Header Ads

Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια λόγω κορονοϊού και αναστολής ταξιδιών στις ΗΠΑ

Κατακόρυφη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές αναστατώθηκαν από τους δραστικούς περιορισμούς που επέβαλε στα ταξίδια ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 4,9%, με τον δείκτη των μετοχών ταξιδίων και αναψυχής να καταγράφει βαριές απώλειες 8,6% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατέγραψε απώλειες 5,28% στις 5.565,98 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016.

 

Ο ισπανικός δείκτης Ibex 35 υποχώρησε κατά 5,2% στις 7.046,40 μονάδες, με τον γερμανικό Dax να σημειώνει απώλειες 5,81%, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2016.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε στην έναρξη της συνεδρίασης κατά 5,11% στις 4.374,67 μονάδες.

Σφοδρό πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών από την απόφαση του Τραμπ να περιορίσει τα ταξίδια από την Ευρώπη για 30 ημέρες, καταγράφοντας βουτιά σχεδόν 20%. Η μετοχή της Air France KLM, που έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας της από τότε που ξέσπασε η επιδημία στην Ευρώπη, υποχώρησε κατά 15% στα χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου του 2012. Οι μετοχές της γερμανικής Lufthansa και της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, σημείωσαν απώλειες 9,5%. Η μετοχή της εταιρίας κρουαζιέρας Carnival καταποντίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στις αγορές της Ασίας και της Αμερικής. Μετά την κήρυξη του κορονοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο δείκτης Nikkei Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 4,9%. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 6,6%, ο Kospi της Νότιας Κορέας κατά 4,7%, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 3,8% ενώ ο δείκτης Shanghai Composite έχασε 1,3%.

Στη Wall Street, η απώλεια τoυ Dow Jones έφτασε το 20% σε σύγκριση με το ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον περασμένο μήνα.

Οι επενδυτές ζητούν συντονισμένη δράση από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οπως λένε, τα χαμηλότερα επιτόκια ή τα προγράμματα κρατικών δαπανών από μόνα τους δεν θα λύσουν την κρίση. Μόνο ο περιορισμός του ιού μπορεί να το κάνει αυτό. Ωστόσο, τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη στήριξη της οικονομίας εν τω μεταξύ, και οι επενδυτές φοβούνται ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς αυτά.

(με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.