Header Ads

Covidiot η νέα λέξη που μπήκε στη ζωή μας μαζί με τον κορονοϊό - Ποιοι είναι οι covidiots συμπολίτες μας

Τους τελευταίους μήνες κάποιες καινούριες λέξεις έχουν εισβάλλει στην καθημερινή μας επικοινωνία. Κορονοϊός και Covid-19. 

Η λέξη κορονοϊός χρησιμοποιείται βέβαια πάρα πολλά χρόνια στην ιατρική αφού και δεν πρόκειται για έναν αλλά για μια ολόκληρη οικογένεια ιών. Ο πιο πρόσφατος κορονοϊός που ανακάλυψαν οι επιστήμονες αρχικά στην Κίνα- και εν συνεχεία εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου, στη σύγχρονη εποχή, πανδημία- προκαλεί την ασθένεια που πλέον ονομάζουμε SARS-CoV-2 και συχνά απλά Covid-19. 

Η πανδημία που εξαπλώνεται ταχύτατα έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο κυρίως εξαιτίας της ανάγκης λήψης προστατευτικών μέτρων. Από το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών έως την ανάγκη να τηρούμε αποστάσεις μεταξύ μας. Αυτήν την περίφημη κοινωνική απομόνωση ή αποστασιοποίηση που φτάνει ως και τον περιορισμό της εξόδου από το σπίτι, με εξαίρεση απόλυτα απαραίτητες μετακινήσεις (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, επίσκεψη σε γιατρό κ.λπ.). 

Ωστόσο, όπως βλέπουμε γύρω μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες (από τις ΗΠΑ έως τη Γερμανία και την Ιταλία έως τη Βρετανία) υπάρχουν και κάποιοι που δεν τηρούν μέτρα προστασίας συνιστώντας, με τις ανεύθυνες πράξεις τους, κίνδυνο για όλους τους άλλους αφού βοηθούν δυνητικά στην εξάπλωση του ιού. 

Επειδή λοιπόν η γλώσσα ακολουθεί πιστά τη ζωή και την εποχή που ζούμε, ακόμη μια νέα λέξη ήρθε να προστεθεί στη ζωή μας. 

Είναι η λέξη covidiot που έχει βρει μια θέση στο λεξιλόγιο μας και στο urban dictionary. 

H λέξη είναι σύνθεση από τις covid και idiot, που σημαίνει ηλίθιος, και χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ανθρώπους που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα θέτοντας σε κίνδυνο τους άλλους και:

-αδιαφορούν για την εξάπλωση της επιδημίας και ταξιδεύουν σε περιοχές που υπάρχει έξαρση αριθμού κρουσμάτων

-δεν ενημερώνονται για την επιδημία από αξιόπιστες πηγές και εφαρμόζουν λανθασμένα ή και συχνά επικίνδυνα μέτρα προστασίας

-πηγαίνουν σε χώρους που συχνάζουν πολλοί άνθρωποι ενώ θα έπρεπε να αποφεύγουν τον συνωστισμό 

-στοκάρουν προϊόντα που δεν θα χρειαστούν πραγματικά και το μόνο που καταφέρνουν είναι να σπέρνουν τον πανικό και να δημιουργούν έλλειψη σε απαραίτητα προϊόντα για όλους 

-δεν τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις από τους άλλους ή γενικά παραβιάζουν τα μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα, πόλη όπου ζουν

-πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας

Η λίστα είναι ατελείωτη αλλά όλες οι ερμηνείες σχετίζονται με απαράδεκτες (έως άκρως επικίνδυνες) συμπεριφορές και ανόητες και εγωιστικές, σχετικά με την πανδημία. 

 

 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.