Header Ads


ΓΛΙΤΩΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

Συγκρίνετε τις τιμές ΟΛΩΝ των παρόχων ρεύματος και βρείτε το καλύτερο!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Καθυστερεί η εφαρμογή ανίχνευσης επαφών Covid-19 στην Ευρώπη

Πολλά είναι τα ερωτήματα που εξακολουθούν να προκύπτουν σχετικά με το εάν τα φιλόδοξα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ανίχνευσης επαφών για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι σε θέση να γίνουν πράξη με αποτελεσματικότητα σύντομα.

Αντίθετα, αισιοδοξία φαίνεται να υπάρχει για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, οι μελέτες για το οποίο ενισχύονται με μια χρηματοδότηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την αμερικανική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα εμβόλια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός την Τετάρτη δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα παρακολούθησης της κίνησης έως την 1η Ιουνίου ως μέρος μιας στρατηγικής προκειμένου να πείσει την χώρα ότι είναι ασφαλές να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο χαλάρωσης των περιορισμών και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φάνηκε να υπαναχωρεί από την προηγούμενη δέσμευση της να κάνει την εφαρμογή των smartphones πυλώνα αυτού του προγράμματος.

Ο υπουργός Ασφαλείας, Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ δήλωσε στο BBC ότι παραμένει σίγουρος πως το σύστημα ανίχνευσης θα έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουνίου, αλλά αναγνώρισε πως μια εφαρμογή που είχε σκοπό να βοηθά στον εντοπισμό του ιού δεν είναι έτοιμη ακόμα.

Μίλησε ειδικότερα για κάποια τεχνικά προβλήματα εξαιτίας των οποίων τα σχέδια για την επιτυχία του app πήγαν πίσω.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η ταχεία αναγνώριση των ατόμων που εκτίθενται στον ιό μπορεί να βοηθήσει σταματώντας την εξάπλωση της μεταδοτικής ασθένειας, ωστόσο με την υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών τίθενται συχνά θέματα για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής ενώ συχνά καταγράφονται και τεχνικά ζητήματα.

Η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε επίσης να καθυστερήσει την ανάπτυξη της προγραμματισμένης εφαρμογής ανίχνευσης επαφών. Η παρουσίασή της αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα, που η χώρα προχώρησε και στο πρώτο στάδιο της άρσης των περιορισμών. Τελικά δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο πριν από τον επόμενο μήνα.

Ο Ιταλός προωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εφαρμογή ανίχνευσης επαφών στην χώρα του θα ξεκινήσει δοκιμές μέσα στις επόμενες μέρες, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά για το αν η Ιταλία προσέλαβε ανθρώπους που θα ανιχνεύουν τις επαφές όσων ήρθαν σε επαφή με ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τον Covid-19, όπως έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο, δήλωσε την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο πως η Ισπανία προετοιμάζεται να δοκιμάσει μια ευρωπαϊκή εφαρμογή που βασίζεται στο bluetooth και στα τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμη.

Εν τω μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca επεσήμανε την Πέμπτη ότι έχει εξασφαλίσει τις πρώτες συμφωνίες για 400 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου για τον κορονοϊό που δοκιμάζεται τώρα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο ασχολείται εκτενώς με τις μελέτες σχετικά με το εμβόλιο.

Η αγγλο-σουηδική εταιρεία ανέφερε ότι είχε λάβει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Αμερικανική Βιοϊατρική Προηγμένη Έρευνα για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την παράδοση του εμβολίου, από το φθινόπωρο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριοτ, υπογράμμισε πως η εταιρεία θα κάνει «ό,τι μπορεί για να είναι το εμβόλιο διαθέσιμο όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Την ίδια ώρα, από τα εργοστάσια παραγωγής κρέατος στο Κολοράντο έως τα εργοστάσια ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές, οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθώς επιστρέφουν στους χώρους εργασίας μετά το lockdown. Τα ζητήματα ασφάλειας ισχύουν ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα του πολιτικού φάσματος.

(Με πληροφορίες από AP)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.