Header Ads

Πέντε αποτελεσματικές συμβουλές συμπαράστασης για ασθενή στο νοσοκομείο

.

΄Οσο κι αν νιώθουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να βοηθήσουμε, υπάρχουν πολλά που μπορούμε - κι άλλα που δεν μπορούμε - να κάνουμε για να είμαστε δίπλα σε κάποιον άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο κι έχει την ανάγκη μας. 

Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε όσους αγαπάμε και νοσηλεύονται λόγω κάποιου προβλήματος υγείας 

Μη φοβάστε να είστε συγκεκριμένοι

Είναι εντελώς φυσιολογικό να θέλετε να βοηθήσετε όταν έχετε κάποιον άρρωστο στο περιβάλλον σας. «Οταν κάποιος ακούει για μια τραγωδία ή για μια αρρώστεια, το ”τι μπορώ να κάνω;” μπαίνει στο κάδρο», λέει ο Κίλε, ένας 35χρονος από το Φορντ Κόλινς, στο Κολοράντο που βρέθηκε στο νοσοκομείο για αλλαγή γόνατος μετά από ατύχημα με wakeboard. «Είναι πολύ καλό διότι (εκείνοι που το λένε αυτό) έχουν καλές προθέσεις. Αλλά είναι ακόμα καλύτερο όταν κάποιος παίρνει πρωτοβουλία και λέει: ”Σου φέρνω κοτόσουπα και να τη φας αν θέλεις”. Κι επίσης μια ανοιχτή πρόταση ”Είναι κάτι που μπορώ να κάνω”;», μπορεί να «ξεκλειδώσει» τον άρρωστο, ο οποίος μπορεί να είναι κουρασμένος, συγχυσμένος κι ίσως ακόμα και να ντρέπεται να ζητήσει βοήθεια. Τι, αλήθεια, θα μπορούσε να κάνει έναν νοσηλευόμενο να νιώσει καλύτερα; Να του παραγγείλετε το αγαπημένο του πιάτο από το αγαπημένο του εστιατόριο, να ελέγξετε αν έχει κοντά του τις αγαπημένες του πιτζάμες, μικροπράγματα που, όμως έχουν σημασία. 

Σκεφτείτε την ευκολία πάνω απ′ όλα τα άλλα 

Η Σάρα ΜακΚορντ, 33 ετών από το Μέριλαντ γνωρίζει πρώτα απ′ όλα πόσο  η υπερβολικά μπορούν να γίνουν τα νοσοκομεία - ειδικά ως γονιός. Το πρόωρο μωρό της ήταν στην μονάδα φροντίδας νεογνών για 19 ημέρες από τότε που γέννησε. ΄Οπως αναφέρει, «νομίζω το ότι να αγοράσεις φαγητό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις σ′ εκείνον που ο αγαπημένος του είναι στο νοσοκομείο, μια κίνηση που και θα του προσφέρει τροφή και θα τον ανακουφίσει οικονομικά». Η 32χρονη Σάσα Στιούαρτ από τη Νέα Υόρκη που μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο για χημειοθεραπείες, επίσης συστήνει το να σκεφτόμαστε εκτός δωματίου νοσοκομείου. Το να προσφέρει κανείς βοήθεια όπως να βγάλει βόλτα τον σκύλο του ασθενή ή εκείνου που είναι διαρκώς δίπλα του, ή να του πάει τα άπλυτα στο πλυντήριο είναι μια πολύ καλή ιδέα, κατά τη γνώμη της.  

Σχεδιάστε τις επισκέψεις σας με περίσκεψη 

Μπορεί να επιθυμείτε να πάρετε το αυτοκίνητο και να οδηγήσετε προς το νοσοκομείο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα - όταν μάθετε ότι κάποιος από το φιλικό σας περιβάλλον είναι εκεί. Η πραγματικότητα είναι, ωστόσο, ότι οι επισκέψεις - έκπληξη δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

Η Στιούαρτ θυμάται πόσο βοηθητικό ήταν το γεγονός ότι ο άντρας της οργάνωσε το πρόγραμμα επισκέψεων της οικογένειας και φίλων. Αυτή η πρωτοβουλία του συζύγου της εμπόδισε το να εμφανιστούν όλοι όσοι θα ήθελαν να την επισκεφθούν μαζί. 

Αν κάποιος δεν έχει κανέναν άνθρωπο να παίξει αυτό το ρόλο, τότε μπορεί να σκεφθεί την πιθανότητα να ζητήσει βοήθεια από κάποια νοσοκόμα. 

Σκεφθείτε πως θα είναι η ζωή του ασθενή μετά το νοσοκομείο

Η διαμονή - ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι - παίζει το ρόλο της.Ο Κίλε αναφέρει ότι οι αγαπημένοι του προσπάθησαν να κάνουν τη ζωή του καλύτερη όταν επέστρεψε στο σπίτι. Μετέφεραν το κρεβάτι του στο ισόγειο δεδομένου του ότι ήταν δύσκολο να μετακινηθεί. Αρα το να γνωρίζει ο ασθενής ότι θα βοηθηθεί μετά, του κάνει πολύ καλό στη διαχείριση του τώρα. 

Να είστε συναισθηματικά παρών

Το να είναι κάποιος ασθενής μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία. Ως εκ τούτου, ίσως περισσότερο απ′ όλα οι αγαπημένοι μας χρειάζονται συμπαράσταση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον ασθενή αλλά και για εκείνο που βρίσκεται δίπλα του. Μπορείτε να του προτείνετε να πάτε ένα σινεμά για να τον αποφορτίσετε από την πίεση και το άγχος, ή ακόμα να κάνετε μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο. Η διαμονή στο νοσοκομείο είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους αλλά το να βάλετε τους αγαπημένους σας πάνω απ′ όλα, να σκεφθείτε δημιουργικά για το πως θα μπορούσατε να τους βοηθήσετε κι απλά να είστε εκεί (όταν σας χρειάζονται), μπορεί να νάνει αυτή την εμπειρία πιο διαχειρίσιμη για όλους. 

Με πληροφορίες από: HuffPost US

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.