Header Ads

Νέα θεωρία για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η ακριβής αιτία του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 πΧ αποτελεί ένα ιστορικό αίνιγμα που εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι τις μέρες μας- και πολλές θεωρίες έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς, με άλλες να φαίνονται πιο πιθανές και άλλες λιγότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τι πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος: Διάγνωση από έναν γιατρό του σήμερα, με βάση τα αρχαία κείμενα του χθες

Μία νέα θεωρία έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο: Σύμφωνα με την Κάθριν Χολ, γιατρό και διδάσκουσα στη Σχολή Ιατρικής Dunedin, ο θάνατος του Έλληνα στρατηλάτη δεν οφείλεται σε αλκοολισμό ή δολοφονία, μα σε μια νευρολογική διαταραχή, το αποκαλούμενο GBS (Guillain-Barré Syndrome- Σύνδρομο GuillainBarré).

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Ancient History Bulletin, η Χολ υποστηρίζει ότι οι προηγούμενες θεωρίες δεν ήταν ικανοποιητικές, καθώς δεν εξηγούν το γεγονός στο σύνολό του. «Ειδικότερα, καμία δεν έχει δώσει μια συνολική απάντηση, που να παρέχει μια ικανοποιητική απάντηση για ένα γεγονός που κατεγράφη από μια πηγή- το σώμα του Αλέξανδρου δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ημέρες μετά τον θάνατό του. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως αυτό αποδείκνυε ότι ο Αλέξανδρος ήταν θεός, αυτό το άρθρο είναι το πρώτο που παρέχει μια λογική απάντηση» λέει η γιατρός.

 

 

Μαζί με την αναφερόμενη καθυστέρηση στην αποσύνθεση, ο Μακεδόνας βασιλιάς λέγεται πως παρουσίασε πυρετό, πόνο στης κοιλιά, προοδευτική και συμμετρική παράλυση και διατήρησε αρκετά διαύγεια πνεύματος. Σύμφωνα με τη Χολ, μια διάγνωση με GBS, το οποίο μπορεί να προέκυψε εξαιτίας μόλυνσης με ελικοβακτήριο του πυλωρού (Campylobacter pylori), που θεωρείται κοινό αίτιο GBS, φαντάζει αρκετά πιθανή και λογική εξήγηση, τόσο από ιατρικής πλευράς, όσο και με βάση τις πηγές.

Η Χολ σημειώνει πως δεν λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψιν πως ο Αλέξανδρος διατήρησε διαύγεια πνεύματος για αρκετές ημέρες, καθώς οι περισσότεροι επικεντρώνουν στον πυρετό και τους πόνους. Η ερμηνεία της είναι πως ο βασιλιάς κόλλησε μια παραλλαγή του GBS, που προκαλούσε παράλυση- και, σε συνδυασμό με τη δυσκολία που συνόδευε συχνά τη διαπίστωση του θανάτου στην αρχαιότητα, εκτιμά πως ο Αλέξανδρος δεν πέθανε πραγματικά παρά ημέρες μετά τη στιγμή που θεωρήθηκε νεκρός, επειδή δεν φαινόταν να αναπνέει πια, ενώ και το σώμα του είχε χάσει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.

«Ήθελα να προκαλέσω νέα συζήτηση στο θέμα και πιθανώς να κάνω να ξαναγραφτούν τα βιβλία της ιστορίας, υποστηρίζοντας πως ο πραγματικός θάνατος του Αλέξανδρου έλαβε χώρα έξι ημέρες αργότερα από τη στιγμή που αναφέρεται. Ο θάνατός του ίσως να είναι η πιο διάσημη περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης θανάτου που έχει καταγραφεί ποτέ» λέει η ίδια.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.