Header Ads

Βοηθάνε οι ασκήσεις αναπνοής όταν έχουμε νοσήσει από τον κορονοϊό - Τι λένε οι ειδικοί

Στις αρχές Απριλίου, ο κεντρικός παρουσιαστής του CNN, Κρις Κουόμο, ήρθε αντιμέτωπος με τον κορονοϊό. Τα συμπτώματα του ήταν ο υψηλός πυρετός, εφιάλτες και δυσκολία στην αναπνοή. Τότε ήταν που ένας πνευμονολόγος, τον προέτρεψε να τεντώνει τον κορμό του και να παίρνει βαθιές αναπνοές.

«Πρέπει να κάνεις τα πράγματα που χρειάζεται για να νικήσεις τον ιό, πρέπει να αναπνέεις βαθιά όταν πονάει και πονάει πολύ», είπε στην εκπομπή του, ο Κρις Κουόμο.

Ο δημοσιογράφος του CNN δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που υιοθέτησε την αγωγή με τις βαθιές εισπνοές - εκπνοές. Λίγες μέρες νωρίτερα, η συγγραφέας των βιβλίων, «Χάρι Πότερ», Τζέι Κέι Ρόουλινγκ ανέβασε ένα βίντεο στο Twitter, όπου ο γιατρός Σαρφαράζ Μάνσι, από το νοσοκομείο Κουίνς, στη Βρετανία, παρουσιάζει λεπτομερώς μια τεχνική αναπνοής που, μπορεί να εμποδίσει τους ασθενείς με COVID-19, να αναπτύξουν δευτερογενή πνευμονία.

Μάλιστα η Ρόουλινγκ συμπλήρωσε στην ανάρτηση της πως, «Εχω ανακάμψει πλήρως και η τεχνική με βοήθησε πολύ».

Στο βίντεο ο Σαρφαράζ Μάνσι, μας δείχνει πως να κάνουμε βαθιά, να κρατάμε την αναπνοή μας για πέντε δευτερόλεπτα και στην συνέχεια να κάνουμε εκπνοή. Η όλη άσκηση αποτελείται από δύο σετ των έξι εισπνοών-εκπνοών τη φορά, με την έκτη να ολοκληρώνεται από μεγάλο βήχα. Το σημείο κλειδί στο οποίο δίνει έμφαση είναι η άσκηση να γίνεται μπρούμυτα και όχι ανάσκελα, προκειμένου να βελτιώσουμε την λειτουργία των πνευμόνων μας.

Εύκολη λύση σε σύνθετο πρόβλημα. Σωστά; Να τι μας λένε οι γιατροί για την συγκεκριμένη άσκηση.

Οι βαθιές εισπνοές μπορούν να βοηθήσουν στην λειτουργία των πνευμόνων όταν είμαστε άρρωστοι

Οταν οι πνεύμονες μας έχουν φλεγμονή, είτε από τον κορονοϊό είτε από άλλη αιτία, γεμίζουν από υγρό και σωματίδια, σύμφωνα με την πνευμονολόγο, Βαντάνα Πατέλ, του Ιατρικού Κέντρου Μπον Σεκούρ Μέρσι, στο Πόρτσμουθ, της Βιρτζίνια, των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι πνεύμονες δεν λειτουργούν σωστά».

Όταν κάνουμε την άσκηση της αναπνοής που βλέπουμε στο βίντεο του Μάνσι, σπρώχνουμε αέρα στους πνεύμονές μας, είπε η Βαντάνα Πατέλ. Καθώς κρατάμε την αναπνοή μας στο τέλος της εκπνοής, «ανοίγουμε τον θύλακα αέρα, αυξάνουμε την επιφάνεια για την ανταλλαγή αερίων εντός των πνευμόνων μας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αυτό βοηθά στο άνοιγμα των αερόσακων, που έχουν προσβληθεί, στους πνεύμονες, βελτιώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα.

Οι μηχανικοί αναπνευστήρες εκτελούν παρόμοια λειτουργία σε ασθενείς που δεν είναι αρκετά υγιείς για να αναπνεύσουν αποτελεσματικά μόνοι τους, είπε η Βαντάνα Πατέλ.

Οι ασκήσεις αναπνοής ήταν ανέκαθεν χρήσιμες για άτομα με πνευμονικές παθήσεις, πρόσθεσε η Νικήτα Ντίσε, πνευμονολόγος στην Κλινική του Κλίβελαντ.

«Εάν έχουμε χρόνια πνευμονική νόσο, όπως άσθμα ή ΧΑΠ, η αναπνοή μπορεί να είναι χρήσιμη για τον έλεγχο αυτής της χρόνιας κατάστασης», μας λέει η Νικήτα Ντίσε.

«Οι ασκήσεις αυτές ονομάζονται πνευμονική αποκατάσταση. Για τους ασθενείς, συχνά συνιστούμε πράγματα όπως αναπνοή με σφίξιμο των χειλιών προκειμένου να ελέγχουμε την ανάσα μας».

Η Ντεσάι είπε ότι αυτό επιβραδύνει συχνά την αναπνοή για να περάσει  περισσότερο αέρα στους πνεύμονες.

Η τεχνική βοηθά επίσης με το άγχος και σε στιγμές φόβου

«Αυτό που μας δείχνει το βίντεο, είναι πως όταν είμαστε σπίτι, οι ασκήσεις αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν. Νιώθουμε καλύτερα όταν μπορούμε να διαχειριστούμε και να ελέγξουμε το άγχος μας. Οταν έχουμε άγχος μας κόβεται η αναπνοή», μας λέει η Νικήτα Ντίσε. 

Οι ασκήσεις αναπνοής μας  βοηθούν στη διαχείριση του στρες για τον ίδιο λόγο.Όχι μόνο επανέρχεται το μυαλό μας σε αυτό που συμβαίνει τώρα, αλλά μπορεί επίσης να στείλει σήμα στο νευρικό μας σύστημα, να ηρεμήσει.Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε ανησυχητικές καταστάσεις όπως η αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Οποιοδήποτε είδος άσκησης αναπνοής, ή 10λεπτης περισυλλογής, μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής», υποστηρίζει η Νικήτα Ντίσε.

Οι ασκήσεις αναπνοής δεν θεραπεύουν τον κορονοϊό

Οπως επισημαίνει η Νικήτα Ντεσάι, οι ασκήσεις αναπνοής δεν αποτελούν την θεραπεία στον COVID-19.

«Με αυτήν την ασθένεια, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Αν θέλουμε να κάνουμε αυτές τις ασκήσεις και μας βοηθάει να νιώθουμε καλύτερα, αυτό είναι τέλειο. Αλλά δεν σημαίνει πως δεν θα μολυνθούμε από τον ιο ούτε πως θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε».

Όπως και ο αναπνευστήρας δεν θεραπεύει απαραίτητα έναν ασθενή με κορονοϊό.

Νιώθουμε καλύτερα όταν μπορούμε να διαχειριστούμε και να ελέγξουμε το άγχος μας. Οταν έχουμε άγχος μας κόβεται η αναπνοή».

Νικήτα Ντίσε

Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να νιώσουμε καλύτερα από τα συμπτώματα του COVID-19

Οπως μας λέει η Βαντάνα Πατέλ, αν εμείς ή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο, νοσήσει από τον ιο, τότε οι ασκήσεις αναπνοής σε συνάρτηση με άλλες θεραπείες μπορούν να φανούν χρήσιμες.

Κλινικά, είναι «μια αποδεδειγμένη μέθοδος για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων», δήλωσε η Πατέλ, σημειώνοντας ότι μπορεί να επιτρέψει περισσότερο αέρα να διεισδύσει στον πνευμονικό ιστό, μειώνοντας ορισμένα συμπτώματα.

Η Νικήτα Ντίσε σίγουρα δεν αντιτίθεται στην τεχνική - αλλά μόνο αν μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.

«Εάν αυτές οι ασκήσεις αναπνοής μας φέρνουν ζαλάδες τότε το έχουμε παρακάνει».

Είναι επίσης σημαντικό να εξασκηθούμε στην μείωση του άγχους, σημειώνει η Ντισέ. Εάν ανησυχούμε για δυσκολία στην αναπνοή, το άγχος θα επιδεινώσει την κατάσταση και δεν θα μπορούμε να αναπνεύσουμε. Οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν με αυτό

«Αν δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία και δεν θα μπορούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο», είπε ο Ντισέ.Δεδομένου ότι τα συμπτώματα COVID-19 μπορούν να διαρκέσουν πολύ, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε προσοχή στο μυαλό μας καθώς και στο σώμα μας.

Πέρα από αυτό, φροντίζουμε να «ξεκουραζόμαστε και να πίνουμε πολλά υγρά», σημειώνει η Πατέλ.

«Ακόμη και ένα ζεστό ντους ή ένας αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.Τα παυσίπονα και τα αντιβηχικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν».

Φροντίζουμε πάντα όμως να διαβάζουμε τις οδηγίες όταν αγοράζουμε φάρμακα που δεν απαιτούν την χορήγηση συνταγής.

Καλό θα ήταν μάλιστα να ερχόμαστε σε συνεννόηση με τον γιατρό μας πριν οποιαδήποτε χρήση τέτοιου φαρμάκου, ιδώς τώρα με τα συμπτώματα του COVID-19.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

 


Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.