Header Ads

Πάσσαρης: 19 χρόνια από το μακελειό με δύο νεκρούς αστυνομικούς –

.

Ηταν 16 Φεβρουαρίου 2001 όταν ο διαβόητος κακοποιός Κώστας Πάσσαρης έριξε νεκρούς δύο αστυνομικούς του Τμήματος Μεταγωγών της Αστυνομίας, τον 47χρονο Αθανάσιο Δρακόπουλο και τον 49χρονο Διονύσιο Αλεβιζόπουλο, και τραυμάτισε σοβαρά έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, τον 33χρονο Ανδρέα Φυσέκη.

Οι αστυνομικοί χαρακτήριζαν τον Πάσσαρη «γεννημένο δολοφόνο». Δεν δίσταζε να πυροβολήσει με την παραμικρή αφορμή και έμεινε στα αστυνομικά χρονικά ως ο πιο αδίστακτος δολοφόνος.

Οι τρεις άντρες είχαν αναλάβει να συνοδεύσουν τον Πάσσαρη από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς». Ο διαβόητος κακοποιός είχε παραπονεθεί για κρίσεις επιληψίας λίγες ημέρες νωρίτερα και το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο είχε εγκρίνει τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Κανείς δεν ήξερε, όμως, τα σχέδια του Πάσσαρη, ο οποίος είχε καταφέρει να προμηθευτεί ένα πιστόλι που το έκρυψε καλά μέσα στα ρούχα του. Με την είσοδό του στο νοσοκομείο και ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε να πυροβολήσει τους δύο αστυνομικούς, οι οποίοι τραυματίστηκαν θανάσιμα, ενώ ο σωφρονιστικός υπάλληλος κατάφερε να επιζήσει.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε ανάρτησή του στο Facebook θύμισε την τραγική ιστορία, με αφορμή τη συμπλήρωση 19 χρόνων από το συμβάν.

Το χρονικό

Το καλοκαίρι του 2001, λίγους μήνες μετά τις δολοφονίες, πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν σε διαμέρισμα στην οδό Ιππάρχου στο Νέο Κόσμο, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας, υπήρχε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο. Οι αστυνομικοί βρήκαν στο διαμέρισμα πρώην κρατούμενο των φυλακών, ο οποίος είχε υπάρξει -όπως προέκυψε από την έρευνα- συγκρατούμενος του Πάσσαρη αλλά και συγκάτοικος. Έτσι, αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες των αξιωματικών της Ασφάλειας ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στον Πάσσαρη και να του περάσουν χειροπέδες.

Στις 31 Ιουλίου του 2001 στήθηκε μία μεγάλη επιχείρηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων αστυνομικών, με στόχο τη σύλληψη του διαβόητου κακοποιού, όταν αυτός θα γυρνούσε στο διαμέρισμα του Νέου Κόσμου. Πράγματι ο Πάσσαρης γύρισε, χωρίς να αντιληφθεί ότι το τετράγωνο είναι γεμάτο με κρυφούς αστυνομικούς. Πάνοπλοι αστυνομικοί υπήρχαν και μέσα στο διαμέρισμα. Όταν ο Πάσσαρης γύρισε το κλειδί στην πόρτα για να μπει στο σπίτι, τότε η βιασύνη των αστυνομικών να του φωνάξουν «ακίνητος», του έδωσε το χρόνο να αντιδράσει. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, τον τραυμάτισαν στο πόδι αλλά ο Πάσσαρης κατάφερε να ξεγλιστρήσει.

Η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορούσε να πιστέψει πως χάθηκε μέσα από τα χέρια της Αστυνομίας ο διαβόητος καταζητούμενος, με αποτέλεσμα ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. να αναγκαστεί να υποβάλλει την παραίτησή του.

Τελικά ο Πάσσαρης κατάφερε να φύγει από την Ελλάδα το Σεπτέμβριο του 2001 με πλαστό διαβατήριο. Επόμενος σταθμός του ήταν η Ρουμανία, όπου συνέχισε τις ληστείες. Στις 25 Νοεμβρίου 2001 σκότωσε έναν ιδιοκτήτη και έναν υπάλληλο ανταλλακτηρίου συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, για να αφαιρέσει περίπου 16.000 δολάρια. Η ρουμανική Αστυνομία κατάφερε να συλλάβει αρχικά έναν συνεργό του και κατόπιν τον ίδιο τον Πάσσαρη.

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.