Header Ads

Κατάπιε οδοντογλυφίδα και σώθηκε από βέβαιο θάνατο την τελευταία στιγμή

Η παρά λίγο μοιραία οδοντογλυφίδα.

Ενας νέος άντρας λίγο έλειψε να χάσει την ζωή του εξ αιτίας μίας οδοντογλυφίδας την οποία ούτε που κατάλαβε ότι κατάπιε. 

Σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine, η ξύλινη οδοντογλυφίδα μήκους 7,5 εκατοστών, ήταν μέσα σε σάντουιτς και ταξίδευσε στο πεπτικό σύστημα του άνδρα χωρίς να προκαλέσει κανένα πρόβλημα. Οταν όμως πέρασε το έντερο και τρύπησε μία αρτηρία, δημιούργησε μία δίοδο μέσω της οποίας βακτήρια εισέβαλαν στο αίμα του, τραυμάτισαν την αρτηρία και προκάλεσαν σοβαρή αιμορραγία. 

Επί τρεις βδομάδες, τα συμπτώματα του νεαρού - πόνος στην κοιλιά, πυρετός, ενοχλήσεις στο έντερο - προβλημάτιζαν τους γιατρούς. Οταν επιτέλους κατάλαβαν τι είχε συμβεί, το πρόβλημα είχε εξελιχθεί σε δυνητικά θανατηφόρα μόλυνση και ο μόνος τρόπος για να σωθεί ήταν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο νεαρός άνδρας ήταν ένας 18χρονος επαγγελματίας αθλητής κι ενώ βρισκόταν καθ′ οδόν με την ομάδα του για προπόνηση, ένιωσε τα πρώτα συμπτώματα:  Πυρετό και έντονο πόνο στην κάτω κοιλία. Στην συνέχεια άρχισε να νιώθει ναυτία και να έχει διάρροια. Τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεών του ήταν φυσιολογικά και μετά από πέντε ώρες παρακολούθησης, οι γιατροί τον έστειλαν πίσω στο ξενοδοχείο όπου έμενε με την ομάδα του. 

Τις επόμενες δύο εβδομάδες αισθανόταν καλύτερα, αλλά κατά την διάρκεια ταξιδιού σε διαφορετική πόλη, ο πόνος και ο πυρετός επανήλθαν. Για άλλη μία φορά κατέφυγε στα Επείγοντα και εκτός από τις συνήθεις εξετάσεις αίματος, έκανε και και Μαγνητική Τομογραφία. Παρ′ όλα αυτά, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το πρόβλημα. Του έδωσαν φάρμακα για τον πυρετό και ενδοφλέβια υγρά και ο γιατρός της ομάδας τον έστειλε σπίτι του. 

Δύο μέρες αργότερα, ήταν ακόμα χάλια και ο γιατρος νοσοκομείου της Βοστώνης ζήτησε κωλονοσκόπηση για να εξετάσει το εσωτερικό του εντέρου. Την επομένη ο 18χρονος ήταν ακόμα χειρότερα και ο γιατρός τον έστειλε στα Επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Οι εξετάσεις έδειξαν βακτήρια στο αίμα του αλλά οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν την αιτία. Η κατάστασή του γινόταν όλο και χειρότερη, με σημάδια σήψης. Η αντιβίωση, τα φάρμακα για τον πυρετό και τα ενδοφλέβια υγρά προκάλεσαν μικρή βελτίωση, αλλά για λίγο. 

Το μυστήριο έλυσε η κωλονοσκόπηση. Εκπληκτοι οι γιατροί είδαν την οδοντογλυφίδα, η οποία δεν είχε φανεί στη Μαγνητική. Ο δε 18χρονος δεν είχε καταλάβει ότι την είχε καταπιεί. Μόλις την αφαίρεσαν, όμως, η αρτηρία άρχισε να αιμορραγεί, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ζωή του. 

Ο νεαρός αθλητής σώθηκε χάρη στις αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθη. Η οδοντογλυφίδα είχε κάνει τόσο μεγάλη ζημιά, που χρειάστηκε να αφαιρεθεί τμήμα της αρτηρίας, το οποίο αντικαταστάθηκε με μία φλέβα από τον μηρό του. 

Πηγή: The New York Times

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.