Θετική εισήγηση της Κομισιόν για την αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0» - «Πράσινο φως» για νέα έργα

Η εισήγηση της Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για τελική έγκριση της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Με θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχωρά η διαδικασία αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική έγκρισή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια της χώρας να αξιοποιήσει πλήρως τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω της ενίσχυσης υφιστάμενων δράσεων και της ένταξης νέων έργων στρατηγικής σημασίας.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο βασικός στόχος της αναθεώρησης είναι η πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς καμία χρηματοδοτική περικοπή. Η αναπροσαρμογή βασίζεται σε τεχνικά και διαχειριστικά δεδομένα από την πορεία υλοποίησης μέχρι σήμερα, με παράλληλη ενίσχυση δράσεων που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, αλλά και την προσθήκη νέων, ώριμων έργων.
Μεταξύ των νέων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται η αναβάθμιση της υποδομής ασφαλείας στα δέκα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά τούνελ του ΟΣΕ μέσω έξυπνων συστημάτων, η εγκατάσταση έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες, η δημιουργία αυτόνομων δικτύων έξυπνου φωτισμού στους οδικούς άξονες, καθώς και η προμήθεια 175 επιπλέον ηλεκτρικών λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Σημαντικές είναι και οι νέες δράσεις στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Δημόσιας Υγείας και του πολεοδομικού σχεδιασμού. Ενδεικτικά, προβλέπεται η προσθήκη 2.900 διαδραστικών πινάκων σε δημόσια σχολεία, η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων για την ανίχνευση αυθαίρετης δόμησης, η προμήθεια δύο αεροσκαφών για την Πολιτική Προστασία, καθώς και η ανάπτυξη πολυμεσικού συστήματος επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Τα νέα έργα εντάχθηκαν αξιοποιώντας πόρους που εξοικονομήθηκαν από τη μεταφορά δράσεων σε άλλα, πιο μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μεταξύ αυτών, τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας και η αναβάθμιση των 7 Canadair. Παράλληλα, ορισμένες δράσεις αφαιρέθηκαν λόγω αδυναμίας υλοποίησης στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, όπως η ψηφιοποίηση του δικτύου Οικονομικής Διπλωματίας και η αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων στρατευσίμων. Στο σκέλος της Ηλεκτροκίνησης, η αντικατάσταση των προγραμμάτων «Πράσινα Ταξί» και «Φορτίζω Παντού» έγινε με επιπλέον προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων, λόγω περιορισμένης ανταπόκρισης από την αγορά.