Header Ads

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν ανοίξουν τα γυμναστήρια

Καθώς τα μέτρα σιγά σιγά μειώνονται και τα μαγαζιά και τα εστιατόρια έχουν ανοίξει και πάλι, από εκείνα που περιμένουν πολλοί είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια.

Όμως προέχει η υγεία μας. Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα που έχει υποβάλει το Υπουργείο και το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τα γυμναστήρια. Ο χώρος του γυμναστηρίου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη διάδοση του ιού καθώς όπως γνωρίζουμε ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο.

Ο χώρος του γυμναστηρίου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη διάδοση του ιού

Η Δρ. Κέλλυ Κοουκάτ, αναπληρώτρια διευθύντρια για τον έλεγχο λοιμώξεων και επίκουρη καθηγήτρια μεταδοτικών ασθενειών στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, λέει στη HuffPost US ότι ανησυχεί για τον πιθανό συνωστισμό στα γυμναστήρια όπου ο αέρας δεν ανακυκλώνεται συχνά.

«Η γυμναστική αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση της αναπνοής μας, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο για αυξημένα επίπεδα αερολύματος στον αέρα», δηλώνει. (Σημειώστε, αερόλυμα χαρακτηρίζεται ο αριθμός σωματιδίων που εκπνέουμε και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και να μεταδώσουν τον ιό). Για αυτό συνιστάται να φοράμε μάσκες στο γυμναστήριο – παρόλο που μπορεί να μας ενοχλούν.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και μέσω των επιφανειών. Ο Μάρκ Σ. Ντόρκιν, καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόι στο Σικάγο στις ΗΠΑ, τονίζει ότι μπορεί κατά τη διάρκεια που θα είμαστε στο γυμναστήριο να ακουμπήσουμε επιφάνειες, όπως τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα, που έχουν ακουμπήσει άλλοι πριν από εμάς.

«Ο ιός μπορεί να επιβιώσει πολύ περισσότερο σε υγρές επιφάνειες, οπότε ο ιδρώτας που μένει πάνω στον εξοπλισμό του γυμναστηρίου αποτελεί πρόβλημα», λέει ο Ντόρκιν, ο οποίος έχει συγγράψει δύο βιβλία σχετικά με τις μεταδοτικές ασθένειες. «Η απόφαση για το άνοιγμα των γυμναστηρίων θα πρέπει να ληφθεί βάσει της κρισιμότητας της κατάστασης στη κάθε περιοχή. Όταν τα τεστ δείχνουν μείωση των κρουσμάτων η πιθανότητα να ανοίξουν και πάλι τα γυμναστήρια είναι μεγάλη».

Όμως, το ερώτημα είναι τι θα αλλάξει στα γυμναστήρια με την επαναλειτουργία τους και πώς θα γυμναζόμαστε από εδώ και πέρα; Η HuffPost US ρώτησε ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και γυμναστές να μας πουν ποια θα είναι η νέα κανονικότητα στα γυμναστήρια – που συμφωνούν με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.

Συχνός καθαρισμός του γυμναστηρίου

Η καθαριότητα και η απολύμανση του γυμναστηρίου είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.

Ο Ντόρκιν προτείνει να παρέχουν τα γυμναστήρια αντισηπτικά μαντηλάκια για να καθαρίζουμε τις επιφάνειες που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πριν τις ακουμπήσουμε. Η Κοουκάτ με τη σειρά της προτείνει να τοποθετηθούν σε όλες τις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου μαντηλάκια ή αντισηπτικά χεριών καθώς και κάδοι σε εμφανή σημεία. Θα πρέπει, λοιπόν, όλα τα γυμναστήρια να έχουν επάρκεια υγειονομικού υλικού.

Οι υπεύθυνοι των γυμναστηρίων θα πρέπει να γνωστοποιήσουν πόσο συχνά και σε ποιες αίθουσες γίνεται καθαρισμός. Επίσης, θα πρέπει να αναρτήσουν στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου οδηγίες που αφορούν στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής και την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

«Ο ιός μπορεί να επιβιώσει πολύ περισσότερο σε υγρές επιφάνειες, οπότε ο ιδρώτας που μένει πάνω στον εξοπλισμό του γυμναστηρίου αποτελεί πρόβλημα»

Αλλαγές στα συστήματα ελέγχου και στις παροχές του γυμναστηρίου

Προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται η επαφή μας με άλλους αθλούμενους, τα γυμναστήρια πιθανόν να υιοθετήσουν ψηφιακά συστήματα ελέγχου – αν δεν το έχουν ήδη κάνει. Εντούτοις, η είσοδος θα μας επιτρέπεται μόνο με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών μας στοιχείων καθώς και του είδους και της διάρκειας της προπόνησης μας.

Μια ακόμα αλλαγή αφορά τις παροχές που προσφέρουν τα γυμναστήρια. Θα πρέπει να φέρνουμε τα δικά μας στρώματα, βαράκια και πετσέτες, ενώ το γυμναστήριο θα αναστείλει για λίγο καιρό τη χρήση των αποδυτηρίων, των ντους, των μηχανημάτων αυτόματων πωλήσεων, της σάουνας και του χώρου υποδοχής και αναμονής. Η χρήση της τουαλέτας θα γίνεται με προδιαγραφές.

Το προσωπικό του γυμναστηρίου, από τη μεριά του, θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο και εξοικειωμένο με την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής.

Αποστάσεις κατά τη προπόνηση μας

Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να διατηρούμε τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση με τους διπλανούς μας ώστε να αποφύγουμε τη πιθανή μετάδοση του ιού από τα σταγονίδια και τον ιδρώτα.

Η απόσταση μπορεί να εφαρμοσθεί με πολλούς τρόπους. Πολλά γυμναστήρια είναι πιθανό να τοποθετήσουν σημάδια στο πάτωμα όλων των χώρων ή φυσικά εμπόδια. Με αυτό τον τρόπο όλοι μας θα κρατάμε τις αποστάσεις ακόμα και όταν ξεχνιόμαστε.

Επιπλέον μέτρα απόστασης μπορεί να ληφθούν και στους πάγκους που καθόμαστε να βγάλουμε τα παπούτσια μας πριν από κάποιο ομαδικό πρόγραμμα, ενώ προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία θα μπορούμε να τοποθετήσουμε τα ρούχα και το σάκο μας. 

Αλλαγές και στα ομαδικά προγράμματα

Η Κοουκάτ υποστηρίζει ότι αν τα γυμναστήρια δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν μέτρα για να διατηρηθούν οι αποστάσεις, θα πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των αθλούμενων – κυρίως στα ομαδικά προγράμματα.  Ωστόσο, δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός του προσωπικού και των αθλούμενων από τον ανάλογο αριθμό των τετραγωνικών μέτρων του γυμναστηρίου.

Για τον καλύτερο αερισμό των αιθουσών μπορεί να δρομολογηθεί ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα μεταξύ του ενός προγράμματος και του επόμενου. Το κάθε γυμναστήριο θα χρειαστεί να εγκαταστήσει κλιματισμό σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου και να οργανώσει τα προγράμματα του αναλόγως.

Η Κοουκάτ υποστηρίζει ότι αν τα γυμναστήρια δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν μέτρα για να διατηρηθούν οι αποστάσεις, θα πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των αθλούμενων – κυρίως στα ομαδικά προγράμματα.

Χρήση μάσκας από το προσωπικό του γυμναστηρίου

Τόσο ο Ντόρκιν  όσο και η Κοουκάτ ενθαρρύνουν το προσωπικό των γυμναστηρίων να φορούν μάσκα. Αυτό ισχύει και για εμάς που πηγαίνουμε στο γυμναστήριο. Οι μάσκες αποτελούν μια επιπλέον προστασία. Ακόμα, συνιστάται να φοράμε και γάντια κατά τη προπόνηση μας και είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την άθληση μας.

Πιθανοί έλεγχοι θερμοκρασίας προσωπικού και αθλούμενων

Τα γυμναστήρια, κατά τον Ντόρκιν, θα πρέπει να ελέγχουν τη θερμοκρασία τόσο του προσωπικού όσο και των αθλούμενων πριν την είσοδο τους στο χώρο. Αν βρεθεί κάποιος άρρωστος με συμπτώματα του ιού θα πρέπει να του απαγορευτεί η είσοδος μέχρι να γίνει καλά.

Πάνω από όλα η δική μας προστασία

Εκτός από τα μέτρα που θα λάβουν τα γυμναστήρια είναι σημαντικό να προστατέψουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και την υγεία μας. Η Κοουκάτ τονίζει ότι όσοι αισθανόμαστε μια αδιαθεσία ή είμαστε άρρωστοι ή ακόμα γνωρίζουμε ότι έχουμε εκτεθεί στον κορονοϊό θα πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι μας.

Όσοι έχουμε χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ή ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν θα πρέπει να επισκεφτούμε το γυμναστήριο ακόμα. Μπορούμε να συνεχίσουμε τη γυμναστική στο σπίτι ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πηγαίνουμε στο κοντινότερο γυμναστήριο της περιοχή μας με τα πόδια ή με δικό μας μεταφορικό μέσο. Ακόμα, θα πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στο γυμναστήριο δικό μας αντισηπτικό χεριών, να φοράμε μάσκα, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας και να μην πηγαίνουμε ώρες που έχει πολύ κόσμο. Μετά τη προπόνηση μας θα πρέπει να πλύνουμε τα ρούχα που φορούσαμε και τις πετσέτες που χρησιμοποιήσαμε στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό και σε υψηλή θερμοκρασία (60 °C).

Ωστόσο, επειδή ακόμα δεν έχει βγει επίσημη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων στη χώρα μας, οι οδηγίες αυτές ενδέχεται να τροποποιηθούν.

ΠΗΓΗ: HuffPost US , ΕΟΔΥ


Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.