ΑΑΔΕ : Πρόστιμα για 8.300 εικονικά τιμολόγια, αξίας 138 εκατ. ευρώ

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ χρησιμοποίησαν, μεταξύ άλλων, έναν ειδικό αλγόριθμο που παρακολουθεί τις κινήσεις των επιχειρήσεων, εντοπίζοντας τις παραβάσεις και επιβάλλοντας πρόστιμα.
Σημαντικές παραβάσεις φοροδιαφυγής εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στους ελέγχους που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου του 2025. Συνολικά αποκαλύφθηκαν 8.300 εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας 138 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ χρησιμοποίησαν έναν ειδικό αλγόριθμο που παρακολουθεί τις κινήσεις των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA και αναλύσεις από τους ελεγκτές. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να εντοπίσουν περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις εξέδωσαν ή έλαβαν τιμολόγια που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματικές συναλλαγές, προκειμένου να κρύψουν εισοδήματα και να γλιτώσουν φόρους.
Οι παραβάσεις αφορούν διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.
Ενδεικτικά:
• Στον τομέα των τεχνικών και κατασκευαστικών έργων εντοπίστηκαν 3.503 εικονικά τιμολόγια, αξίας 56 εκατ. ευρώ.
• Στις διαφημιστικές υπηρεσίες βρέθηκαν 2.615 τιμολόγια, συνολικής αξίας 16,2 εκατ. ευρώ.
• Στις υπηρεσίες καθαρισμού κτηρίων 844 τιμολόγια, αξίας 15,4 εκατ. ευρώ.
• Στη συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων, 82 τιμολόγια με συνολική αξία 11 εκατ. ευρώ.
• Στο εμπόριο ξυλείας και γεωργικών μηχανημάτων, 52 τιμολόγια ύψους 10 εκατ. ευρώ.
• Στο εμπόριο λογισμικού, 70 τιμολόγια αξίας 8,1 εκατ. ευρώ.
• Στην εμπορία ζωοτροφών, 350 τιμολόγια με αξία 7,3 εκατ. ευρώ.
Υπήρξαν επίσης παραβάσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, το εμπόριο τροφίμων, η παραγωγή ρούχων, η εμπορία κινητών τηλεφώνων και η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει να επιβάλλει πρόστιμα και να βεβαιώνει τους φόρους που αναλογούν σε αυτές τις υποθέσεις.
Παράλληλα, συνεχίζει να ελέγχει τη συνολική φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων που εμπλέκονται, εξετάζοντας τη δραστηριότητά τους και τα φορολογικά τους στοιχεία σε βάθος χρόνου.
Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων αποτελούν βασικά μέσα της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά.