Header Ads

ΗΠΑ: Πάνω από 4.000 οι νεκροί, ενώ ο Τραμπ προειδοποιεί για δύο «οδυνηρές» εβδομάδες

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε τους Αμερικανούς την Τρίτη για δύο «οδυνηρές» εβδομάδες στη μάχη κατά του κορονοϊού, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να φτάσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα και με αυστηρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 4.000, και διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Συνολικά μέχρι σήμερα καταγράφονται 4.076 θάνατοι, έναντι 2.010 το Σάββατο, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Ενδεχομένως στην πιο ζοφερή συνέντευξη Τύπου του ως τώρα για την πανδημία, ο Τραμπ, που έχει δεχτεί επικρίσεις για υποβάθμιση της απειλής του ξεσπάσματος στις αρχικές του φάσεις, ζήτησε από τους πολίτες να υπακούσουν στις οδηγίες για περιορισμούς στις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, τηλεργασία και να αποφεύγουν να τρώνε σε εστιατόρια ή μπαρ.

«Είναι κρίσιμης σημασίας για τους Αμερικανούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες για τις επόμενες 30 ημέρες. Είναι θέμα ζωής και θανάτου» είπε ο Τραμπ.

H Ντέμπορα Μπιρξ, συντονίστρια του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό, έδειξε γραφήματα με δεδομένα και μοντέλα που έδειχναν ένα μεγάλο άλμα σε θανάτους, μεταξύ 100.000 και 240.000 ανθρώπων, από τον ιό κατά τους προσεχείς μήνες.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονταν στην πρόγνωση πως οι Αμερικανοί θα τηρούσαν τα μέτρα μετριασμού. Ένα από τα γραφήματα της Μπιρξ έδειχνε πως μέχρι και 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμενόταν να πεθάνουν χωρίς τέτοια μέτρα, μια στατιστική η οποία έκανε τον Τραμπ να εγκαταλείψει ένα σχέδιο που συνέταξε την προηγούμενη εβδομάδα για να βάλει ξανά σε λειτουργία την οικονομία των ΗΠΑ ως το Πάσχα, στις 12 Απριλίου.

Ο πρόεδρος είπε ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα ήταν «πολύ, πολύ οδυνηρές», προβλέποντας ωστόσο «φως στο τούνελ» μετά από αυτό.

Ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, ο οποίος είχε πει προηγουμένως πως η πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει μεταξύ 100.000 και 200.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, είπε πως καταβάλλονταν όλες οι προσπάθειες για να κρατηθούν χαμηλά αυτοί οι αριθμοί. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε.

Οι ομοσπονδιακές οδηγίες, που πλέον είναι σε ισχύ ως τα τέλη του Απριλίου, περιλαμβάνουν συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών, μη επισκέψεις σε γηροκομεία και καλή υγιεινή. «Δεν υπάρχει “μαγική σφαίρα”. Δεν υπάρχει μαγικό εμβόλιο ή θεραπεία. Είναι απλά συμπεριφορές. Η κάθε μας συμπεριφορά μεταφράζεται σε κάτι που αλλάζει την πορεία αυτής της πανδημίας μέσα στις επόμενες 30 ημέρες» είπε η Μπιρξ.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε ότι οι προσπάθειες μετριασμού είχαν αποτελέσματα. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι δουλεύουν» είπε ο Πενς για τις οδηγίες. «Μην αποθαρρύνεστε».

Ο Τραμπ είπε πως σχεδίαζε να παραμείνει ως επί το πλείστον στον Λευκό Οίκο για τις επόμενες 30 ημέρες. Όπως πρόσθεσε, ο Λευκός Οίκος εξέταζε το ενδεχόμενο πιθανής απαγόρευσης ταξιδιών για τη Βραζιλία.

(με πληροφορίες από Reuters)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.