καθώς το μεικ-απ μπορεί να χειροτερέψει την ακμή”, προσθέτει η δρ. Μουν. ”Θα πρέπει, ακόμα, να πλένουμε τις μάσκες μας (σ.σ. σε περίπτωση που είναι πλενόμενες) τακτικά”. Μπορούμε να πλύνουμε τη μάσκα μας μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα μας χρησιμοποιώντας υποαλλεργικό απορρυπαντικό ρούχων χωρίς άρωμα.

Αν συνεχίζουμε να εμφανίσουμε σημάδια ακμής θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε και να αποφύγουμε την εμφάνιση ακμής

Βάζουμε σε προτεραιότητα την περιποίηση του δέρματος μας

Κατά την δρ. Μουν, πρέπει να πλένουμε το πρόσωπο μας με ένα ελαφρύ χωρίς άρωμα καθαριστικό προσώπου και χλιαρό νερό. Πρέπει να σημειώσουμε ότι καθώς πλένουμε το πρόσωπο μας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας αλλά κάποιο σφουγγάρι ή πετσέτα καθώς τα χέρια μας ως φορείς μικροβίων μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό της επιδερμίδας μας.

″Είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να φοράμε την μάσκα ακόμα και αν μας προκαλεί ερεθισμό και ακμή”, στηρίζει η Δρ. Μουν.

Να επιλέξουμε τη σωστή μάσκα

Για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες οι επιλογές μιας μάσκας είναι περιορισμένες, αλλά για όλους τους υπόλοιπους οι επιλογές είναι πολλές. Έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε τις κατάλληλες μάσκες για το πρόσωπο μας που δεν μας προκαλούν τριβή ή κοκκινίλες.

Το υλικό της μάσκας παίζει σημαντικό ρόλο. Για αυτό καλύτερα να αποφεύγουμε συνθετικά υλικά όπως το νάιλον, ο πολυεστέρας και το ραιγιόν και να κοιτάμε για μεταξωτές επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες.

″Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η μάσκα προσαρμόζεται καλά στο πρόσωπο μας. Να αγκαλιάζει τη μύτη, τα μάγουλα και το πιγούνι μας”, λέει η δρ. Μουν. ”Η σωστή εφαρμογή μειώνει την πιθανότητα ερεθισμού. Αν η μάσκα είναι πολύ σφιχτή ή πολύ χαλαρή πιθανότατα να προκαλέσει ερεθισμό’.

Να παραμένουμε φυσικά και ψυχικά υγιείς

Πέρα από την περιποίηση του προσώπου μας και το πλύσιμο της μάσκας μας, πρέπει να προσέχουμε γενικότερα την υγεία μας. Κατά τον δρ. Λαθίφ, άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μην βγάζουμε σπυριά είναι να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να τρώμε υγιεινά. Συμπληρώνει λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι χειροτερεύουν την ακμή.

Ο,τιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους και του στρες όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και η γυμναστική, είναι καλό γιατί βοηθούν στην μείωση εμφάνισης της ακμής.

Να βγάζουμε για λίγα λεπτά τη μάσκα

Καλό θα είναι που και που να βγάζουμε την μάσκα και να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα. Η Αμερικανική Ένωση Δερματολόγων προτείνει να κάνουμε ένα διάλειμμα κάθε τέσσερις ώρες περίπου για 15 λεπτά - αν αντέχουμε φυσικά τόση ώρα.

Μπορεί αυτό να φαίνεται ότι ενδιαφέρει πιο πολύ τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής που χρησιμοποιούν τις μάσκες σε μεγάλο βαθμό. Όμως, είναι εξίσου σημαντικό και για καθένα που χρησιμοποιεί μάσκα στην καθημερινότητα του.

ΠΗΓΗ: Red

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.