Header Ads

Ιαπωνία: Ελλειψη μασκών για τους γιατρούς - Ελάχιστοι παίρνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Νοσοκομειακοί γιατροί στην Ιαπωνία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της Covid-19 εργάζονται υπό σκληρές συνθήκες, με πολλούς να χρησιμοποιούν ξανά τις ίδιες μάσκες και λίγους να λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, δείχνει έρευνα που έγινε από ένα εργατικό συνδικάτο.

Στην έρευνα αυτή, η οποία έγινε διαδικτυακά σε δείγμα περίπου 170 γιατρών από τα τέλη Απριλίου ως τις 6 Μαΐου, τα τρία τέταρτα των γιατρών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι τους δόθηκε εντολή να εργαστούν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της Covid-19, ενώ τα τέσσερα πέμπτα αυτών δήλωσαν ότι δεν λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Εν μέσω του διεθνούς αγώνα που γίνεται για την εξασφάλιση προστατευτικού εξοπλισμού και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, ορισμένοι Ιάπωνες γιατροί και άλλοι ειδικοί σημειώνουν ότι η εθνική και κάποιες τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν κατορθώσει να παρέχουν επαρκή οικονομική βοήθεια και προστατευτικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό.

Η έρευνα αυτή που έγινε από το Zenkoku Ishi Union και τα αποτελέσματά της αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του συνδικάτου αυτού την Παρασκευή, δείχνει ότι σχεδόν το 70% των γιατρών δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να χειριστεί κατάλληλα την κατάσταση.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι σήμερα δεν ήταν διαθέσιμος κανένας για να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας αυτής.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα αυτήν, το 31% των γιατρών δήλωσε ότι ξαναχρησιμοποιεί τις μάσκες N95 που είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας από τον νέο κορονοϊό και οι οποίες θεωρείται ότι πρέπει να απορρίπτονται αμέσως μετά τη χρήση τους, ενώ κάποιοι δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τις μάσκες επ’αόριστον.

Ένας γιατρός είπε ότι χρησιμοποιεί ”την ίδια μάσκα έως ότου σπάσουν τα λαστιχάκια που την συγκρατούν από τα αυτιά”.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ήρε την Πέμπτη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί σε 39 από τις 47 περιφέρειες της Ιαπωνίας, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς για το 54% του πληθυσμού της χώρας. Η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, στην οποία αντιστοιχεί το ένα τρίτο της οικονομίας της χώρας, και άλλες μεγάλες πόλεις παραμένουν υπό περιορισμό.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει περίπου 16.300 κρούσματα νέου κορονοϊού ―σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται όσα είχαν εντοπιστεί σε κρουαζιερόπλοιο που είχε τεθεί σε καραντίνα ανοιχτά της Γιοκοχάμα νωρίτερα φέτος― και 748 θανάτους από την Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο SARS-CoV-2, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο NHK.

 

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.