Διορία 30 ημέρες δίνει ο Τραμπ στον ΠΟΥ, αλλιώς αποχωρεί από τον Οργανισμό

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα βάλει οριστικό τέλος στη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα επανεξετάσει εάν η χώρα του θα παραμείνει μέλος αυτού ή όχι εντός 30 ημερών, εάν δεν υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στον Οργανισμό.
«Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών [της Αμερικής] προς τον ΠΟΥ μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού», διεμήνυσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην τελευταία παράγραφο τετρασέλιδης επιστολής που απηύθυνε στον επικεφαλής του ΠΟΥ, τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Φυσικά ανάρτησε την επιστολή στον λογαριασμό του στο Twitter.
Νωρίτερα είχε κατηγορήσει και πάλι τον Οργανισμό χαρακτηρίζοντας τον «μαριονέτα της Κίνας», επαναλαμβάνοντας την κριτική του για τον χειρισμό της πανδημίας.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. «Είναι μια μαριονέτα της Κίνας».
Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ