Header Ads

Την επόμενη βδομάδα στη Βουλή το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, η κύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Μετά την κύρωση θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και την αλλαγή του ονόματος Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έστειλε το πολιτικό μήνυμα ότι διαφωνεί με την διάλυση κομμάτων.

«Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι πολιτικά και ηθικά ορθό να διαλύονται Κ.Ο. κομμάτων που στις εκλογές έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή - και δεν μιλώ μόνο για τους ΑΝΕΛ, αλλά και για το Ποτάμι – παρά το ότι κάποιοι βουλευτές μπορεί για λόγους συνείδησης και πολιτικής διαφωνίας να αποχωρούν» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε ακόμη ότι «θα θέσουμε το θέμα στο επίπεδο του δημόσιου διαλόγου. Δεν θα αναλάβουμε άλλη πολιτική πρωτοβουλία». Σημειώνεται ότι στη Βουλή προετοιμάζεται αυτή την περίοδο αλλαγή του Κανονισμού της.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κατάστασης στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας κρίθηκε στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης» και σημείωσε πως «σε ότι αφορά την ιδιότυπη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βουλή θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος του βουλευτή που καλείται να ψηφίζει τα νομοσχέδια». «Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε την διαδικασία των ονομαστικών έως και το τέλος της συνταγματικής πορείας της κυβέρνησης» τόνισε με κατηγορηματικότητα.

 

Στήριξη σε Κοτζιά - Κουντουρά

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην αναφορά Καμμένου ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει παρέλαση στις 25 Μαρτίου αν διαλυθούν οι ΑΝΕΛ, λέγοντας εμφατικά: «οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις. Οι κυβερνήσεις κυβερνούν και αυτό θα κάνουμε έως το τέλος της θητείας μας». Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίσθηκε τον Νίκο Κοτζιά από τις κατηγορίες Καμμένου λέγοντας ότι «ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει» την εντιμότητα του πρ. υπουργού Εξωτερικών αλλά και την εντιμότητα της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά. «Πρόκειται για ακραία προσπάθεια σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής της» τόνισε και κατηγόρησε την ΝΔ ότι «συγκαλύπτει» τις επιθέσεις.

 

«Δεν έχουμε λόγο συναλλαγής με Π. Καμμένο»

 Ο Δ. Τζανακόπουλος διέψευσε τα περί συναλλαγής Τσίπρα – Καμμένου. «Ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα λόγο να προχωρήσει σε προτάσεις πολιτικής συναλλαγής με τον Π. Καμμένο ή με οποιονδήποτε άλλο, γιατί είδατε ότι εξασφάλισε την κυβερνητική σταθερότητα», είπε και πρόσθεσε: «κρατάμε την έντιμη ειλικρινή και επιτυχημένη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια. Συνεργασία που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια».

 

Αύξηση κατώτατου μισθού

 Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι από αύριο τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους. Συγκεκριμένα ο υπουργός επεσήμανε ότι:
-ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 11%, από τα 586,08 ευρώ το μήνα, στα 650 ευρώ.
-ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Επομένως, διαμορφώνεται μια αύξηση της τάξης του 27% για όσους νέους και νέες μέχρι 25 ετών αμείβονταν με τα 511 ευρώ που όριζε αυτή η απαράδεκτη διάταξη και πλέον θα λαμβάνουν το ποσό που προβλέπει ο κατώτατος μισθός, δηλαδή 650 ευρώ το μήνα επίσης.
Επιπλέον με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες. Το επίδομα ανεργίας επίσης, αυξάνεται από τα 360 ευρώ στα 400 ευρώ ενώ η αύξηση αυτή, συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι που θα δουν άμεσα αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα τους, ανέρχονται στις 880.000.

 

Μίσος για τον κόσμο της εργασίας

 Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ και κάποιω,ν εργοδοτικών οργανώσεων ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «δεν είναι απλά φαιδρός, αλλά και εξόφθαλμα προσβλητικός, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού τα κόμματα που συνυπέγραψαν το 2012 την μείωση του κατά 22% και την καθιέρωση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους με μείωση 32% στις αποδοχές τους. Είναι προσβλητικός απέναντι στους εργαζόμενους αυτής της χώρας και κυρίως τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στη χαμηλότερη μισθολογική βαθμίδα. Αναδεικνύει το δίχως άλλο, το μίσος για τον κόσμο της εργασίας του πολιτικού προσωπικού που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και γονάτισε έναν ολόκληρο λαό. Αναδεικνύει την απόλυτη αδιαφορία και τον φανατισμό του παλιού πολιτικού συστήματος που συμπεριφέρθηκε στους χαμηλόμισθους και τη νέα γενιά, σαν να ήταν πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση».

 

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει μείωση του αφορολόγητου στο πρόγραμμά του

 «Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τέτοιου τύπου καταστροφολογικά αφηγήματα για παραπάνω από δύο χρόνια η ΝΔ στήριζε την ρητορική της για τέταρτο μνημόνιο στις συντάξεις», υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «τώρα μετά την εμβληματική πρωτοβουλία της αύξησης του κατώτατου μισθού η ΝΔ ανακαλύπτει ένα νέο δράκο. Πρόκειται για δράκο γιατί όπως επιχειρηματολογήσαμε για το αχρείαστο της περικοπής των συντάξεων θα επιχειρηματολογήσουμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη κανενός νέου μέτρου για να πιάσουμε το πλεόνασμα. Αντίθετα φαίνεται ότι όχι μόνο επιτυγχάνεται το πλεόνασμα αλλά δημιουργείται και δημοσιονομικός χώρος που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του 2019». «Η μόνη περίπτωση να ισχύσει το αφορολόγητο είναι αν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019. Το μέτρο του αφορολόγητου έχει ενσωματώσει στο οικονομικό του πρόγραμμα όπως δήλωσε στη ΔΕΘ» υπογράμμισε.

 

Συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

 Ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα με τον Ερντογάν ενώ μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου και δείπνο. Στις 6 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κώστας Πουλακίδας / HuffPost Greece
Από το Blogger.