Header Ads

Σε 150 πόλεις, σε 48 Πολιτείες και μέχρι το κατώφλι του Τραμπ οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Φλόιντ

Ουάσιγκτον 

Περισσότερες από 150 πόλεις.48 Πολιτείες (μόνες εξαιρέσεις τo Αϊνταχο και το Γουαιόμινγκ). Ανάπτυξη Εθνοφρουράς σε 20 Πολιτείες. Και συνεχίζουν.

Η σπίθα που άναψε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ έχει μετατραπεί σε φωτιά που έχει πια εξαπλωθεί από άκρη σε άκρη στις ΗΠΑ φτάνοντας κυριολεκτικά έως το κατώφλι του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον ίδιο μάλιστα να οδηγείται στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου καθώς υπήρξαν φόβοι για την ασφάλεια του. Σύμφωνα μάλιστα με το CNN έμεινε εκεί για περίπου μια ώρα. 

Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τους New York Times έσπασαν τζάμια, κατέστρεψαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιές κοντά στο Μνημείο του Ουάσιγκτον ενώ στον Λευκό Οίκο έσβησαν σχεδόν όλα τα εξωτερικά φώτα. 

Σημειώνεται πως η δήμαρχος της Ουάσιγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ έδωσε και εκείνη  εντολή να αναπτυχθούν δυνάμεις της Εθνοφρουράς όπως έχει γίνει ήδη και σε πολλές Πολιτείες. 

Βέβαια οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, όσο και η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς δεν φαίνεται να έχουν βοηθήσει και πολύ μέχρι στιγμής αφού για έκτο συνεχόμενο 24ωρο συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις οι λεηλασίες. 

Η όλη κατάσταση μάλιστα φαίνεται πως περνά σε μια τελείως διαφορετική, πολύ πιο επικίνδυνη φάση, αφού μετά τον θάνατο 19χρονου στο Ντιτρόιτ από άγνωστο άνδρα που άνοιξε πυρ προς τους διαδηλωτές, στην Μινεάπολη οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών σε κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο, χωρίς ευτυχώς να τραυματίσει διαδηλωτές, όπως αναφέρει το Reuters. Στη συνέχεια όμως ο ίδιος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.

Σημειώνεται πως και σε άλλες Πολιτείες υπάρχουν αναφορές και για άλλα οχήματα που αναπτύσσουν ταχύτητα και κατευθύνονται προς το συγκεκριμένο πλήθος διαδηλωτών. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως πρόκειται για άτομα που δηλώνουν τη στήριξή τους στον Τραμπ. 

Ουάσιγκτον ΜινεάποληΜινεάπλη

 

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις και στα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν σε  Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Ντάλας, Λας Βέγκας, Σιάτλ,  Ντε Μόιν,  Μέμφις,  Ατλάντα,  Λος Αντζελες, Μαϊάμι,  Πόρτλαντ και Σικάγο. 

Δρόμοι αποκλείσθηκαν, αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολήθηκαν ενώ αστυνομία και εθνοφρουρά που είχαν αναπτυχθεί σε μεγάλο αριθμό απαντούσαν με δακρυγόνα και πλαστικές  σφαίρες ακόμη και κατά εργαζόμενων στον Τύπο , με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του τραυματισμού μελών του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters.

Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη διαδηλωτές κατέλαβαν τις γέφυρες του Μπρούκλιν και του Ουίλιαμσμπουργκ ενώ για κάποια ώρα έκλεισε και η γέφυρα του Μανχάταν ενώ υπήρξαν αναφορές για ρίψη μολότοφ μέσα σε περιπολικό αλλά και για περιπολικό που ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να περάσει μέσα από το πλήθος. Ο δήμαρχος της πόλης πάντως, Μπιλ ντε Μπλάζιο, δεν έχει επιβάλλει ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ η 25χρονη κόρη του Κιάρα ήταν μεταξύ των διαδηλωτών που συνελήφθησαν. 

Στο Λος Άντζελες στρατιώτες της Εθνοφρουράς οπλισμένοι, όπως και στη Μινεάπολη άρχισαν να περιπολούν στο κέντρο της πόλης. Η παρουσία τους όμως δεν εμπόδισε τις λεηλασίες καταστημάτων που αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, κοντά στην πόλη του Λος Άντζελες. Τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν εικόνες με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα ενώ στο κέντρο της πόλης διεξαγόταν μεγάλη πορεία. 

Στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα διαδηλωτές προσπάθησαν να γκρεμίσουν ένα ομόσπονδο μνημείο το οποίο η πόλη είχε προηγουμένως καλύψει με ένα μουσαμά για να προστατευθεί από τις φωτιές και τον καπνό.

Στην Βοστώνη, ένα SUV της αστυνομίας πυρπολήθηκε  ενώ στην Φιλαδέλφεια οι συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές ήταν σφοδρές και η περιοχή όπου πραγματοποιούνταν οι διαδηλώσεις τυλίχτηκε σε ένα σύννεφο λευκού καπνού  από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. 

Στο Λούισβιλ του Κεντάκι υπήρξαν επίσης σφοδρές συγκρούσεις αλλά η κατάσταση φαίνεται πως αποφορτίστηκε όταν μια μαύρη γυναίκα βγήκε μπροστά από τους διαδηλωτές και αγκάλιασε για αρκετή ώρα έναν αστυνομικό. 

Σοβαρές ταραχές και στην Ατλάντα όπου δήμαρχος Κίσα Λανς Μπότομς παρομοίως την κατάσταση με τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ κατά τις συγκρούσεις οπαδών της ρατσιστικής θεωρίας περί ”λευκής υπεροχής” και αντιφασιστικών οργανώσεων που είχαν ως αποτέλεσμα τον  τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δεκάδων τον Αύγουστο 2017. 

Ουάσιγκτον Ουάσιγκτον Ουάσιγκτον Νέα ΥόρκηΝέα ΥόρκηΝέα ΥόρκηΝέα ΥόρκηΝέα ΥόρκηΝέα ΥόρκηΝέα ΥόρκηΛας ΒέγκαςΝέο Μεξικό Λας ΒέγκαςΣάντα Μόνικα, ΚαλιφόρνιαΒοστώνηΒοστώνηΠασαντίναΠασαίντιναΜινεάποληΜινεάποληΜινεάποληΜινεάποληΜινεάποληΜινεάπολη
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.