Header Ads

«Όχι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια»: Πλαφόν από την κυβέρνηση για πρόσφυγες/μετανάστες

Πρόσφυγες και μετανάστες διαδηλώνουν για τις συνθήκες διαβίωσής τους στην Σάμο, στις 18 Οκτωβρίου 2019

«Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια», ήταν η ατάκα-κλειδί με την οποία απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσδιορίζοντας για πρώτη φορά και σε επίπεδο αριθμών, το πως βλέπει η κυβέρνηση την «ισοκατανομή» των προσφύγων/μεταναστών στο σύνολο της Επικράτειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, δηλώνοντας καθαρά ότι πρέπει να ξέρουν όσοι έρχονται στην Ελλάδα, ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους. Ο ίδιος επιβεβαίωσε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών (Τρίτη 5 Νοεμβρίου) ότι αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, ώστε να σηκώσουν το βάρος και περιοχές που δεν πιέστηκαν μέχρι σήμερα.

«Πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά. Όλοι οι Ελληνες θα το πράξουν γιατί αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να διαχωρίσει τους πρόσφυγες, που δικαιούνται άσυλο και μεταφέρονται ήδη σε ανοιχτές δομές ανά τη χώρα, έναντι των οικονομικών μεταναστών, που εισήλθαν παράνομα και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας: «Είχαμε 14.000 προσφυγές στην αρχή προσφυγών και περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. Αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επιστροφή τους», είπε επί λέξει. 

Πρόσφυγες και μετανάστες διαδηλώνουν για τις συνθήκες διαβίωσής τους στην Σάμο, όπου οι υποδομές αποδεικνύονται ελάχιστες μπροστά στο μέγεθος του πρόβληματος, στις 18 Οκτωβρίου 2019

 

Το «δύσκολο» ισοζύγιο 

Ωστόσο, οι αριθμοί που επιβεβαιώνει η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της μαρτυρούν τον υψηλό βαθμό δυσκολίας του προβλήματος, καθώς ο κύριος Πέτσας μίλησε για 10.000 επιστροφές μεταναστών στις πατρίδες τους μέχρι το τέλος του 2020, την ώρα που οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται ανά εκατοντάδες, οδηγώντας σε προβλέψεις για πολλές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες - ίσως θα έπρεπε να μιλάμε για αριθμό άνω των 100.000 ετησίως - που θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο, εκτός εάν περιοριστούν απότομα οι ροές.

«Οι Ελληνες γνωρίζουν τι σημαίνει προσφυγιά»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε εκ νέου μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας ότι «οι Έλληνες γνωρίζουν τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός και αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες», σε μία προσπάθεια να κατευνάσει προκαταβολικά τις αντιδράσεις.

Ωστόσο, έντονες αντιδράσεις ή ενστάσεις διατυπώνονται - άλλοτε δημόσια και άλλοτε παρασκηνιακά - και η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να διαχειριστεί τόσο τις σχέσεις με δημάρχους, όσο και με βουλευτές που γίνονται αποδέκτες παραπόνων - πιέσεων σε τοπικό επίπεδο.

Είναι ενδεικτικές οι αντιδράσεις και η έντασή τους, όπως αποτυπώθηκε τα τελευταία 24ωρα - διαδοχικά στα Βρασνά, στα Γιαννιτσά και στη Νάουσα...

Newsroom / Huffpost Greece
Από το Blogger.