Header Ads

Γαλλία: Εκατομμύρια πολίτες απαρνούνται την αγαπημένη τους μπαγκέτα λόγω κορονοϊού

Στη Γαλλία, ο αγώνας κατά του κορονοϊού διεξάγεται μία μπαγκέτα τη φορά.

Το αγαπημένο τους αρτοπαρασκεύασμα και η καθημερινή «τελετουργία» της αγοράς του έχουν φορτωθεί με ηθικούς, πολιτικούς και δημόσιους λόγους υγείας, που ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν προτού ο νέος ιός γυρίσει την ζωή τους ανάποδα.

Σε ένα έθνος που βρίσκεται σε καραντίνα, το να πάει κάποιος να πάρει μια φρέσκια μπαγκέτα αποτελεί μια εύκολη δικαιολογία για να βγει από το σπίτι του. Υπάρχει, βέβαια, μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: μια πόλη στις ακτές της Μεσογείου, όπου ο δήμαρχος έχει απαγορεύσει στους ανθρώπους να κάνουν ακριβώς αυτό, για να τους κρατήσει μέσα.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι εκείνοι που οικειοθελώς απαρνούνται τον λαχταριστό ψωμί - μια μικρή «θυσία» σε αυτή τη νέα εποχή όπου απαιτούνται θυσίες από πολλούς. Για μερικούς, το να μην αγοράζουν καθημερινά ψωμί και αντίθετα παραμένοντας σε εσωτερικούς χώρους, είμαι από μόνη της μια χειρονομία αλληλεγγύης στους γιατρούς και τους νοσοκόμους που αγωνίζονται για να σώσουν ζωές στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Πολλοί είναι εκείνοι που αγοράζουν αρκετές μπαγκέτες και τις βάζουν στην κατάψυξη, κάτι που πριν την πανδημία φάνταζε αδιανόητο. Η απόψυξη και η αναθέρμανση του ψωμιού είναι για τους Γάλλους ένας πραγματικός συμβιβασμός, με γνώμονα το κοινό καλό και την δημόσια υγεία. Εξάλλου, είναι προτιμότερο από το να μην έχουν καθόλου μπαγκέτα.

Οι Γάλλοι ξεκίνησαν να ψήνουν μπαγκέτες πρίν από περίπου 120 χρόνια στο Παρίσι. Εκατομμύρια πολίτες καταναλώνουν δισεκατομμύρια μπαγκέτες κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση έχει κλείσει όλα τα εμπορικά καταστήματα αλλά έχει δώσει ειδική άδεια στα αρτοποιεία να λειτουργούν κάθε μέρα της εβδομάδας, αν το επιθυμούν.

Πολλοί αρτοποιοί αντιλαμβάνονται πλέον την δουλειά τους σαν λειτούργημα, προσφέροντας στους Γάλλους μια διαφυγή από την δύσκολη καθημερινότητά τους, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα.

«Μια ζωή χωρίς ψωμί, τυρί και κρασί δεν είναι γαλλική» λένε χαρακτηριστικά κάποιοι εξ αυτών.

Αλλά στη μεσογειακή πόλη Sanary-sur-Mer, αγοράζοντας μόνο μία μπαγκέτα κινδυνεύει κανείς με πρόστιμο 135 ευρώ από την αστυνομία. Ο δήμαρχος λέει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την αγορά ψωμιού ως δικαιολογία για να βγαίνουν καθημερινά.

«Όποιος πιάνεται βγαίνοντας από ένα φούρνο με μόνο ένα ψωμί θα του επιβάλλεται πρόστιμο» προειδοποιεί. «Αν πηγαίνετε στο φούρνο μία φορά την εβδομάδα, μειώνετε τον κίνδυνο επτά φορές - για εσάς, τον αρτοποιό, το περιβάλλον του αλλά και τους δικού σας ανθρώπους».

«Η προτεραιότητα τώρα είναι η υγεία. Μπορείτε να παγώσετε το ψωμί. Μπορείτε ακόμη και να ζήσετε χωρίς αυτό. Δεν είναι θυσία. Είναι μια προσαρμογή» τονίζει.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.