Header Ads

«Murder Most Foul»: Το νέο τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν διάρκειας 17 λεπτών με αναφορές σε 74 τραγούδια άλλων καλλιτεχνών

Ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής και Νομπελίστας λογοτεχνίας Μπομπ Ντίλαν κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι, το πρώτο μετά από οκτώ χρόνια.

Με τίτλο «Murder Most Foul», το τραγούδι αναφέρεται στη δολοφονία του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και είναι διάρκειας 17 λεπτών, έτσι ώστε να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στον κατ′ οίκον περιορισμό που βρίσκεται ο περισσότερος κόσμος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το κομμάτι μοιάζει περισσότερο με ποίημα, που απαγγέλλει αργά ο Μπομπ Ντίλαν με τη συνοδεία πιάνου, κρουστών και βιολοντσέλου, παρά με τα κλασσικά τραγούδια με στροφές και ρεφραίν.

«Ήταν μία μέρα ζοφερή στο Ντάλας. Νοέμβρης του ’63. Μια μέρα που θα μείνει θλιβερά στη μνήμη όλων», ξεκινά η πρώτη στροφή του τραγουδιού.

Ακολουθεί μία διήγηση των γεγονότων εκείνης της μέρας, σε συνδυασμό με μία σειρά από σκέψεις για την εποχή εκείνη, με πολλές μεταφυσικές πινελιές, κοντά στα πρότυπα των πρώτων αφηγηματικών κι επίκαιρων κομματιών του Ντίλαν, στη φάση του τραγουδιού διαμαρτυρίας.

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του τραγουδιού, που δεν αποκάλυψε πότε συνέλαβε την ιδέα του, ο Ντίλαν ευχαρίστησε μέσω Twitter τους θαυμαστές του για την «υποστήριξη και την πίστη τους όλα τα χρόνια». O 78χρονος θρύλος της  ροκ μουσικής δεν είχε κυκλοφορήσει κάποιο καινούργιο μουσικό κομμάτι έπειτα από το άλμπουμ Tempest (Καταιγίδα) του 2012.

Αν είναι όμως κάτι που κάνει το «Murder Most Foul», ξεχωριστό, είναι πως μέσα από τους στίχους του κάνει αναφορά σε 74 τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, όπως επισημαίνει ο Μπομπ Μπόιλεν, του NPR (National Public Radio), των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι το πιο συναρπαστικό τραγούδι που έχω ακούσει από τον Μπομπ Ντίλαν, εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι. Ταιριάζει απόλυτα με την «εποχή της καραντίνας» που ζούμε. Πολλά χρόνια μετά, τα παιδιά που έζησαν την εποχή του κρονοϊού, θα επιστρέφουν σ′ αυτή, κάθε φορά που θα το ακουν. Με τις αναφορές που κάνει σε τόσα πολλά τραγούδια, πρόκειται αναμφίβολα, για ένα μάθημα, στην ιστορία της μουσικής».

Ο Μομπ Ντίλαν που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 2016, συνεχίζει κανονικά να περιοδεύει δίνοντας συναυλίες. Με εξαίρεση αυτή της Ιαπωνίας τον Απρίλιο που ακυρώθηκε, το χρονοδιάγραμμα των υπολοίπων ζωντανών εμφανίσεων στη Βόρεια Αμερική, με πρώτο σταθμό τη συναυλία στο Μπεντ του Όρεγκον στις 4 Ιουνίου, ισχύει ως έχει.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Με πληροφορίες από HuffPost US, NPR, Variety, Rolling Stone

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.