Header Ads

Κορονοϊός: Σχεδόν 4.000 ακόμη νεκροί από κορονοϊό στη Βρετανία μετά την "διόρθωση"

Αν και η πανδημία συνεχίζει να σαρρώνει τον πλανήτη για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και η μια χώρα μπορεί να μάθει -αλλά και να προλάβει- πολλά από όσο συμβαίνουν σε άλλες που επλήγησαν πρώτες ή περισσότερο, φαίνεται πως κάποιες μαθαίνουν πολύ αργά. 

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση η Αγγλία στο Ηνωμένο Βασίλειο που μόλις την Τετάρτη αποφάσισε να συμπεριλάβει στον συνολικό αριθμό των νεκρών περί τα 4.000 θύματα κορονοϊού που κατέληξαν εκτός νοσοκομείων ή δεν ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα θύματα είναι πολλοί ηλικιωμένοι που ζούσαν σε γηροκομεία ή τρόφιμοι άλλων δομών και γενικότερα άτομα που πέθαναν ”εντός της κοινότητας” αλλά όχι σε νοσοκομείο. Η εξέλιξη αυτή βέβαια, και ο υψηλός αριθμός (που αφορά την περίοδο από τις 2 Μαρτίου) δείχνει το μέγεθος του προβλήματος στη λήψη μέτρων σε πολλές δομές και πρωτίστως σε οίκους ευγηρίας όπου ζουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά επίσης πως μέχρι τώρα οι αρχές δεν είχαν- ή δεν έδιναν;- μια σωστή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας στη χώρα. 

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών παραμένει εξαιρετικά υψηλός, όπως και τον νέων κρουσμάτων ενώ η Βραζιλία και η Ρωσία ήταν οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νέων ασθενών (μετά τις ΗΠΑ) με την πρώτη μάλιστα να καταγράφει επίσης ρεκόρ νέων κρουσμάτων και τη δεύτερη νέο ρεκόρ θανάτων σε μια μέρα.  

Παγκοσμίως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.221.029, οι νεκροί σε 228.252 ενώ επιτέλους ο αριθμός των ασθενών που έχουν αναρρώσει ξεπέρασε το 1εκ. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας 59.814 ανθρώπων παραμένει σοβαρή ή κρίσιμη.  

Φορτηγά ψυγεία στο γραφείο κηδειών που δεν είχε χώρο πια για την αποθήκευση πτωμάτων και οι γείτονες παραπονέθηκαν για τη μυρωδιά (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

 

ΗΠΑ - 61.669 νεκροί, 1.064.572 ασθενείς

Τραγική για μια ακόμη ημέρα απώλεια ζωών λόγο κορονοϊού στη χώρα αφού έφτασαν τους 2.390 παρουσιάζοντας για δεύτερο 24ωρο άνοδο συγκριτικά με τη σχετική πρώτη που είχε καταγραφεί για λίγο. Επίσης αναφέρθηκαν ακόμη 28.429 νέα κρούσματα. 

Μακάβρια αποκάλυψη στη Νέα Υόρκη. Οι αρχες της πόλης ανακάλυψαν πως γραφείο κηδειών αναγκαζόταν να διατηρεί πτώματα σε απλά φορτηγά, σύμφωνα με μαρτυρία στο Reuters και ακολούθως φρόντισε να του διαθέσει ένα φορτηγό-ψυγείο. O μάρτυρας αναφέρει πως είδε πτώματα μέσα σε ένα φορτηγάκι, ενώ δύο ακόμη ίδια οχήματα όπως και ένα μεγάλο φορτηγό που ήταν σταθμευμένα έξω από το γραφείο κηδειών. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε ότι περί τα 100 πτώματα διατηρούνταν στα οχήματα αυτά, αφού χάλασε το ψυγείο του γραφείου κηδειών. Τα πτώματα εντοπίστηκαν αφού γείτονες παραπονέθηκαν για άσχημη οσμή που προερχόταν από τα φορτηγά, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η Νέα Υόρκη είναι επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ και τα γραφεία κηδειών της πόλης δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη μεγάλη αύξηση της δουλειάς. Μάλιστα αναφέρουν ότι εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των θανάτων καθυστερούν εβδομάδες να θάψουν ή να αποτεφρώσουν τους νεκρούς.

Ηλικιωμένη έξω από ένα κλειστό κατάστημα τροφίμων (Βαρκελώνη, Ισπανία)

 

Ισπανία - 24.275 νεκροί, 236.899 ασθενείς

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών στη χώρα που την Τετάρτη εκτινάχθηκαν ξανά σε 4.771 και 453 αντίστοιχα. 

Ιταλία - 27.682 νεκροί, 203.591 ασθενείς

Χωρίς σοβαρές διαφορές ο αριθμός των νέων ασθενών και νεκρών στην Ιταλία, καταγράφοντας 2.086 και 323 αντίστοιχα, διατηρώντας την γενικότερη εικόνα σταδιακής εκτόνωσης της υγειονομικής κρίσης. 

Άνδρας σε βαγόνι του μετρό (Παρίσι, Γαλλία)

 

Γαλλία - 24.087 νεκροί, 166.420 ασθενείς

Κατέγραψε μια μεγάλη μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων την Τετάρτη αφού αυτά ανήλθαν σε 509 έναντι του πενταπλάσιου αριθμού μια ημέρα πριν, ενώ ο αριθμός των νεκρών δεν παρουσίασε κάποια σημαντική μεταβολή και ανήλθε σε 427. 

Ηνωμένο Βασίλειο - 26.097 νεκροί, 165.221 ασθενείς

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα λόγω κορονοϊού αυξήθηκε στην Τετάρτη κατά περισσότερους από 4.000 αφού η Αγγλία ανακοίνωσε πως αποφάσισε επιτέλους να συμπεριλάβει στις επίσημες καταγραφές της, χιλιάδες ανθρώπους που κατέληξαν σε γηροκομεία ή άλλες δομές και σε κάθε περίπτωση εντός της κοινότητας αλλά όχι σε νοσοκομείο. Πρόκειται για 3.811 ανθρώπους που έχουν πεθάνει από κορονοϊό από τις 2 Μαρτίου και μετά ενώ αφορούν περιπτώσεις ασθενών που κατέληξαν χωρίς να υποβληθούν ποτέ σε τεστ αλλά η κλινική εξέταση συνηγορεί πως νοσούσαν ενώ έχει διαπιστωθεί πως στο περιβάλλον τους υπήρχε κρούσμα κορονοϊού. Σημειώνεται πως η αλλαγή αυτή αφορά μόνο την Αγγλία αφού σε Ουαλία, Σκωτία και Β.Ιρλανδία η καταγραφή γινόταν ορθώς. Επίσης οι αρχές ανακοίνωσαν ακόμη 4.976 νέα κρούσματα. 

To Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) είναι το βαρύ πυροβολικό στη μάχη κατά του κορονοϊού (Λονδίνο, Η.Β)

 

Γερμανία - 6.467 νεκροί, 161.539 ασθενείς

Μικρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά και μικρή μείωση του αριθμού των θανάτων καταγράφηκε την Τετάρτη με τις αρχές να ανακοινώνουν 1.627 και 153 αντίστοιχα. 

  • Μετά την αναστάτωση και τη σύγχυση που είχε προκληθεί εξαιτίας της ανακοίνωσης του αρμόδιου Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ πως ο αριθμός αναπαραγωγής του κορονοϊού στη χώρα είχε αυξηθεί από 0,7 σε σχεδόν 1 (δηλαδή υπήρχε μια μικρή επιτάχυνση της εξάπλωσης αφού πλέον ένας ασθενής μπορούσε να μολύνει τουλάχιστον έναν ακόμη), το Ινστιτούτο ανακοίνωσε χθες πως μειώθηκε και πάλι. Από 1 που ήταν την προηγούμενη μέρα πήγε στο 0,75, υποδεικνύοντας ότι στατιστικά κάθε ασθενής μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από ένα ακόμη άτομο. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου καθηγητής Λοιμωξιολογίας Λόταρ Βίλερ έχει κατ′ επανάληψη τονίσει ότι ο R0 θα πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κάτω από το 1,0, προκειμένου να θεωρηθεί ότι η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει τονίσει ότι η εξέλιξη του δείκτη θα αποτελέσει βασικό κριτήριο για την λήψη αποφάσεων περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων προστασίας. Ωστόσο ο καθηγητής επισημαίνει πως δεν πρέπει να γίνει εμμονή η  παρακολούθησε του RO καθώς οι επιστήμονες χρησιμοποιούν και άλλους δείκτες για να παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας. 

Απολύμανση και στα οχήματα του στρατού (Σμύρνη, Τουρκία) 

Τουρκία - 3.081 νεκροί, 117.589 ασθενείς

Μικρή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και σταθερή μείωσή του αριθμού των νέων θανάτων καταγράφηκε την Τετάρτη με τις αρχές να ανακοινώνουν 2936 ασθενείς και 89 νεκρούς. 

Ρωσία - 972 νεκροί, 99.399 ασθενείς

Νέο ρεκόρ θανάτων στη χώρα με τις αρχές να ανακοινώνουν 105 νέους θανάτους ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμεινε υψηλός φτάνοντας τα 5.814. 

Με κόκκινη μάσκα παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς ένα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας. Εδώ μπροστά το άγαλμα του Βλάντιμιρ Λένιν (Αγία Πετρούπολη)

 

Ιράν - 5.957 νεκροί, 93.657 ασθενείς

Σταθερή η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων όσο και των νεκρών, τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα. Σήμερα η χώρα κατέγραψε 1.973 νέα κρούσματα, αριθμός σχετικά αυξημένος και ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε σε 80.  Σύντομα η χώρα αναμένεται να βγει από την λίστα των 10 χωρών (πέραν τις Κίνας) που αποτελούν τις μεγαλύτερες ενεργές εστίες του ιού, βάσει του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων. 

Βραζιλία - 5.513 νεκροί, 79.685 ασθενείς

Τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων, μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η χώρα αφού έφτασαν τα 6.462 ενώ ανακοινώθηκαν και 448 νέοι θάνατοι. 

Γείτονες καλύπτουν το άψυχο σώμα της 36χρονης Λουίζ Κάρλος ντα Ρόχα που πέθανε στη μέση του δρόμου. 12 ώρες μετά τον θάνατό της κανένας αρμόδιος δεν είχε μεταβεί στο σημείο αφού λόγω της επιδημίας, όπως ισχυρίζεται η στρατιωτική αστυνομία, υπάρχει μεγάλος φόρτος και απομακρύνουν μόνο πτώματα που σχετίζονται με βίαιες ενέργειες (Βραζιλία)

 

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Νότια Κορέα: Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενών (KCDC) ανακοίνωσαν ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα για πρώτη φορά από την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα την 29η Φεβρουαρίου. Τα KCDC εξήγησαν ότι εντοπίστηκαν τέσσερα νέα κρούσματα μόλυνσης, όλα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη Νότια Κορέα αυξήθηκε έτσι σε 10.765. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος· το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα αυξήθηκε έτσι στα 247.

Κίνα: Ανακοίνωσε τέσσερα νέα κρούσματα και ήταν όλα «εισαγόμενα» ενώ κατέγραψε άλλες 33 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην Κίνα έφθασε τους 82.862 ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, με τον απολογισμό των θυμάτων να μένει αμετάβλητος στα 4.633.

 

 

 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.