Header Ads

Προσλήψεις φέρνει το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση

photo: Eurokinissi

Με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες προβλέπονται παρεμβάσεις με στόχο την αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ και ειδικότερα την δημιουργία αναπτυξιακών εταιρειών στους δήμους της χώρας όπου και θα γίνοονται προσλήψεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού είτε με βάση των εσωτερικό κανονισμό είτε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού αντίστοιχα

Ειδικότερα σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών και θα αφορά τους ΟΤΑ, προβλέπεται ότι θα δίνεται η δυνατότητα να συστήσουν Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, οι οποίοι θα είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες σε συνεργασία με τους ΟΤΑ θα λειτουργούν για την υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής τόσο στο πλαίσιο του δήμου όσο και σε διαδημοτικό, περιφερειακό ή ευρύτερο επίπεδο.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί θα μπορούν να αξιοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία και μπορούν να διαχειρίζονται προγράμματα από κοινοτικούς ή και εθνικούς πόρους. Στο μετοχικό τους κεφάλαιο σχεδιάζεται επίσης να συμμετέχουν η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί που θα συσταθούν από τους ΟΤΑ, δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από τους ΟΤΑ ή τον κρατικό προϋπολογισμό και η λειτουργία τους καθορίζεται από το πλαίσιο λειτουργίας των ανώνυμων εταιρειών.

Οσον αφορά το προσωπικό αυτών των εταιρειών προβλέπεται να διακρίνεται σε τακτικό και έκτακτο. Το τακτικό προσωπικό σχεδιάζεται να προσλαμβάνεται βάσει του εσωτερικού κανονισμού υπηρεσίας, μπορεί όμως –όπως καθορίζεται στο νομοσχέδιο– να γίνουν και αποσπάσεις υπαλλήλων από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Οσον αφορά το έκτακτο προσωπικό, προσλαμβάνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για όσο καιρό διαρκεί το πρόγραμμα.

Ρητώς αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι αποκλείεται η μετατροπή αυτών των συμβάσεων των εργαζομένων που προσελήφθησαν ως έκτακτοι σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα να συναφθούν συμβάσεις μισθώσεων έργου, εφόσον όμως οι δαπάνες που θα προκύψουν από αυτή τη σύμβαση προβλέπονται και μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα που υλοποιεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η αξιολόγηση των διευθυντών και των τμηματαρχών των ΟΤΑ, κάτι το οποίο μάλιστα φέρεται να έχει συμφωνήσει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Προκειμένου οι δήμοι αλλά και οι Περιφέρειες να μπορούν να υλοποιήσουν μελέτες και τεχνικά έργα προβλέπεται ότι μπορούν να συνάψουν προγραμματική σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης). Η συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία συμμετέχουν το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ θα διαμορφώνει συμβάσεις έργου για συγκεκριμένα πρότζεκτ με ιδιώτες πολιτικούς μηχανικούς τους οποίους θα διαθέτει στη συνέχεια στους δήμους.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.