Header Ads

«Νομίζω ότι οι γονείς μου είναι περήφανοι»: Τι λέει εθελοντής σε δοκιμή εμβολίου για τον κορονοϊό

Οι έρευνες για εμβόλιο στον κορονοϊό είναι πυρετώδεις ανά τον κόσμο- και εθελοντές επιλέγουν να τα λάβουν, προκειμένου να βρεθεί το πολυπόθητο «όπλο» στη δύσκολη αυτή μάχη.

Αρκετά εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη, μα ένα από τα πρώτα που δοκιμάζονται σε ανθρώπους είναι ένα της Moderna Therapeutics, μιας εταιρείας η τεχνολογία της οποίας έχει οδηγήσει σε αυτό που θεωρείται μια από τις γρηγορότερες (αν όχι η γρηγορότερη) έναρξη δοκιμών εμβολίου στην ιστορία.

Το πρώτο βήμα, που είναι σε εξέλιξη τώρα, είναι μια δοκιμή ασφαλείας για να επιβεβαιωθεί πως δεν είναι επικίνδυνο και ότι προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού. Τον Μάρτιο ζητήθηκε από 45 άτομα να είναι εθελοντές σε εγκαταστάσεις στο Σιάτλ (Kaiser Permanente). Σύμφωνα με μια φόρμα συναίνεσης 20 σελίδων την οποία υπέγραψαν, οι εθελοντές αναγνωρίζουν πως μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι και ότι το εμβόλιο είναι πιθανό να μην τους βοηθήσει. Επίσης, συμφώνησαν να υποβληθούν σε μια σειρά τεστ αίματος τους προσεχείς μήνες, να κοινοποιήσουν τις γενετικές τους πληροφορίες και να αποφύγουν να κάνουν παιδιά κατά τη μελέτη.

Ένας εκ των εθελοντών, ο Ίαν Χέιντον, ειδικός επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, μίλησε στο MIT Technology Review για τους λόγους που συμμετέχει και το πώς επελέγη.

«Είμαι ειδικός δημοσίων πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Σχεδιασμού Πρωτεϊνών, που κάνει έρευνες πάνω στον Covid-19. Υπάρχουν 35 άτομα στο εργαστήριο που κάνουν έρευνα πάνω σε εμβόλια. Οι άλλοι μένουν στα σπίτια τους. Ποτέ δεν συμμετείχα έτσι σε μια τέτοια μελέτη, αλλά ήμουν κοντά, και η ιδέα να συμμετέχω με διαφορετικό τρόπο έμοιαζε ως κάτι σωστό».

Ο Ίαν θα πάρει το εμβόλιο το πρωί της 8ης Απριλίου, και μια δεύτερη δόση έναν μήνα μετά. Όσον αφορά στον τρόπο επιλογής του, λέει ότι άκουσε για τη μελέτη από έναν εργαζόμενο στο εργαστήριο που έγραψε στο Slack ότι έψαχναν κόσμο. «Υπέβαλα τις ιατρικές μου πληροφορίες, ήθελαν να μάθουν το ιατρικό μου ιστορικό και την ηλικία μου. Δεν περίμενα να απαντήσουν, είχαν χιλιάδες απαντήσεις. Αλλά απάντησαν. Πήγα για εξετάσεις σώματος και αίματος, και μου εξήγησαν τη μελέτη. Με ρώτησαν αν ενδιαφερόμουν ακόμα, είπα ναι και γράφτηκα».

Όπως λέει ο 29χρονος, ανυπομονεί. «Το είπα στους γονείς μου ενώ πήγαινα να κάνω τις σωματικές εξετάσεις. Τότε περίπου το είπα και στη φίλη μου. Νομίζω ότι οι γονείς μου είναι περήφανοι. Η μητέρα μου ίσως να ανησυχεί λίγο, όπως είναι αναμενόμενο».

 

 

Όσον αφορά στους κινδύνους, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιοι: «Ο πρώτος είναι ο κίνδυνος ενός αναφυλακτικού σοκ- αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για έναν μικρό αριθμό ανθρώπων, και δεν πρόκειται για έναν κίνδυνο συγκεκριμένα για αυτή τη μελέτη. Άλλος ένας μικρός κίνδυνος, που δεν είναι σαφές εάν έχει να κάνει μόνο με τον Covid-19, είναι το αποκαλούμενο antibody-dependent enhancement (όταν ένα εμβόλιο κάνει μια ασθένεια χειρότερη). Αυτό είναι μέρος αυτού που αξιολογούν. Και ο τρίτος κίνδυνος είναι το μη αναμενόμενο. Αυτό υπάρχει για όλα τα εμβόλια, ειδικά για ένα που βασίζεται σε νέα τεχνολογία».

Όπως εξηγεί, πρόκειται για ένα εμβόλιο mRNA: «Μέρος του γενετικού κώδικα του ιού είναι στο εμβόλιο, σε ένα νανοσωματίδιο λιπιδίων, που είναι στην ουσία μια μπάλα λίπους. Όταν εισάγεται σε έναν ασθενή όπως εγώ, υποτίθεται πως θα παράγει την πρωτεΐνη- σε αυτή την περίπτωση την πρωτεΐνη- “¨καρφί” του κορονοϊού. Αυτό είναι που υποτίθεται πως θα κάνει το ανοσοποιητικό μου σύστημα να αντιδράσει και να παράγει αντισώματα. Το εμβόλιο παρέχει το γενετικό υλικό και όχι απευθείας την πρωτεΐνη».

Όσον αφορά στη Moderna, λέει πως «νομίζω ότι η τεχνολογία τους είναι εκπληκτική, και χαίρομαι που δοκιμάζεται. Θα μπορούσε να είναι μια σημαντική πλατφόρμα όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά για πολλές ασθένειες. Νομίζω ότι η Moderna είναι σε “καυτή” θέση τώρα. Νομίζω ότι η απόφασή τους να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό και να το δοκιμάσουν σε ανθρώπους εν μέσω πανδημίας είναι αξιοσημείωτο για μια εταιρεία. Φαίνονται να ρισκάρουν πολλά εδώ, και ελπίζω να δουλέψει».

Όσον αφορά στο πόσα πληρώνεται για την κάθε επίσκεψη, απαντά πως «νομίζω πως είναι 100 δολάρια ανά επίσκεψη, οπότε περίπου 1.000 αν τις κάνεις όλες».

«Νομίζω πως, όπως και σε κάθε άλλον, η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μου- δουλειά από το σπίτι, καραντίνα, και ειδικά το να είμαι κάτοικος του Σιάτλ. Η όλη εμπειρία έριξε κάποιους από τους τοίχους μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής μου. Πολλοί το βιώνουν αυτό. Ξέρω πολλούς επιστήμονες στο πανεπιστήμιο που προσφέρθηκαν να επεξεργαστούν κλινικά δείγματα ερχόμενοι στο εργαστήριο. Αυτό δεν είναι η καθημερινή τους δουλειά. Οι άνθρωποι έχουν τροποποιήσει τις δουλειές τους. Δεν ήμουν κοντά στην ίδια τη μόλυνση, μα τη νιώθω παντού γύρω μου».

Όσον αφορά στο αν ο ίδιος προστατευτεί από το εμβόλιο, λέει πως «υποθέτω πως είναι δυνατόν. Αλλά μέρος αυτού που κάνουν είναι να αξιολογούν διαφορετικές δόσεις, οπότε δεν μπαίνω σε αυτό υποθέτοντας πως “κόβω δρόμο” προς την ανοσία».

«Θεωρώ πως είμαι τυχερός που είμαι σε αυτή τη θέση. Είμαι τυχερός που είμαι αρκετά υγιής για να συμμετέχω. Είμαι τυχερός που επελέγην από μια μεγάλη ομάδα, και ελπίζω πως πολλοί στη θέση μου θα προσφερθούν επίσης και θα συμμετέχουν» τόνισε ο ίδιος. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.