Header Ads

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Κύπρο από Μπορέλ: Οι ανησυχίες σας είναι και ανησυχίες της ΕΕ

«Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, ο κ. Μπορέλ μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, έστειλε «μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης. Οι ανησυχίες της Κύπρου, οι δικές σας ανησυχίες, είναι και ανησυχίες της ΕΕ».

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις η ΕΕ συνεχώς επιδεικνύει την αταλάντευτη υποστήριξή της και αλληλεγγύη της με την Κύπρο όπως έχει εκφρασθεί σε διάφορα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και πιο πρόσφατα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Μάιο και επίσης δια μέσου απτών μέτρων που έχουν ληφθεί».

 

 

Είπε επίσης ότι «θεωρώ ότι πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε – και γνωρίζω ότι και εσείς ενδιαφέρεστε πολύ γι αυτό – να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια κλιμάκωση η οποία θα ήταν επιζήμια για όλους μας» και πρόσθεσε ότι για αυτό πρέπει να συζητηθεί καλόπιστα και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε.

 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, «χαιρετίζουμε την πρόσκληση από την Κυβέρνηση της Κύπρου προς την Τουρκία να διαπραγματευτούν με καλή πίστη για την θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των αντίστοιχων ακτών τους και θα εμπλακούμε και εμείς γιατί η περιφερειακή σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας στοχεύουν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την περιοχή και την ΕΕ στο σύνολό της», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Από την πλευρά μας, είναι σαφές και αυταπόδεικτο ότι μια απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ουσιαστική σχέση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των παράνομων δραστηριοτήτων της και ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών», πρόσθεσε.

 

 

Ο κ. Μπορέλ είχε αργότερα συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Παναγιώτη Σεντώνα, στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων ήταν οι τουρκικές παραβιάσεις εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Μπορέλ τόνισε πως η εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελούν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να αποστέλλει σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα, για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, ασκώντας πιέσεις για άμεσο τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα- και συμπλήρωσε πως τα συγκεκριμένα μηνύματα θα μεταφέρει ο ίδιος προσωπικά στην Άγκυρα.

(με πληροφορίες από Philenews)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.