Header Ads

Οι έξι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της κρίσης

Πακέτο 6 μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, των εργαζόμενων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «τεράστια, δομική πρόκληση» της οικονομίας.

«Εκατομμύρια συμπολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και βλέπουν την κυβέρνηση να επιδίδεται σε έναν διαγωνισμό προχειρότητας (σας θυμίζω το πρόσφατο αλαλούμ με την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών), αναποτελεσματικότητας και πανηγυρικής αναγγελίας παρεμβάσεων που δεν επαρκούν ούτε να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης ζητώντας από την κυβέρνηση «να αλλάξει ρότα». «Αν δεν προχωρήσει σε ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους τώρα, τότε θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι θα ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία», προειδοποίησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει 6 μέτρα:

1. Να προχωρήσει η πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, ώστε και η αγοραστική τους δύναμη να διατηρηθεί για την επομένη της κρίσης και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν εν μέσω πλήρους υποχώρησης της δραστηριότητάς τους. Χώρες της ΕΕ που επιδοτούν έως και το 100% των μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία πράττουν το αυτονόητο, για να μη βρεθούν με στρατιές εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και χιλιάδων νέων λουκέτων σε επιχειρήσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντί να επιδοτεί την εργασία, επιδοτεί την ανεργία και την αναστολή συμβάσεων.

2. Να άρει την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.

3. Να σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να εμπαίζει του ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

4. Να σχεδιάσει επίσης ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές πρόγραμμα του 1 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί στο 0,5% του ΑΕΠ.

5. Να παρατείνει τώρα η κυβέρνηση την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι αδιανόητο να λέμε “μένουμε σπίτι” –και ορθώς το λέμε βεβαίως– και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών και φυσικών προσώπων που χάνουν το εισόδημά τους λόγω ακριβώς αυτής της κρίσης.

6. Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω αυτής της μεγάλης κρίσης.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.