Header Ads

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν δίνει λεφτά για την «Πτολεμαΐδα 5» λόγω ρύπων!

Σφαλιάρα στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης είναι η ρητή δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν συμμετέχει στην κατασκευή της νέας μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα.


Όπως σημειώνουν σε κοινό δελτίο Τύπου Greenpeace και WWF, «η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, έπειτα από την αναθεώρηση των κριτηρίων δανειοδότησης της ΕΤΕπ, βάσει των οποίων θεσπίστηκε ένα ελάχιστο όριο εκπομπών CO2 (550 gCO2/kWh) για νέες ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής».

Έτσι, ΔΕΗ και ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην κάλυψη του 18% του κόστους κατασκευής της Πτολεμαΐδας-5 από την ΕΤΕπ, καθώς με εκπομπές της τάξης των 1050 g/KWh[3] είναι προφανές ότι η νέα μονάδα απέχει μακράν από την κάλυψη των νέων κριτηρίων της ΕΤΕπ.

Οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι το μοντέλο λιγνίτη και άνθρακα αργοπεθαίνει και καλούν την ΔΕΗ να ξεκαθαρίσει τη στάση της, να πάψει να εμπαίζει την κοινωνία και να στραφεί άμεσα σε οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις, όπως η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Από το Blogger.