Header Ads

Οριστική καταδίκη Αμβρόσιου για το ρατσιστικό και ομοφοβικό κήρυγμα

Ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Αμβροσίου σύμφωνα με απόφαση που κοινοποιήθηκε την Τρίτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του  dikastiko.gr, αποφασίστηκε η απαλλαγή του για το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων ζητούσε την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης για την ρητορική μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και την κατάχρηση του εκκλησιαστικού του αξιώματος σε ομοφοβικό του κείμενο που είχε δημοσιεύσει στο προσωπικό του ιστολόγιο και για το οποίο έγινε μηνυτήρια αναφορά από εννέα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές.

Οι αρεοπαγίτες ταυτίστηκαν με την πρόταση του αντεισαγγελέα, ο οποίος κατά τη διαδικασία ακρόασης τον περασμένο Ιανουάριο είχε προτείνει την επικύρωση της ενοχής του πρώην Μητροπολίτη για το σκέλος που αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο.

Αρχικά ο μητροπολίτης αθωώθηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ωστόσο οδηγήθηκε και πάλι στο εδώλιο κατόπιν έφεσης που ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Τον Ιανουάριο του 2019, το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο καταδικάζοντάς τον σε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.

Η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειώ Παπαπαντολέων έκανε λόγο για μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα που είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στο λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας», τόνισε.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.