Header Ads

Μεγάλες επενδύσεις από ξενοδόχους, λείπουν θέσεις εργασίας, διατηρείται η εποχικότητα

Πριν λίγες ημέρες, παρουσιάσαμε μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που φανέρωνε ότι ναι μεν ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία, εντούτοις υπάρχει ανισοκατανομή σε αφίξεις και έσοδα, ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας.

Η μελέτη «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, την οποία παρουσιάζουμε σήμερα, καταδεικνύει ότι η εποχικότητα παραμένει τρωτό σημείο του ελληνικού τουρισμού. Δηλαδή, η κίνηση συρρικνώνεται το 4μηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2019, με 71% του ετήσιου συνόλου, από 68% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι η εποχικότητα ενδυναμώνεται και αυτό πρέπει να αποτελέσει στοιχείο προβληματισμού και εξεύρεσης λύσεων.

Οσον αφορά την ανισοκατανομή, το 2019, οι νησιωτικές περιφέρειες της χώρας (εκτός από το Βόρειο Αιγαίο), μαζί με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, συγκέντρωσαν το 77% των επισκέψεων, το 84% των διανυκτερεύσεων και το 88% τουριστικών εισπράξεων.

 Πάντως, οι αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το 2019, παρουσίασαν αύξηση 2,1%, όμως αν εξαιρεθεί το αεροδρόμιο της Αθήνας, οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 1,7%.

Όπως καταγράφει η μελέτη, την περίοδο 2017-2019 τα ελληνικά ξενοδοχεία δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια σταθερή επένδυση 1 δισ. ευρώ ανά έτος.

Η μελέτη του ΙΤΕΠ διαπιστώνει ότι η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων, το, Μάιο σε επίπεδο χώρας φαίνεται ότι την τελευταία 2ετία διαμορφώνεται στο 57% - 58% και τον Αύγουστο 86% - 87%, γεγονός που αντανακλά την έντονη εποχικότητα που εξακολουθεί να παραμένει ένα έντονο ενδημικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού.

Αναφορικά με την τιμή, το 50% των ξενοδοχείων τον Μάιο διαθέτει τα δωμάτιά του κάτω από 60 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο κάτω από 100 ευρώ.

Επίσης, η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 4,2% τον Μάιο και κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2019, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018.

Κι ακόμη, ενώ για κάθε 2,5 νέα δωμάτια δημιουργείται 1 θέση εργασίας, εντούτοις το 2019 αναζητήθηκαν 21.821 νέες θέσεις εργασίας, συνολικά από τα ξενοδοχεία, εκ των οποίων δεν καλύφθηκαν περίπου οι 7.000 θέσεις.

Καταλήγοντας, οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων για τα βασικά τους μεγέθη το 2020 είναι ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, με ποσοστά από 50% - 65%. Ενώ το 25% περίπου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι για το 2020 περιμένει αύξηση στην τιμή, την πληρότητα και το τζίρο.

Τα στοιχεία που ακολουθούν, είναι αμείλικτα.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.