Header Ads

Δείτε πώς είναι η μούμια του Φαραώ Τουταγχαμών μετά από 3.500 χρόνια!

Το πρόσωπο και τα πόδια της μούμιας του Τουταγχαμών αποκαλύπονται, μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του τάφου του νεαρού Φαραώ της 18ης δυναστείας, που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. 

Ο τάφος του βασιλιά της Αιγύπτου Τουταγχαμών αποτελεί ένα μυστήριο καθώς  πέθανε σε ηλικία μόλις 18 ετών και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κακή του υγεία θα μπορούσε να αποδοθεί στο ότι οι γονείς του Τουταγχαμών ήταν πιθανότατα αδέλφια.

Το έργο συντήρησης του τάφου, το οποίο διήρκησε εννέα χρόνια, αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον βασιλιά της Αρχαίας Αιγύπτου.

Η μούμια του Φαραώ ήταν καλυμμένη από λινό ύφασμα και είχε τοποθετηθεί σε μία ειδική γυάλινη θήκη στον υπόγειο τάφο του, που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη δυτική όχθη του Νείλου.

Από τα πρώτα στάδια συντήρησης, οι ειδικοί βρήκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι ο θάνατος του Τουταγχαμών ήταν ξαφνικός και πως ο τάφος δεν είχε φτιαχτεί για εκείνον. 

Σύμφωνα με την Wong, οι Αιγύπτιοι πήραν έναν τάφο που ήταν ήδη υπό κατασκευή και τον προετοίμασαν βιαστικά για την ταφή του Τουταγχαμών.

Καθώς πρόκειται για τον μόνο τάφο στον οποίο έχουν παρουσιαστεί καφέ κηλίδες, είναι πιθανόν η ταφή του βασιλιά να έγινε τόσο γρήγορα που οι τοιχογραφίες δεν είχαν προλάβει καν να στεγνώσουν όταν ο τάφος σφραγίστηκε. 

Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

«Η συντήρηση και διατήρηση του τάφου είναι πολύ σημαντική για το μέλλον και για την αυτήν την κληρονομιά και για αυτόν τον σπουδαίο πολιτισμό να ζήσουν για πάντα», τόνισε o Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ζαχί Χαουβάς.

Με πληροφορίες από CNN

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.