Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν την ελάχιστη απότιση φόρου τιμής

Χαιρετισμός της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή για τις εκδηλώσεις μνήμης στην 71η επέτειο από το ολοκαύτωμα της πόλης των Σερβίων.


Με αφορμή την πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων Βελβεντού για την εκδήλωση της επετείου για το ολοκαύτωμα των Σερβίων η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Ραχήλ Μακρή απηύθυνε τον επισυναπτόμενο χαιρετισμό.

Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού.

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. Κοζάνης - Ανεξάρτητοι Έλληνες

Χαιρετισμός της Βουλευτού Ν. Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κας Ραχήλ Μακρή για τις εκδηλώσεις μνήμης στην 71η επέτειο από το ολοκαύτωμα της πόλης των Σερβίων

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2014

Προς: Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σερβίων - Βελβεντού

Η 6η Μαρτίου είναι μια ημέρα βαθιάς θλίψης και πένθους για την πόλη των Σερβίων. Μια πόλη, στην οποία οι σιδηρόφρακτες γερμανικές στρατιές επανήλθαν για να ολοκληρώσουν τις καταστροφές των Ιταλών εντολοδόχων τους, μην αφήνοντας τίποτε που να θυμίζει την πόλη που κάποτε ήταν ένα στολίδι ανάμεσα στις παρυφές των Πιερίων και τις όχθες του Μακεδόνα ποταμού, Αλιάκμονα.
Η πόλη των Σερβίων ακολουθεί, όπως όλες οι περιοχές της μικρής κατοχικής Ελλάδας, τη γραμμή του πατριωτισμού και της αυτοθυσίας στο όνομα της Ελευθερίας και της Πίστης, γράφοντας στον πίνακα των θυμάτων αριθμό πολλαπλάσιο από όλους όσους σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο επιδεικτικά.
Το Ολοκαύτωμα του 1943 πληρώθηκε με αίμα και αποτέλεσε την απαρχή της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της πόλης, καθώς μαζί με τις περιουσίες χάθηκαν και όλα τα επαγγέλματα με τις υποδομές τους. Οι κάτοικοι κατέφυγαν στα γύρω βουνά για να επιστρέψουν καιρό αργότερα, μετά τη λήξη του πολέμου, σε μία προσπάθεια να επουλώσουν τις πληγές τους και να κάνουν ό, τι μπορούν για να αναστηλώσουν την πόλη τους.
Ακόμη όμως και αυτά τα τόσο τραγικά όσο και πρόσφατα γεγονότα δεν στάθηκαν εμπόδιο στα Σέρβια και τους κατοίκους τους, να συνεχίσουν να εντυπωσιάζουν και να προσφέρουν, με σημαντικότατες υποδομές, σε όλη την επικράτεια αποδεικνύοντας την σημαντικότατη γεωγραφική της θέση και τη μοναδικότητα του τόπου.
Οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν την ελάχιστη απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες αυτούς που αγωνίστηκαν και υπέφεραν χάνοντας ακόμα και τη ζωή τους.
Θα ήθελα να χαιρετήσω τη σημερινή μέρα με δυο στίχους του Κωστή Παλαμά, από το ποίημα «Η νίκη»:
Ἐδῶ στὸ ἑλληνικὸ τὸ χῶμα,
τὸ στοιχειωμένο καὶ ἱερό,
ποὺ τὸ ἴδιο χῶμα μένει ἀκόμα
κι ἀπ᾿ τὸν ἀρχαῖο τὸν καιρό,
στὸ χῶμα τοῦτο πάντα ἀνθοῦνε
κ᾿ ἔχουν ἀθάνατη ζωὴ
καὶ μᾶς θαμπώνουν, μᾶς μεθοῦνε
νεράιδες, ἥρωες, θεοί!




Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης
Ραχήλ Μακρή



Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842
rachil.makri@parliament.gr
Από το Blogger.