Header Ads

Μαρί Κόντο: 7 μαθήματα ζωής από την εκπομπή της γκουρού της οργάνωσης στο Netflix

Όσοι την ακολουθείτε χρόνια, πιθανότατα θα γνωρίζετε ότι η γκουρού της οργάνωσης Μαρί Κόντο είναι πλέον στο Netflix με την εκπομπή «Tidying Up with Marie Kondo».

Tα βιβλία έχουν γίνει best seller και η μέθοδός της (KonMari Method) -που έχει σκοπό την τάξη του σπιτιού- έχει βρει αποδέκτες σε κάθε γωνιά του κόσμου.  

Η HuffPost συγκέντρωσε 7 πράγματα που μας μαθαίνει η Μαρί Κόντο. 

1. Η ακαταστασία μπορεί να βλάψει τη σχέση 

Εντάξει, μιλάμε για αντικείμενα, αλλά όταν φτάσουν να είναι παντού πεταμένα μέσα στο σπίτι, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σχέση, μεγαλύτερη από ότι νομίζετε. Σε ένα επεισόδιο για παράδειγμα, ο Κεβιν παραδέχεται ότι όταν αγχωνόταν για την ακαταστασία, η οικογένειά του έβλεπε τον χειρότερο εαυτό του. 

2. Πετάξτε ότι δεν σας φέρνει χαρά 

Βασικό στη φιλοσοφία της Μαρί Κόντο είναι ότι δεν πρέπει να κρατάμε οτιδήποτε δεν μας δίνει πλέον χαρά. Αντί να ανησυχείτε αν θα μπείτε ξανά σε αυτό το τζιν, σκεφτείτε εάν αυτό το τζιν σας δίνει πλέον χαρά. Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε πρέπει να το ξεφορτωθείτε. 

3. Να νιώθετε ευγνωμοσύνη ακόμη και για τα άχρηστα 

Η οργάνωση του σπιτιού σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πετάξετε κάποια πράγματα που δεν χρειάζεστε πια. Σύμφωνα με τη μέθοδο της Κόντο υπάρχει μια διαδικασία γι′ αυτό: να ευχαριστήσετε κάθε ένα από τα αντικείμενα αυτά, πριν τα αποχωριστείτε. 

Μπορεί να φανεί σε κάποιους περίεργο, αλλά εδώ το κλειδί είναι η ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε, τα οποία δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα.   

4. Είναι οκ να έχουν συναισθηματική αξία κάποια αντικείμενα 

Κάποιοι γκουρού της οργάνωσης θα  σας πουν ότι τα άχρηστα αντικείμενα είναι σκουπίδια και ότι δεν πρέπει να τα κρατάμε για συναισθηματικούς λόγους. Ο Κόντο δεν είναι έτσι. Θεωρεί ότι μπορούμε να τα κρατήσουμε, αρκεί να μας δίνουν ακόμη χαρά.  

5. Ναι, έχουμε υπερβολικά πολλά ρούχα 

Το πρώτο βήμα για την οργάνωση των ρούχων, βάσει της μεθόδου της Κόντο, είναι να τα βάλετε διπλωμένα το ένα πάνω στο άλλο. Μόνο τότε θα μπορέσετε να καταλάβετε πραγματικά πόσα ρούχα έχετε. Και δυστυχώς κάποια στιγμή καταλήγουμε να πετάμε τα περισσότερα από αυτά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να εκπαιδευτείτε και στις αγορές σας και μην αγοράζετε πράγματα που δεν χρειάζεστε πραγματικά. 

6. Δεν χρειάζεται όλα τα μαθήματα να σας αλλάξουν τη ζωή 

 Εάν δείτε όλη τη σεζόν της εκπομπής, θα καταλάβετε ότι οργανώνοντας το σπίτι σας, αλλάζετε και τη ζωή σας. Δυναμώνουν οι σχέσεις, επουλώνονται παλιές πληγές και τα διαμερίσματα γίνονται σπίτια. Βέβαια αυτά είναι ωραία για την τηλεόραση. Δεν θα δουν όλοι τα ίδια αποτελέσματα. Αλλά ακόμη κι αν απλά καταλήξετε με μια σούπερ οργανωμένη ντουλάπα, είναι κι αυτό θετικό. 

7. Δεχτείτε την αλλαγή  

Η αλλαγή για πολλούς είναι τρομακτική και δύσκολη,  αλλά καλό είναι να υιοθετήσετε μια θετική στάση. Στο τέλος κάθε επεισοδίου, ακόμη και οι συμμετέχοντες που ξεκίνησαν ανήσυχοι για την κατάσταση, κατέληξαν ενθουσιασμένοι από την οργάνωση του σπιτιού. 

*μπόνους ένα βίντεο για το πως πρέπει να διπλώνετε τις μπλούζες και τις κάλτσες σας

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.