Header Ads

Δολοφονία γνωστού δημοσιογράφου στη Σομαλία

Ένοπλοι, που πιστεύεται ότι ανήκουν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ, πυροβόλησαν και σκότωσαν την Κυριακή γνωστό τηλεοπτικό δημοσιογράφο στη Σομαλία, ανακοίνωσαν το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό δίκτυο για τα οποία εργαζόταν.

Ο Αμπντιουάλι Αλί Χάσαν, που δούλευε για το Universal Somali TV, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, καθώς και για το τοπικό ραδιόφωνο Kulmiye, δολοφονήθηκε στη νοτιοδυτική πόλη Αφγκούγιε, μετέδωσαν τα δύο ΜΜΕ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένοπλοι πυροβόλησαν επανειλημμένα τον 25χρονο Χάσαν στο στήθος και στο κεφάλι καθώς βάδιζε, στον δρόμο προς το σπίτι του. Υπέκυψε ενώ διακομιζόταν σε νοσοκομείο, είπε αξιωματικός της αστυνομίας της Αφγκούγιε.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Σομαλίας καταδίκασε τη δολοφονία του νεαρού, παντρεμένου και πατέρα δύο παιδιών, και ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα άμεσα. «Καλούμε τη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές (...) να προσαγάγουν τους δολοφόνους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, ο Αμπντάλα Άχμεντ Μουμίν.

Το εμπόλεμο, φτωχό κράτος της ανατολικής Αφρικής χαρακτηρίζεται μια από τις επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη για τους δημοσιογράφους.

Ο Χάσαν έγινε ο πρώτος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στη Σομαλία φέτος.

Τουλάχιστον εννέα εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.