Header Ads

Εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης Ελληνικού Τουρισμού 2020 – 2030

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον σχεδιασμό του Ελληνικού Τουρισμού της επόμενης δεκαετίας, ενώ μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που βιώνει ο πλανήτης εν καιρό ειρήνης, τα τελευταία 70 χρόνια.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, μίλησαν στο σημερινή, 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, για τον ίδιο στόχο, τον καταρτισμό ενός συμβολαίου ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού 2020 – 2030, δηλαδή ένα σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας, που θα διατηρεί τα κεκτημένα και θα βελτιώνει παθογένειες του παρελθόντος.

«Η Ελλάδα βιώνει δύο κρίσεις πρωτόγνωρες, που ανέκοψαν την ανοδική πορεία της χώρας. Πλέον, την καθημερινότητα διατρέχουν ανάμεικτα συναισθήματα και είναι εύλογος ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση συνεργάστηκε με τον ΣΕΤΕ. Η πολιτεία, και ειδικά αυτή η κυβέρνηση, θέλει να έχει σύμβουλο σε θέματα τουριστικής πολιτικής τους ανθρώπους τού τουρισμού,» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «το πρώτο θύμα της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, είναι ο τουρισμός. Η κρίσης είναι συμμετρική, σε όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους. Για την Ελλάδα ο κινητήρας του τουρισμού τίθεται προσεκτικά σε επανεκκίνηση.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι «το φετινό καλοκαίρι πρέπει να γίνει επίλογος προβλημάτων και πρόλογος επιτυχιών για το μέλλον.» «Να πάρουμε βαθιά ανάσα ώστε το νέο σχέδιο 2020-2030 να διορθώσει παθογένειες του παρελθόντος,» είπε χαρακτηριστικά.

«Προβλέπαμε ότι θα πάει εξαιρετικά η χρονιά. Οι δύο πρώτοι μήνες ήταν ενθαρρυντικοί. Ο ελληνικός τουρισμός έχει βάθος και δεν είναι μόνο το καλοκαίρι. Ο τουρισμός, επλήγη αρχικά από την κατάρρευση του Thomas Cook, αλλά το αντιμετωπίσαμε με επιτυχία. Μετά προέκυψε ο κορονοϊός. Γνωρίζαμε ότι τα μέτρα που πήραμε θα προκαλέσουν σοκ, αλλά προτεραιότητα ήταν η δημόσια υγεία. Λάβαμε μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ, όμως έχουμε εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη, σταδιακά. Θα δούμε αν χρειάζεται στήριξη η αγορά προς τα τέλη Ιουλίου και θα το κάνουμε,» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, καλώντας τον κόσμο του τουρισμού, τους επιχειρηματίες, να στηρίξουν τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», μέσω της οποίας το κράτος επιδοτεί την εργασία στο 60%, καλύπτοντας και τις ασφαλιστικές δαπάνες.

«Πλησιάζουμε στον Ιούλιο. Ο πήχης είναι χαμηλά για τη συνέχεια. Η συμμετοχή του τουρισμού συρρικνωμένη. Υπάρχουν όμως δυνάμεις να αντέξουμε στη δύσκολη χρονιά, διότι ο τουρισμός πήγε καλά στο παρελθόν. Χρειάζεται να διαφυλάξουμε θέσεις εργασίας, να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την αντιμετώπιση της πανδημίας και να βάλουμε τώρα τα θεμέλια για του χρόνου, για ξένους και Έλληνες,» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων την 1η Ιουλίου, λέγοντας ότι σε στα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, μέχρι στιγμής, περίπου 1 στους 1000 διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό και ασυμπτωματικός, ενώ ο αριθμός βαίνει μειούμενος. Παράλληλα, ανέφερε ότι ένα μικρό ποσοστό επισκεπτών θα είναι θετικοί όσων έρθουν στη χώρα μας. 

«Αύριο θα ανακοινωθεί το μεγαλύτερο μέρος ξενοδοχείων καραντίνας. Οποιο μεγάλο ξενοδοχείο θέλει, μπορεί να έχει δωμάτιο καραντίνας και να διαχειριστεί το κρούσμα, εφόσον προκύψει. Δεν θα ισχύσει για τα μικρά ξενοδοχεία, από τη στιγμή που θα έχουμε τα ξενοδοχεία καραντίνας,» είπε, ενώ για τα επιπλέον μέτρα ανέφερε ότι «επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας.»

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για τον εσωτερικό τουρισμό δόθηκαν 30 εκατ. για το πρόγραμμα «Κοινωνικού Τουρισμού» και επιπλέον 30 εκατ. για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, από τον πλευρά του, ανέφερε ότι ο ΣΕΤΕ αντιμετώπισε την πρώτη φάση των αποτελεσμάτων της πανδημίας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.  «Κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία που άμεσα ή έμμεσα έχει σχέση με τον τουρισμό. Πάντα, με όπλο μας την ψυχραιμία, βάζοντας στο περιθώριο τον λαϊκισμό, τις εύκολες καταγγελίες, τις ακόμα πιο εύκολες και φυσικά ανεφάρμοστες λύσεις, το χάιδεμα των αυτιών, τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων».

«Βάζοντας στο περιθώριο την ιδιοτέλεια, τη βουλιμία, τις ανομολόγητες σκέψεις μιας ελάχιστης μειοψηφίας που θα ήθελε να κάνει την κρίση ευκαιρία. Επιλέξαμε συνειδητά να είμαστε μετριοπαθείς, μετρημένοι και φειδωλοί. Προστατεύσαμε το κύρος του ΣΕΤΕ, τη θεσμική του υπόσταση, την αξιοπιστία του, αποφεύγοντας τον εύκολο συνδικαλισμό και τα μεγάλα λόγια. Διατηρήσαμε και θα έλεγα δυναμώσαμε ακόμα περισσότερο, την ενότητα του Συνδέσμου,  εκπροσωπώντας με δυναμισμό το σύνολο του τουριστικού κόσμου.»

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, έδωσε και οικονομικά στοιχεία, λέγοντας ότι «για την Ελλάδα, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 10,0%, έναντι αύξησης 2,4% στην αρχή του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, την προηγούμενη εβδομάδα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%. Αποτέλεσμα αυτού, τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο».

«Μόνο τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές (χώρες) μας, που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ τους, το 2020, κυμαίνονται μεταξύ -6% και -9%. Λόγω του πλήγματος της πανδημίας στην ελευθερία των μετακινήσεων, οι επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερες».

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2020, και ανάλογα με το πώς και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή -910 δισ. δολάρια, έως -79%  ή 1,2 τρισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα θα τεθούν σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό, παγκοσμίως. Αυτά τα νούμερα, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.»

Ο Γιάννης Ρέτσος, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού έκανα πολλά, ωστόσο ζήτησε την έμπρακτη συνέχιση της στήριξης της Πολιτείας.

«Υπάρχουν πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα. Με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα προκύπτουν ανάλογα με την εξέλιξη και τη δυναμική των πραγμάτων, όπως για παράδειγμα μια πιθανή επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου. Και φυσικά, να προετοιμαστούμε για το 2021, χρονιά ορόσημο, όταν πρώτα ο Θεός έχει τελειώσει το θέμα της πανδημίας και να βρεθούμε σε καλύτερη θέση έναντι των ανταγωνιστών μας. Ανταγωνιστικότεροι και καλύτεροι από ότι είμαστε πριν, σημαίνει ότι παράλληλα με τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης, δεν ξεχνάμε και τις βασικές μας διαχρονικές στρατηγικές επιδιώξεις.»

Οσον αφορά τις επιδιώξεις, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, είπε: «Διεκδικούμε εδώ και χρόνια, ένα επενδυτικό περιβάλλον φιλικό και ευέλικτο για νέες μεγάλες επενδύσεις, με απλούστευση των διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και πάνω από όλα με ασφάλεια δικαίου. Επιδιώκουμε ένα σύγχρονο, απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα βοηθάει την ανταγωνιστικότητα και θα συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην προσέλκυση επενδύσεων».

«Προωθούμε, με συγκεκριμένες προτάσεις την καλύτερη δυνατή διαχείριση των προορισμών, με συνολική βελτίωση των υποδομών, που σημαίνει ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων,  ενεργειακή και υδατική επάρκεια, υλοποίηση τοπικών χωροταξικών σχεδίων, διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος. Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι, τουριστική επιχειρηματικότητα, τουρισμός χωρίς προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να υπάρξει».

«Είναι όμως η στιγμή, να ξεκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία για τη σύνταξη ενός εθνικού συμβολαίου ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δεκαετία 2020 – 2030. Ένα σχέδιο, που θα αλλάζει το μοντέλο του ελληνικού τουρισμού.  Θα στοχεύει στη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν ώριμο, ποιοτικό, ασφαλή τουριστικό προορισμό, υψηλών προδιαγραφών». 

«Ένα ολιστικό σχέδιο που θα μας αποκόπτει από την κοντόφθαλμη λογική των προηγούμενων χρόνων που ήθελαν τις «χρονιές ρεκόρ», χωρίς να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα του ελληνικού τουρισμού.Τα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις προοπτικές του αύριο.  Ένα ολιστικό σχέδιο που θα προσδιορίζει με ακρίβεια το στίγμα και την θέση του τουρισμού στην Ελλάδα της νέας δεκαετίας.»

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφερόμενος στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, είπε χαρακτηριστικά: «Προφανώς και θέλουμε να δούμε να αναπτύσσονται νέοι τομείς της οικονομίας. Να δούμε να ανθίζουν τα πολλά και μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ναυτιλία, πρωτογενής τομέας, εκπαίδευση, τομείς της υγείας και του φαρμάκου, πράσινη ενέργεια, ασημένια οικονομία, σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό, ψηφιακή επανάσταση. Η κρίση που ζούμε μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα νέο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο». 

«Ο νέος επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021 - 2027 και το σημαντικότατο οικονομικό πακέτο ανάκαμψης Next Generation EU, μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη, όχι μόνο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη χάραξη ενός νέου, μακροχρόνιου και αποδοτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Η Ελλάδα, αν δεν επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, μπορεί όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση σύντομα, αλλά να μπει σε μια νέα εποχή μακροχρόνιας και σταθερής ανάπτυξης. Ο τουρισμός σε  αυτόν τον νέο σχεδιασμό έχει και ρόλο και λόγο.»

Ο ΣΕΤΕ, σύντομα πρόκειται να καταθέσει στην κυβέρνηση, ολοκληρωμένες απόψεις για τον ρόλο του τουρισμού στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, για τη νέα γενιά του ελληνικού τουρισμού, μαζί με τα μεγάλα ώριμα έργα που ήδη έχει συζητήσεις με την κυβέρνηση λίγο πριν την αρχή της πανδημίας. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.