Header Ads

Τσίπρας: Με την απλή αναλογική η επόμενη κυβέρνηση θα είναι προοδευτική

Ορθια και με ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα τα εκατοντάδες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρας και τον άκουσαν να μιλά για ένα «κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση για «αναποτελεσματική πολιτική κατευνασμού» απέναντι στην Τουρκία, για «παγανιστική λατρεία της αστυνομικής βίας», ενώ τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική θα εκλέξουν προοδευτική κυβέρνηση.

Ο υπερπατριωτισμός σιωπά απέναντι στην Τουρκία

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «χωρίς προηγούμενο Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Κύπρο» και τόνισε ότι αυτή η πολιτική από την κυβέρνηση της ΝΔ «αντιμετωπίζεται με λογικές χαμηλών τόνων και κατευνασμού, μη τυχόν και αυξηθούν οι προσφυγικές ροές. Μια πολιτική που όμως αποδεικνύεται διπλά αναποτελεσματική».

«Αρνητικές εξελίξεις, όπως η πιο πρόσφατη για τη «μοιρασιά» Τουρκίας-Λιβύης, αντιμετωπίζονται μόνο με χλιαρές δηλώσεις και αμηχανία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε δεικτικά: «φαίνεται η υπερπατριωτική ρητορική εξαντλήθηκε στα συλλαλητήρια για τη όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, διπλά στους ακραίους εθνικιστές».

«Τώρα η Ελλάδα από δραστήριος πρωταγωνιστής στην περιοχή έχει μετατραπεί σε μια χώρα-παρατηρητή των εξελίξεων. Και αυτό εγκυμονεί ακόμα πιο σοβαρούς κινδύνους, αν λάβουμε υπόψη την ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, τον πόλεμο στη Συρία, τα κύματα προσφύγων, και τις διαρκώς εντεινόμενες προκλήσεις της Αγκυρας στη Κύπρο και στο Αιγαίο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παγανιστική λατρεία της αστυνομικής βίας»

Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τις ρυθμίσεις ενίσχυσης των πλουσίων και των ισχυρών, ακόμα και σε θέματα που άπτονται της διαφθοράς, σε συνδυασμό με μία πολιτική καταστολής. Μάλιστα προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «να σταματήσουν την παγανιστική λατρεία της αστυνομικής βίας, την προπαγάνδα του νόμου και της τάξης, τις διώξεις και τις κακοποιήσεις πολιτών, την ενθάρρυνση ακραίων στοιχείων της αστυνομίας σε βαρβαρότητες».

Η αναφορά του Αλ. Τσίπρα προκάλεσε τα πρώτα χειροκροτήματα, τα οποία συνεχίσθηκαν και όταν είπε ότι «η βία, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του φόβου για τον διπλανό μας, μπορεί πρόσκαιρα να αποδίδει κάποιους εκλογικούς καρπούς. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδίες, και κοινωνικές συγκρούσεις».

«Τα νούμερα των δημοσκοπήσεων αλλάζουν. Η δημοκρατική συνείδηση του λαού μας όμως όχι. Και όπως έδειξε η συγκέντρωση και η πορεία του Πολυτεχνείου, η βία και ο φόβος δεν θα περάσουν», πρόσθεσε ,με νόημα και ξεκαθάρισε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «όσον μας αφορά, υπενθυμίζουμε την παλιά ρήση του Ηλία Ηλιού: «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα!». Ναι λοιπόν, θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Αυτό θα κάνουμε!».

Η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει

Ο Αλ. Τσίπρας απέρριψε τα σενάρια διπλών εκλογών που εξετάζονται στη ΝΔ εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί γιατί από τις επόμενες εκλογές θα προκύψει προοδευτική διακυβέρνηση. «Ας μην ονειρεύονται διπλές εκλογές. Δεν θα χρειαστεί. Οπως πως έγινε και σε άλλες χώρες, οι εκλογές αυτές για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση, θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων», υπογράμμισε δίνοντας έμφαση στη λέξη «όλων».

«Αυτό είναι που τρομάζει τον Κ. Μητσοτάκη είτε γιατί ξέρει ότι με τη πολιτική που ακολουθεί δε μπορεί να είναι μέρος της επόμενης κυβερνητικής λύσης, είτε επειδή καταλαβαίνει ότι η ενότητα του κόμματός του δε θα είναι δεδομένη σε μια αναμέτρηση όπου η κοινοβουλευτική του ομάδα θα χάσει, όπως και να έχει πάνω από 50 βουλευτές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αν θέλει να την φέρει νωρίτερα αυτή την αναμέτρηση, τόσο το καλύτερο. Αλλά να γνωρίζει ότι η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει. Και για να δημιουργήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες».

«Δεν είμαστε δύναμη συστημικής αλλαγής»

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε χειροκροτούμενος ότι «δεν θέλουμε να είμαστε δύναμη συστημικής αλλαγής, αλλά αληθινής αλλαγής προς τα μπρος μέσα στην κοινωνία» και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την «μεγάλη ευθύνη» να εκπροσωπεί την μεγαλύτερη δύναμη της Αριστεράς στην Ευρώπη σήμερα και να είναι ο εκπρόσωπος του προοδευτικού κόσμου στην Ελλάδα.

 

Προοδευτική κυβέρνηση με απλή αναλογική

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «προγραμματική μας πρόταση για την επόμενη κυβέρνηση που θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική! Ναι, μια κυβέρνηση προοδευτική. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική».

«Δεν έχουμε ούτε ιδιοκτήτες ούτε χορηγούς»

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ένα μεγάλο, πλατύ, δημοκρατικό, πολύχρωμο κόμμα, που θα μπορεί να κάνει τις ιδέες της δημοκρατίας, της προόδου, του σοσιαλισμού, κτήμα της κοινωνικής πλειοψηφίας, και άρα, για να θυμηθούμε τον Μαρξ, υλική δύναμη ικανή να κινήσει προς τα μπρος τον τροχό της Ιστορίας».

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτη, ούτε χορηγούς, αλλά ανήκει σε όλους όσοι αγωνίζονται για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και ζήτησε ένα συνέδριο «σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και όχι ένα μοίρασμα οικοπέδων εξουσίας ανάμεσα σε βαρονίες και μικροφεουδάρχες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει και να αλλάζει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των ”φωτισμένων”. Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Κώστας Πουλακίδας / HuffPost Greece
Από το Blogger.