Header Ads

Ο χαιρετισμός του Μιχάλη Παπαδόπουλου στα εγκαίνια της έκθεσης στην Πτολεμαΐδα

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλου στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαίδας με θέμα " ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΄40"


Συμπατριώτισσες Συμπατριώτες Εορδαίοι

Δύο ημέρες μας χωρίζουν από την 73η επέτειο του "ΟΧΙ" και η ελληνική πολιτεία διατηρεί μια οφειλή, για την απόδοση τιμών στους νεκρούς του Έπους του 1940, που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας μας καταδιώκοντας τους Ιταλούς στα βουνά της Πίνδου αλλά και μέσα στα ιταλοκρατούμενα βορειοηπειρωτικά και αλβανικά εδάφη.



Μεταξύ των χιλιάδων ηρώων που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της ελευθερίας ήταν και 150 Εορδαίοι που έδωσαν την ζωή τους και άφησαν τα κόκαλά τους μέσα στις χαράδρες και τις στενωπούς της Πίνδου, χωρίς ένα καντήλι κι ένα κερί, σκεπασμένοι απ’το χιόνι, μακριά απ’τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους οποίους σήμερα τιμούμε.

150 Εορδαίοι που είπαν μαζί με τον ελληνικό λαό ΟΧΙ στους Ιταλούς και Γερμανούς που θέλησαν να μας σκλαβώσουν.

150 Εορδαίοι που αρνήθηκαν να παραδώσουν την πατρίδα τους στις κατακτητικές δυνάμεις του άξονα.

150 Εορδαίοι που επανέλαβαν των αρχαίων "μολών λαβέ", των Βυζαντινών "την Πόλιν τοις βαρβάροις ουδέποτε εώμεν", και τον Θούριο του Ρήγα το "καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή".

Φίλες και φίλοι

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 δεν αποτελεί μια τυχαία σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας. Μετουσιώνει το εύψυχο ενός λαού, προσδίδει ιστορική υπόσταση στις έννοιες του ηρωισμού, της ανδρείας, της αυταπάρνησης, της θυσίας, του ευγενούς αγώνα για την υπεράσπιση της ιερής μας παρακαταθήκης. Και διδάσκει ήθος.

Μέσα από τους βωμούς που έστησαν οι τίμιοι νεκροί μας αναδεικνύεται αλώβητη στο πέρασμα των χρόνων η αξία του ελληνικού σκέπτεσθαι και η επιταγή του ηθικού χρέους.

Αποτελούν άξια παραδείγματα ρητών, όπως το αρχαίο "Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί Πάτρης" και "Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία" του ποιητή Αντρέα Κάλβου

Οι επάξιοι αυτοί συνεχιστές μιας ενδοξότατης και μακραίωνης παράδοσης αξίζει και πρέπει να γίνουν «σμαράγδι να φωτίσουν την νύχτα», κατά τον ποιητή Ελύτη, να αποτελέσουν παράδειγμα στάσης ζωής για όλους εμάς που έχουμε την τιμή να είμαστε απόγονοι τέτοιων ηρώων.

Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη, η Αξιοπρέπεια είναι ιδεώδη αθάνατα, είναι δυνάμεις ακατάλυτες. Θριάμβευσαν ανά τους αιώνες και θα εξακολουθούν να θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικές ψυχές ανένδοτες να καταπνίξουν το θάρρος τους, να στραγγαλίσουν την Ανδρεία τους, ν' απαρνηθούν την Ελευθερία τους.

Η ανάμνηση τους ας αποτελέσει για το Έθνος το αιώνιο έμβλημα αδιάσπαστης ενότητας και σύμπνοιας.



Και ας μας συντροφεύει πάντα ο λόγος του Ελύτη :


Της Πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα

Μες στις πέτρες της άνθισα και μεγάλωσα

Των φονιάδων το αίμα με φως ξεπληρώνω

Μακρινή Μητέρα, ρόδο μου αμάραντο

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την δήμαρχο του Δήμου Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, την Πρόεδρο του ΝΠΔΔ Θεοπίστη Κρυσταλλίδου καθώς και τους εμπνευστές και συνδιοργανωτές αυτής της εκδήλωσης που συνέβαλαν στην άψογη από κάθε πλευράς διοργάνωσής της.



Σας ευχαριστώ.
Από το Blogger.