Header Ads

Το μισό δισεκατομμύριο παγκοσμίως πλησιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως

Κρεβάτια για ασθενείς με κορονοϊο σε εκθεσιακό κέντρο στη Βαρκελώνη. 

Ακόμη και μέσα στην ημέρα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ασθενήσει από τον νέο κορονοϊό τους τελευταίους τρεις μήνες αναμένεται να φτάσει και να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο, σε έναν πλανήτη που αριθμεί περί τα 7,8 δισ. ανθρώπους. Βέβαια ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται πως είναι  κατά πολύ υψηλότερος αφού δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα. 

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των καταγεγραμμένων ασθενών είναι 472.529 και των νεκρών 21.305 ενώ 114.740 έχουν αναρρώσει πλήρως και ο ιός έχει εμφανιστεί σε συνολικά 198 χώρες και περιοχές, μέλη και μη του ΟΗΕ (που αριθμεί 193). 

Όπως τονίζει για μια ακόμη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «Οι χώρες που έχουν επιβάλει μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας στους πολίτες τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να επιτεθούν στον κορωνοϊό...Με το να ζητάμε από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι και να απαγορεύουμε τις μετακινήσεις αγοράζουμε χρόνο και μειώνουμε τις πιέσεις στα συστήματα υγείας. Από μόνα τους αυτά τα μέτρα δεν θα εξαλείψουν τις πανδημίες. Καλούμε όλες τις χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο για να επιτεθούν στον ιό», είπε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους. 

Τα κράτη, όπως τονίζει πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό και να εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους στα συστήματα δημόσιας υγείας και φροντίδας, αλλά και να εφαρμόσουν συστήματα για να εντοπίσουν κάθε ύποπτο κρούσμα, εντατικοποιώντας τους ελέγχους.

Όπως παραδέχθηκε δε, ο χρόνος για να δράσουμε ήταν πριν από έναν με δύο μήνες, αλλά «σπαταλήσαμε» αυτό το πρώτο παράθυρο ευκαιρίας, συνέχισε ο Τέντρος. Τώρα όμως, είπε ότι ο κόσμος έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να καταστείλει και να ελέγξει την πανδημία και δεν πρέπει να την σπαταλήσει και αυτήν.

Τις τελευταίες ώρες δυστυχώς πολύ λίγα έχουν αλλάξει σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Στην Ιταλία αν και σχετικά μειωμένος ο αριθμός των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός, οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργή εστία εξάπλωση του ιού παγκοσμίως, μετά την Ιταλία και εκτιμάται πως σύντομα θα ’ναι η πρώτη ενώ η Ισπανία έχει καταγράψει πλέον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Κίνα.  

Στη δε Κίνα για ακόμη μια ημέρα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης όμως τα κρούσματα που οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν «εισαγόμενα» αυξήθηκαν, ενώ το Πεκίνο εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή της αναζωπύρωσης της εξάπλωσης. Ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, εντοπίστηκαν 67 νέα κρούσματα, από 47 την προηγουμένη, σε όλες τις περιπτώσεις άνθρωποι που επέστρεψαν από το εξωτερικό. Το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε έτσι στα 81.285 ενώ αναφέφθηκαν και έξι ακόμη θάνατοι, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 3.287 ενώ αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των ασθενών που έχουν αναρρώσει πλήρως και πλέον είναι στους 74.051. 

Ιταλία

Μειωμένα συγκριτικά με την τρομακτική κορύφωση που καταγράφηκε στις 20 Μαρτίου είναι οι νέοι θάνατοι και τα νέα κρούσματα στη χώρα, αν και παραμένουν εξαιρετικά  υψηλά. Το τελευταίο 24ωρο οι αρχές ανέφεραν 683 θανάτου και 5.210 νέα κρούσματα. 

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε οι λειτουργίες του Πάσχα θα γίνουν χωρίς την παρουσία πιστών, χωρίς λιτανείες και χωρίς την τελετή του Νιπτήρος, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε σήμερα η Αγία Έδρα. Θα υπάρχουν βέβαια απευθείας μεταδόσεις των λειτουργιών από τηλεόραση, ραδιόφωνα και διαδίκτυο. ΤηνΜεγάλη Παρασκευή, οι ιερείς θα προσευχηθούν για τους ασθενείς και τους νεκρούς ενώ όποιος ιερουργεί θα φιλήσει τον Εσταυρωμένο και κανείς άλλος. Κάποιες από τις τελετές, όπως ο Δρόμος του Σταυρού που παραδοσιακά γίνεται στο Κολοσσαίο παρουσία του Πάπα, ενδέχεται να μεταφερθούν σε άλλες ημερομηνίες.

Σύνολο: 7.503 νεκροί, 74.386 ασθενείς. 

ΗΠΑ

Δεύτερη πλέον μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του ιού η χώρα μετά την Ιταλία και μέσα σε μικρό διάστημα πλησιάζει την τελευταία σε αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανά και έχει πολύ χαμηλό αριθμό νεκρών (πάντα συγκριτικά). Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν πέντε νέοι θάνατοι και 278 νέα κρούσματα ενώ η Νέα Υόρκη είναι η Πολιτεία που δοκιμάζεται περισσότερο με 33.013 κρούσματα και 366 νεκρούς (47 το τελευταίο 24ωρο) ενώ ακολουθούν Νιού Τζέρσεϊ, Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον. 

Σύνολο: 68.89 νεκροί, 1.032 ασθενείς. 

Ισπανία 

656 νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο και νέο ρεκόρ καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων αφού έφτασαν τα 7.457. Πλέον τα  θύματα στην Ισπανία μέσα σε μικρό διάστημα ξεπέρασαν αυτά στην Κίνα, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ιταλίας πριν μερικές ημέρες. 

Σύνολο: 3.647 νεκροί, 49.515 ασθενείς. 

Γερμανία

Ακόμη 47 νέους θανάτους ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας και 4.332 νέα κρούσματα του ιού. 

Σύνολο: 206 νεκροί, 31.323 ασθενείς. 

Ιράν

Νέα αύξηση στον αριθμών νεκρών και εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων μετά από αρκετές ημέρες υποχώρησης, αφού την Τετάρτη αναφέρθηκαν 143 και 2.206 αντίστοιχα. 

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις των πολιτών εκτός των περιοχών στις οποίες διαμένουν, καθώς υπάρχει φόβος για δεύτερο κύμα μολύνσεων από τον κορονοϊό καθώς εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης επεσήμανε χθες Τετάρτη ότι η χώρα ίσως αντιμετωπίσει δεύτερο ξέσπασμα της επιδημίας. Αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει ότι πολλοί Ιρανοί αγνόησαν τις εκκλήσεις των αρχών να παραμείνουν στα σπίτια τους και δεν ακύρωσαν τα σχέδιά τους για το ιρανικό νέο έτος που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου. «Όσοι ταξίδεψαν για τις διακοπές του Ιρανικού Νέου Έτους θα πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στις πόλεις τους χωρίς να κάνουν στάσεις σε άλλες πόλεις», υπογράμμισε ο Χοσεΐν Ζολφαγκαρί μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Σύνολο: 2.077 νεκροί, 27.017 ασθενείς.

Γαλλία

Σχετική υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά σταθερά υψηλό αριθμό θανάτων για τη χώρα που το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε 231 θανάτους και 2.929 νέα κρούσματα. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την έναρξη  στρατιωτικής επιχείρησης: καθώς εκτιμάται ότι πλησιάζει η κορύφωση της επιδημίας. Με την επιχείρηση Resilience («Ανθεκτικότητα») θα κινητοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει την κρίση. Η επιχείρηση θα εστιάζει στην «παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον πληθυσμό και στις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την επιδημία», τόσο στη μητροπολιτική Γαλλία όσο και στα υπερπόντια εδάφη, είπε ο Μακρόν. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Mistral θα αναπτυχθεί αμέσως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό ενώ στις αρχές Απριλίου το ελικοπτεροφόρο Dixmude θα φτάσει στις Αντίλλες, στην περιοχή της Γουϊάνας, για να παράσχει στήριξη στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

Σύνολο: 1.331 νεκροί, 25.233 ασθενείς. 

Ελβετία

Συνολικά 31 νέους θανάτους ανέφεραν σε μια μέρα η χώρα αντί δύο το προηγούμενο 24ωρο ενώ καταγράφηκαν ακόμη 1.020 νέα κρούσματα, αριθμός κοντά σε αυτόν που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στη χώρα. 

Σύνολο: 153 νεκροί,  10.897 ασθενείς. 

Ηνωμένο Βασίλειο

Τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων ανέφερε τη Τετάρτη η χώρα αφού έφτασαν τα 1.452 ενώ ο αριθμός των νέων θανάτων ήταν μειωμένος αφού καταγράφηκαν 43 νέοι. 

Στη χώρα αναμένονται εκατομμύρια τεστ-εξπρές τα οποία θα αποκαλύπτουν εάν πέρασε κάποιος κορονοϊό και δίνουν αποτελέσματα εντός 15 λεπτών. Οι πρώτοι που θα τα δοκιμάσουν είναι οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ της χώρας, ώστε να δουν αν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Σημειώνεται πως το τεστ  δεν μπορεί να ανιχνεύσει ενεργή λοίμωξη, αλλά μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος είχε τον ιό και τώρα πλέον έχει αποκτήσει αντισώματα. 

Σύνολο: 465 νεκροί, 9.529 ασθενείς. 

Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 104 νέα κρούσματα και πέντε νέους θανάτους. Η εικόνα που υπάρχει σταθερά τις τελευταίες ημέρες είναι πως η χώρα φαίνεται να ελέγχει πλέον σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο εξάπλωση του ιού μετά από την μεγάλη έξαρση που καταγράφηκε τέλη Φεβρουαρίου έως αρχές Μαρτίου. 

Σύνολο: 131 νεκροί, 9.241 ασθενείς. 

Ολλανδία

Τον υψηλότερο αριθμό νεκρών και κρουσμάτων κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας το τελευταίο 24 αφού αναφέρθηκαν ακόμη 80 θάνατοι και 852 νέα κρούσματα. 

Σύνολο: 356 νεκροί, 6.412 ασθενείς. 

Βολιβία

Η μεταβατική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, για να «τηρηθεί η καραντίνα» που έθεσε σε εφαρμογή την Κυριακή. Το μέτρο συνεπάγεται την ευρύτερη εμπλοκή του στρατού και της αστυνομίας στην επιτήρηση και τον έλεγχο της καραντίνας αλλά και το κλείσιμο. Μόνο ένα μέλος κάθε οικογένειας θα δικαιούται να βγαίνει από το σπίτι, για να κάνει προμήθειες σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο εγκλεισμός θα είναι απόλυτος τα Σαββατοκύριακα. Οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 3 Μαϊου αναβλήθηκαν.

Στη Βολιβία, χώρα με 11 εκατ. κατοίκους, έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα 38 κρούσματα.

Φινλανδία

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι θέτει σε καραντίνα το Ελσίνκι και τα περίχωρά του καθώς είναι η μεγαλύτερη εστία εξάπλωσης του ιού. Απαγορεύεται σε όλους η είσοδος και η έξοδος από τη πρωτεύουσα αλλά όλοι έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στη ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, την επαρχία Ουουσίμαα, κατοικούν 1,7 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας. Στην επαρχία αυτή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 κρούσματα της επιδημίας Covid-19.

Συνολικά στη Φινλανδία υπάρχουν 880 επιβεβαιωμένα κρούσματα, όμως εξετάζονται μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει. Σύμφωνα με τις αρχές, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι έως και 30 φορές μεγαλύτερος.

 

 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.