Header Ads

Κουκουλόπουλος εναντίον Παπανδρέου-Παπανδρεϊκών: Έλειπαν αυτοί που εμπνεύστηκαν το «λεφτά υπάρχουν»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΡΗ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Ρ/Σ «REAL» ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να καλημερίσουμε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Πάρη Κουκουλόπουλο. Καλό μεσημέρι, τι κάνετε;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι, καλή εβδομάδα κα Μακρή.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να σας ρωτήσω όπως μου έρχεται αυθόρμητα: Από τη μία αποφασίζετε να ενώσετε δυνάμεις και κάνετε την ΕΛΙΑ, ανακοινώνετε την ιδρυτική της διακήρυξη και από την άλλη διαιρείτε δυνάμεις και το διαλύετε, με τον Παπανδρέου να λέει «δεν έρχομαι», τον κ. Χρυσοχοϊδη να βγαίνει και να λέει ότι «πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο κόμμα της Μελίνας και του Ανδρέα». Τι είναι όλο αυτό και πού θα σα βγάλει; Για να σας το ρωτήσω απλά..
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μακρή, στο διήμερο, Σάββατο και Κυριακή έγινε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα το οποίο έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, με μια ομιλία του Martin Schulz που όποιος την άκουσε, Έλληνας και Ελληνίδα και ιδιαίτερα νέος, νομίζω πρέπει να πάρει απόφαση να ψηφίσει την ΕΛΙΑ που στηρίζει την υποψηφιότητα του Martin Schulz γιατί πρέπει ν’ αλλάξει η Ευρώπη αν θέλουμε ν’ αλλάξουν πολλά πράγματα και στην Ελλάδα. Και αυτό είναι το μείζον που δε μπορεί να το σκιάσει καμία παρουσία και καμία απουσία. Τώρα μου λέτε φυσικά ότι κάποιοι έλειπαν.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι, δε σας λέω ότι κάποιοι έλειπαν αθόρυβα και σιωπηλά. Κάποιοι έλειπαν δημοσιοποιώντας τη διαφωνία τους. Κατ' αρχήν να ξεκινήσουμε από τον κ. Παπανδρέου.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να φύγουμε λίγο από τα πρόσωπα, να ορίσουμε κάποιες ομάδες στελεχών που έλειπαν;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, έλειπαν οι Παπανδρεϊκοί ας πούμε, να σας το πω εγώ απλά, έλειπε ο Παπανδρέου, έλειπε ο Μωραίτης, έλειπε ο Σαχινίδης..
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχουν όλα αυτά.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τι εννοείτε δεν υπάρχουν; Απολύτως υπάρχουν.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έλειπαν κατ' αρχάς αυτοί που εμπνεύστηκαν το «λεφτά υπάρχουν». Έλειπαν αυτοί που προκάλεσαν λέγοντας ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε». Και έλειπε επίσης και η μοιραία ομάδα που πήρε την καταστροφική για την παράταξη απόφαση, να πάμε μόνοι μας στο μνημόνιο και ν’ αφήσουμε το σημερινό Πρωθυπουργό να παριστάνει τον ανέμελο και αδιάφορο προτείνοντας συνταγές που δεν υπήρχαν.
Άρα λοιπόν η παράταξη έφτασε εδώ που έφτασε γιατί την προσδιόρισαν κάποιες ιστορικές κινήσεις και φράσεις. Το «λεφτά υπάρχουν» και το «όλοι μαζί τα φάγαμε», μας ακολουθούν και σήμερα. Δε φτάσαμε εδώ τυχαία..
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τον κ. Πάγκαλο, απ’ ό,τι είπε ο ίδιος τουλάχιστον, δεν τον καλέσατε.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, δε φτάσαμε εδώ τυχαία και όλοι όσοι έχουν συμμετοχή σε αυτά που είπα, στο «λεφτά υπάρχουν», στο «όλοι μαζί τα φάγαμε» και στη μοιραία απόφαση να πάμε μόνοι μας στο μνημόνιο το Μάη του 2010 καλό είναι να μας δώσουν κάποτε μια εξήγηση. Από κει και πέρα σας είπα ότι δεν υπάρχουν όλα αυτά που λέτε με Βενιζελικούς – Παπανδρεϊκούς, εκσυγχρονιστές..
Άκουσα κάτι ανιστόρητο έως ανόητο σήμερα το πρωί περί εκσυγχρονιστικού μπλοκ και ανοησίες.. Η Ελλάδα κα Μακρή, μετά το μνημόνιο είναι μια άλλη κοινωνία, μια άλλη χώρα. όποιος έχει κάτι να πει γι’ αυτή τη χώρα πρέπει να δηλώσει παρόν γιατί τη Δημοκρατική Παράταξη τη χρειάζεται η χώρα. Και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα το χρειάζεται η Ευρώπη.
Πρέπει να δώσουμε επειγόντως απαντήσεις στους νέους ανθρώπους. Όποιος έχει κάτι να πει λοιπόν, η πόρτα είναι ανοιχτή και η παράταξη είναι ευρύχωρη. Δεν αποκλείεται κανένας ούτε κρατάμε σε κανέναν τίποτα. Από κει και πέρα όμως, όποιος θέλει να ζει με τις αναμνήσεις του και με το μεγαλειώδες έργο που έκανε, ας μείνει με τον εαυτό του, τι να κάνουμε..
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ένα ξεκίνημα με τον κ. Σκανδαλίδη να λέει…
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ' αρχάς να πούμε, νέο ξεκίνημα χρειάζεται η παράταξη εδώ που έχει φτάσει;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Προφανώς εσείς θα το απαντήσετε αυτό. Εγώ να σας ρωτήσω: Νέο ξεκίνημα με τον κ. Σκανδαλίδη να λέει «το ΠΑΣΟΚ πέθανε», υπάρχει ;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, άποψή του είναι με την οποία κραυγαλέα διαφωνώ. Ο καθένας έχει τις απόψεις του.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Νέο ξεκίνημα με τον Παπανδρέου να μιλάει για αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ υπάρχει;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης πέρα από το ότι πέθανε, είπε ότι είναι καθεστωτικό κόμμα. Έκανε 20 χρόνια Υπουργός, αν αισθάνεται ότι είναι καθεστώς ας κάνει την αυτοκριτική του. Εμένα πιο πολύ αυτό μ’ ενόχλησε απ’ αυτά που είπε ο κ. Σκανδαλίδης και με αυτό διαφωνώ και σας το λέω με παρρησία δημόσια. Άκου λέει είναι καθεστωτικό κόμμα..
Εγώ κα Μακρή ως Βουλευτής από το 2009 ξέρω ότι κανένα κόμμα όσο το ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε απέναντι σε αυτό που λέγεται καθεστώς ή σύστημα ή όπως θέλετε πείτε το στη χώρα. Δηλαδή όταν κάναμε την άρση τραπεζικού απορρήτου, πιάσαμε τα εμβάσματα όλων των μεγαλομεσαίων Ελλήνων , δεκάδων χιλιάδων, που τα είχαν βγάλει άρον-άρον από τα τέλη του 2009 μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Όταν ψηφίζαμε τις κοινές μετοχές, όλα αυτά έγιναν το καλοκαίρι του 2011.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αν τα είχατε πιάσει δε θα ήμαστε τώρα εδώ αν συζητάμε για την κρίση στη χώρα μας, θα είχε λυθεί ένα μεγάλο μέρος της κρίσης αν τα είχατε πιάσει. Μπορεί νομοθετικά να το κάνατε, αλλά δεν το πιάσαμε όμως.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, οι λίστες διαβιβάστηκαν, εδώ και δυο χρόνια δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι στα οικονομικά της χώρας, ούτε ο κ. Σαχινίδης ούτε ο κ. Βενιζέλος. Εδώ και δυο χρόνια δεν είναι υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της οικονομίας της χώρας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Θέλω να ξαναγυρίσω λίγο στην αρχική μας κουβέντα και να ρωτήσω το εξής: Όλο αυτό τώρα τι είναι; Άθροισμα ηγετικών φιλοδοξιών για ένα κόμμα που φλερτάρει με το 4%; Δηλαδή θέλει ο Χρυσοχοΐδης και βγαίνει σήμερα μπροστά ενώ δεν ήρθε το Σαββατοκύριακο να πάρει την εξουσία, ο Παπανδρέου θέλει να ξαναγυρίσει;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να διάβαζε το μνημόνιο ο κ. Χρυσοχοϊδης, δεν ξέρω γιατί δεν ήρθε. Έχει κενά, μπορεί να διάβαζε το μνημόνιο, δεν ξέρω τι έκανε το Σαββατοκύριακο. Εντάξει, δικαίωμά του να μην έρθει, δικαίωμα και δικό μας να κρίνουμε ο καθένας. Η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορούν όλοι να έρθουν. Υπομονή, η ΕΛΙΑ δε μετρήθηκε μέχρι τώρα δημοσκοπικά.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ως ΕΛΙΑ θα μετριέται πια; Γιατί αυτό το είχα μια απορία.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις ευρωεκλογές έτσι δεν πρέπει να μετρηθεί; Ως ΕΛΙΑ θα κατέβουμε, ως ΕΛΙΑ Δημοκρατική Παράταξη με το ΠΑΣΟΚ βασικό και κυρίαρχο μέσα. Θα δούμε λοιπόν το αποτέλεσμα στις 25 Μαΐου, λίγη υπομονή χρειάζεται ως τότε. Γιατί στις 25 Μαΐου θα κριθεί μεταξύ των άλλων και η κυβερνητική σταθερότητα, η σταθερότητα της χώρας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, εκτιμάτε ότι εκείνο το βράδυ μπορεί για παράδειγμα ν’ αμφισβητηθεί ο κ. Βενιζέλος σ’ ένα πιθανό μη καλό αποτέλεσμα και αυτό να έχει αντανάκλαση άμεση και στην κυβερνητική συνοχή;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν εκτιμώ τίποτα κα Μακρή. Εγώ ξέρω ότι στις 18 Μαΐου έχουμε τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, μια κορυφαία κίνηση υπευθυνότητας, προστατεύσαμε τους θεσμούς απ’ όλους τους απίστευτους τύπους της αντιπολίτευσης που ήθελαν να κάνουν δημοψήφισμα περί μνημονίου και αντιμνημονίου, τα τοπικά και περιφερειακά ζητήματα που όπως έλεγε η διαφήμιση του REAL νωρίτερα που άκουγα, πριν βγούμε στον αέρα, έχετε κάνει ένα ωραίο site, που το λέτε «Εκλογές 2014». Άκουγα ένα πολύ ωραίο μήνυμα που έλεγε «πείτε να δείτε τους υποψηφίους και τι λένε για τον τόπο σας».
Υπάρχουν ζητήματα που απασχολούν κάθε τόπο, υπάρχουν ζητήματα που απασχολούν τους θεσμούς. Η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο και κάποιοι αφού είπαν απαξιωτικά κατά τη γνώμη τους «βλαχοδημάρχους» τους νυν Δημάρχους, είπαν στο τέλος «τι μας ενδιαφέρουν οι δημοτικές εκλογές». Αυτό λοιπόν τελείωσε. Οι δημοτικές εκλογές και οι περιφερειακές θα έχουν τον α’ γύρο στις 18 Μαΐου και εγώ αυτό που βλέπω και μπορώ να σας το πω, αυτή είναι η πολιτική μου πρόβλεψη, είναι ότι την εβδομάδα 18 με 25, κάποιοι θα την περάσουν πολύ δύσκολα. Γιατί τα ψηφοδέλτια της Κεντροαριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης σχεδόν παντού θα είναι στο β’ γύρο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μιλάτε για τον κ. Καμίνη και τον κ. Μπουτάρη και τον κ. Σγουρό;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλού θα έχουν συρφετό απέναντι, το συρφετό του αντιμνημονίου και αλλού θα έχουν τη Δεξιά απέναντι. Δεν ταυτίζεται η Δημοκρατική Παράταξη με κανέναν και είναι απάντηση και στο νεοσυντηρητισμό και στον αριστερό λαϊκισμό και τη δημαγωγία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ποια χαρακτηρίζετε Δεξιά; Αυτή με την οποία συγκυβερνάτε;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δε συγκυβερνάμε μόνο εμείς, συγκυβερνούν και οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί κτλ. Τι να κάνουμε; Το πρόγραμμά μας εφαρμόζει ο κ. Σαμαράς. Και πρέπει να ολοκληρωθεί κα Μακρή.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Για την κυβερνητική σταθερότητα φοβάστε;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ φωνάζω από τότε που ήταν ο κ. Παπανδρέου, το πρόγραμμά μας εφαρμόζει οι κ. Σαμαράς. Τώρα αν τον αφήσαμε να κάνει όλα αυτά που έκανε μέχρι τα Ζάππεια, είναι ευθύνη δική μας όπως καταλαβαίνετε. Φυσικά και ευθύνη δική του.
Και ο ίδιος θα κριθεί, αλλά σήμερα εγώ θέλω να σας πω ότι 18 με 25 θα είναι μια πολύ δύσκολη εβδομάδα για πολλούς. Και όλοι όσοι προαναφέρατε νωρίτερα, που έλειπαν χθες, εγώ το δεύτερο που μπορώ να προεξοφλήσω είναι ότι θα είμαστε και στον α’ γύρο των δημοτικών και περιφερειακών και στο β’ γύρο 18 με 25, θα είμαστε όλοι μαζί. Κι αυτοί που έλειπαν χτες, όλοι μαζί θα είμαστε. Γιατί όλοι ανήκουμε στη Δημοκρατική Παράταξη.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Για την κυβερνητική σταθερότητα φοβάστε; Γιατί τουλάχιστον από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο αδύναμος κρίκος αυτή τη στιγμή, και όλοι μπορούμε να το διαπιστώσουμε, της κυβέρνησης, είναι το ΠΑΣΟΚ.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εγώ πιστεύω ότι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών στις 25 Μαΐου θα είναι η Δημοκρατική Παράταξη.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πιστεύετε δηλαδή ότι αυτό το 4% που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις..
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν αυτά τα ποσοστά κα Μακρή, σε καμία δημοσκόπηση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πώς; Σε όλες που έχουμε δει το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον μόνο του, είναι γύρω στο 4%, σε άλλη 3,8%, σε άλλη 4%, σε άλλη 5%..
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δε θα μαλώσουμε γι’ αυτό, δεν υπάρχει αυτό σε καμία δημοσκόπηση. Αν θέλετε να πάμε στην πιο πρόσφατη, τη χθεσινή, είχε ποσοστά κοντά στο 5% στο λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη που είναι γνωστό ότι είχαν συρρικνωθεί ιδιαίτερα τα ποσοστά γιατί το μνημόνιο «χτύπησε» κυρίως τον αστικό πληθυσμό. Είχε πολύ λιγότερες συνέπειες στην ύπαιθρο και αυτό είναι γνωστό σε όλους μας νομίζω, δε σας λέω κάτι καινούργιο.
Γνωστό είναι ότι στην ύπαιθρο το ΠΑΣΟΚ το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 είχε ποσοστά που υπερέβαιναν το 20%, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που δίνουν περισσότερο. Υπομονή, κάτι καινούργιο ξεκίνησε, δυνάμεις ενώθηκαν.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω: Είναι οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις που διασπάστηκαν πριν από ένα χρόνο γιατί ο Λοβέρδος είναι ΠΑΣΟΚ, απλώς έφυγε, έκανε κόμμα και ξαναγυρίζει μέσω της ΕΛΙΑΣ, ο Μόσιαλος ήταν ΠΑΣΟΚ, έφυγε, έκανε κίνηση και ξαναγυρίζει μέσω της ΕΛΙΑΣ.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν και άλλες κινήσεις που δεν ήταν μαζί μας ούτε στις εκλογές του 2012. Όλες οι υπόλοιπες κινήσεις κατά κύριο λόγο και πολλοί από τους 58 δεν ήταν μαζί μας στις εκλογές του 2012 θυμίζω. Δεν είναι λοιπόν έτσι, απλά εγώ πιστεύω αυτό σας είπα νωρίτερα και ίσως διέλαθε της προσοχής σας γιατί είπαμε αρκετά, ή ίσως μίλησα εγώ αρκετά και σας ευχαριστώ..
Κ. ΜΑΚΡΗ: Είπατε ενδιαφέροντα πράγματα όμως.
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να επαναλάβω όσο πιο δυνατά και καθαρά μπορώ τούτο: Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο είναι η μεταμνημονιακή Ελλάδα να την πω, είναι μια άλλη κοινωνία, μια άλλη χώρα. Αναζητούνται επειγόντως προτάσεις. Δεν υπάρχουν Βενιζελικοί και Παπανδρεϊκοί, δεν υπάρχουν εκσυγχρονιστές και δεν υπάρχουν τούτο και το άλλο. Δηλαδή πρέπει να ξαναορίσουμε τη δημοκρατία, το σοσιαλισμό, την έννοια της πατρίδας. Πρέπει να τα ξαναπροσδιορίσουμε.
Κ. ΜΑΚΡΗ: «Ποτάμια» υπάρχουν κ. Κουκουλόπουλε; Το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη σας απειλεί;
Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δε μας απειλεί. Εγώ πιστεύω ότι μόλις καταρτισθούν και τα ψηφοδέλτια θα πάει ο καθένας εκεί που του αξίζει. Αρμόδιοι είναι οι πολίτες φυσικά. Εγώ δεν είμαι ούτε προφήτης ούτε Κασσάνδρα.

Από το Blogger.