Header Ads

«Με συμπληρώματα διατροφής δεν φτιάχνουμε καλό ανοσοποιητικό»

«Βασιζόμαστε αποκλειστικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό και θα πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο για να το ενισχύσουμε»

«Καθώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιο ειδικό αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό, ούτε εμβόλιο για να μας προστατεύσει από αυτόν, βασιζόμαστε αποκλειστικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για να τον αντιμετωπίσουμε και θα πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο για να το ενισχύσουμε», λέει στη HuffPost ο Δρ. Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός - οικογενειακός γιατρός, για τη σημασία του ανοσοποιητικού και την καταπολέμηση του νέου ιού.  

Ανεξάρτητα από τις όποιες διαθέσιμες προληπτικές ή και θεραπευτικές αγωγές, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αυτό που μας βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση εξωγενών μολύνσεων όπως τα βακτήρια και οι ιοί. Επομένως, όταν αυτές οι αγωγές δεν υφίστανται, όπως συμβαίνει σήμερα με την περίπτωση του COVID-19, θα πρέπει να φροντίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Ο Δρ. Φραγκούλης μιλά για τη σημασία βασικών πρακτικών και συνηθειών που πρέπει να ακολουθούμε ή να αποφεύγουμε προκειμένου να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα που αποτελεί πιστό σύμμαχό μας στον αγώνα κατά των πανδημιών όπως η τωρινή. 

Ο ίδιος, λοιπόν, μας είπε:

Διαβάστε επίσης

Πώς θα δουλέψουμε αποτελεσματικά από το σπίτι χωρίς να αποτρελαθούμε

Ετσι θα προλάβουμε το αίσθημα της μοναξιάς κατά την διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης

 

«Το ανοσοποιητικό σύστημα, ο καλύτερος σύμμαχος στον αγώνα έναντι του ιού SARS-Cov2»

Καθώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιο ειδικό αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό, ούτε εμβόλιο για να μας προστατεύσει από αυτόν, βασιζόμαστε αποκλειστικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για να τον αντιμετωπίσουμε και θα πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο για να το ενισχύσουμε.

Το ανοσοποιητικό σύστημά μας είναι ο καλύτερος σύμμαχος μας στον αγώνα έναντι του ιού SARS-Cov2. Αποστολή του είναι να μας διαφυλάσσει από ιούς και μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό. Ειδικά κύτταρα, τα λευκά αιμοσφαίρια, αρχικά τα μακροφάγα και εν συνεχεία τα λεμφοκύτταρα, αναγνωρίζουν και επιτίθενται στον εισβολέα και στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν καλή δουλειά.  Έτσι το 80% αυτών που θα μολυνθούν από SARS-Cov2 θα εμφανίσουν καθόλου ή μόνο ήπια συμπτώματα.

Σε μερικές περιπτώσεις, όμως το ανοσοποιητικό μας δεν τα καταφέρνει. Αυτό δυνατόν να συμβεί αν είστε άνω των 65 ετών και το ανοσοποιητικό σας δεν λειτουργεί το ίδιο καλά, σε σχέση με νεότερες ηλικίες. Ή αν παίρνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση κάποιου φλεγμονώδους νοσήματος. Ή αν πάσχετε από χρόνια καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια, οπότε ο ιός δυνατόν να σας βλάψει σοβαρά.

«Ενώ κοιμάστε, το σώμα σας χρησιμοποιεί τον χρόνο αυτό για να αποκαταστήσει και να επισκευάσει βασικές λειτουργίες».

«Να έχετε επαρκή ύπνο, 7-9 ώρες κάθε βράδυ»

Δεν υπάρχει καμία θαυματουργή θεραπεία, τροφή ή συμπλήρωμα που να μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει την COVID-19 ή άλλες ασθένειες. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι η υιοθέτηση απλών υγιεινών συνηθειών, όπως ο επαρκής ύπνος, η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και οι τεχνικές για τη μείωση του στρες.

Ένας από τους πιο τεκμηριωμένους τρόπους να παραμείνεις υγιής και ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας είναι να έχετε επαρκή ύπνο. Αυτό σημαίνει 7-9 ώρες κάθε βράδυ για τους περισσότερους ανθρώπους. Ενώ κοιμάστε, το σώμα σας χρησιμοποιεί τον χρόνο αυτό για να αποκαταστήσει και να επισκευάσει βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Μόλις μια νύχτα με κακό ύπνο μπορεί να μειώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας κατά 70%, σύμφωνα με έρευνα.

Για να είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε φόρμα, πρέπει να είστε και σωματικά σε φόρμα. Η άσκηση φαίνεται πως μειώνει τη φλεγμονή και υποστηρίζει τα κύτταρα που καταπολεμούν τη λοίμωξη. Συστήνονται 30 λεπτά φυσικής άσκησης την ημέρα για τους ενήλικες και μία ώρα την ημέρα για τα παιδιά. Κάντε ένα γρήγορο περπάτημα έξω, διατηρώντας την απόσταση ασφαλείας από τους άλλους. Ασκήσεις με βαράκια, λάστιχα, push-ups, κοιλιακοί και άλλα, μπορούν να σας δώσουν μια γρήγορη προπόνηση ολόκληρου του σώματος σας χωρίς εξοπλισμό, μέσα στο σπίτι. Πρόσθετο όφελος της άσκησης, οι ενδορφίνες που εκλύονται και μειώνουν το άγχος.

«Αποφύγετε να διαβάζετε και να ακούτε συνέχεια ειδήσεις, ιδιαίτερα μέσα από κοινωνικά δίκτυα»

«Αποφύγετε να διαβάζετε και να ακούτε συνέχεια ειδήσεις»

Η προσπάθεια διαχείρισης του άγχους - ακόμη και κατά τη διάρκεια στρεσογόνων και αβέβαιων περιστάσεων - είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να παραμείνετε υγιείς. Αυτό συνεπάγεται να διαχειριστείτε τους φόβους σας και για τον ίδιο τον κορονοϊό. Αποφύγετε να διαβάζετε και να ακούτε συνέχεια ειδήσεις, ιδιαίτερα μέσα από κοινωνικά δίκτυα, και ειδικά αν αυξάνουν την ανησυχία σας. Ενημερωθείτε από αξιόπιστες πηγές μια - δυο φορές την ημέρα, που δυνατόν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον πανικό και την παραπληροφόρηση. Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει κάποιος να χαλαρώσει διαφέρει από άτομο σε άτομο: κάντε έναν περίπατο έξω, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική,  αφιερώστε χρόνο στο διαλογισμό ή στην εξάσκηση με γιόγκα ή σε κάποια άλλη χαλαρωτική συνήθεια. Οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη,  μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανοσολογική λειτουργία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λοίμωξη από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Εάν έχετε περάσει ανεμοβλογιά, ο ιός δεν εξαφανίζεται από τον οργανισμό. Σε περιόδους άγχους το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενεί και ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να εμφανίσετε έρπητα ζωστήρα.

Αν καπνίζετε, τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να διακόψετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα βλάπτει τους πνεύμονες σας και αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσετε βαριά αν μολυνθείτε από κορονοϊό.

Είναι αλήθεια ότι ο υποσιτισμός μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις, αλλά εάν έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, η φόρτωση σε συγκεκριμένες «σούπερ» τροφές, δεν θα προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα. Η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων από την άλλη και ειδικά η κατανάλωση ζάχαρης, φαίνεται πως έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία γενικά, προάγοντας τη φλεγμονή και τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη. Έτσι, αν δεν έχετε τη συνήθεια να τρώτε μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών και άπαχων πηγών πρωτεϊνών, τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε. Ακολουθώντας τις συνηθισμένες συμβουλές διατροφής είναι αρκετό για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση.

«Αν δεν έχετε κάποια διατροφική ανεπάρκεια, δεν συστήνονται συμπληρώματα βιταμινών»

H χορήγηση υπερβολικών δόσεων βιταμινών μέσω συμπληρωμάτων διατροφής όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά δυνατόν να είναι και επικίνδυνες. Αν δεν έχετε κάποια διατροφική ανεπάρκεια, δεν συστήνονται συμπληρώματα βιταμινών. Καμία ποσότητα βιταμινών δεν θα σας προφυλάξει από το να αρρωστήσετε, αν έρθετε σε επαφή με κάποιο παθογόνο, όπως ο κορονοϊός. Κι όμως αποκαλούμενοι γκουρού ευεξίας συστήνουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα συμπληρωμάτων βιταμινών, μέχρι και πάνω από 100 φορές της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνες A, C και D, επίπεδα που δυνατόν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία. Αυτές οι εξαιρετικά υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες όπως ζάλη, ναυτία και πονοκεφάλους. Ακόμα πιο ανησυχητικές συνέπειες περιλαμβάνουν βλάβη οργάνων όπως στα νεφρά και στο ήπαρ.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται τη βιταμίνη D για να καταπολεμήσει τους ιούς».

«Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται τη βιταμίνη D»

Ίσως εξαίρεση στον γενικό κανόνα ότι τα συμπληρώματα δεν βοηθούν στην πρόληψη της ασθένειας είναι η βιταμίνη D (σε μέτριες δόσεις και ειδικά τους χειμερινούς μήνες). Έρευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται τη βιταμίνη D για να καταπολεμήσει τους ιούς και είναι σύνηθες, ακόμα και σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, να υπάρχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη D φυσικά μέσα από την έκθεση στον ήλιο, στον οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν λιγότερη πρόσβαση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης C, ωστόσο, είναι πιθανώς ανώφελη. Δεν είναι ότι η βιταμίνη C δεν είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσοποιητική λειτουργία, όμως είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που δεν αποθηκεύεται στο σώμα. Η κατανάλωση 5 μερίδων ημερησίως από φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείς τα απαραίτητα επίπεδα της.

«Οχι στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ»

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εξαντλεί τα ανοσοποιητικά μας κύτταρα και θα πρέπει να αποφεύγεται. Η περιστασιακή κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού δεν συνιστά απειλή για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ιδιαίτερα εάν σας βοηθά να χαλαρώσετε. Αποφύγετε όμως να το παρακάνετε. Η υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα του οργανισμού να θεραπεύσει τον εαυτό του, σύμφωνα με έρευνες. Υπάρχουν αναφορές ότι τα μακροφάγα, πρώτη γραμμή άμυνας, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά σε άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, καθώς και πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των λεμφοκυττάρων. Έτσι, αν υπάρξει εισβολέας, δεν πρόκειται να είστε τόσο καλοί στο να τον περιορίσετε και να τον πολεμήσετε.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Φραγκούλης

Ο Φραγκούλης Ευάγγελος είναι Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Σμύρνη από το 2010. Είναι Αναπληρωτής Αρχίατρος στον ΕΔΟΕΑΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Δημοσιογράφων) και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής. Αποφοίτησε πρώτος από την Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με βαθμό πτυχίου « Λίαν Καλώς». Εξειδικεύτηκε στη Γενική - Οικογενειακή Ιατρική στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας (MSc), καθώς και στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική (ΕΠΙ-ΕΚΑΒ). Είναι πιστοποιημένος σε ALS, ATLS και APLS και ικανός στην αντιμετώπιση ποικίλων επειγόντων περιστατικών. Είναι υπέρμαχος της πρόληψης (εμβολιασμοί, διαχείριση παραγόντων κινδύνου) και στα ιδιαίτερα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα συνήθη χρόνια νοσήματα και ειδικά τα καρδιομεταβολικά- Υπέρταση, Σακχαρώδης Διαβήτης, Δυσλιπδαιμία. Εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο European Primary Care Cardiovascular Society. Έχει συγγράψει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και Ελληνικά ιατρικά συνέδρια με πρωτότυπες εργασίες, αλλά και με διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής. Έχει συχνή παρουσία σε τηλεοπτικές εκπομπές και στον τύπο (πηγή: www.doctoranytime.gr).

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.