Header Ads

Eurogroup: Στενεύουν τα περιθώρια για εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα

Μπορεί το σημερινό Eurogroup για ακόμα μια φορά να μην έχει τα ελληνικά θέματα στην ατζέντα του, ωστόσο στενεύουν ιδιαίτερα τα περιθώρια για την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες και να κλείσει τις «τρύπες» στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Οι εξελίξεις στην μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας θα συζητηθούν αρχικά στη συνεδρίαση του Euro Working Group το οποίο θα προετοιμάσει, το κρίσιμο για την Ελλάδα, Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Στη τελευταία για το 2019 συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ως εκ τούτου το εάν υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις στους δημοσιονομικούς στόχους και κυρίως στο στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν περιθώριο έως τις 20 Νοεμβρίου να τακτοποιήσουν όλες της εκκρεμότητες οι οποίες συνδέονται με την τέταρτη αξιολόγηση προκειμένου να μην υπάρχει περιθώριο για «γκρίνιες» από τους υπουργούς στο Eurogroup.

Οι ομόλογοι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα θα έχουν στα χέρια τους δύο κρίσιμες εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη αφορά τον έλεγχο που κάνει η Κομισιόν στους προϋπολογισμούς όλων των κρατών μελών, προκειμένου να προλάβει παρεκκλίσεις από την κοινή οικονομική πολιτική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή δεν θα υπάρχουν αρνητικές αναφορές για τον ελληνικό προϋπολογισμό, γεγονός που φάνηκε και από το ότι η Κομισιόν δεν έχει στείλει καμία επιστολή στην ελληνική πλευρά προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές του προϋπολογισμού.

Το πόρισμα των θεσμών

Το κείμενο του προϋπολογισμού έχει περάσει από το «μικροσκόπιο» των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών ώστε να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους και η κυβέρνηση παραμένει πιστή στη γραμμή που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Από τον έλεγχο τους έχουν περάσει και τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και έστω με κάποιους αστερίσκους, η υλοποίηση τους θα προχωρήσει κανονικά.

Η δεύτερη έκθεση και μάλλον πιο σημαντική είναι το πόρισμα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την έκθεση οι θεσμοί θα αναφέρουν τις διαπιστώσεις τους σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τον έλεγχο τους για την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και των προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων ελάφρυνσης.

Το πόρισμα των τεχνοκρατών των θεσμών θα κρίνει και την στάση που θα κρατήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με το ελληνικό αίτημα να υπάρξουν αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των στόχων, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα άνω του 1 δισ. ευρώ και ισχυρή ανάπτυξη επιτρέπει να ξεκινήσει η σχετική κουβέντα.

Αλλαγή στόχων

Βασικό θέμα παραμένει και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης και η Αθήνα διαπραγματεύεται τα χρήματα αυτά να μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά να μειώσει έμμεσα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Άλλωστε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μαζί με τις δύο εκθέσεις, θα έχουν στα χέρια τους και την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους (DSA). Σε αυτή θεωρείται δεδομένο ότι τα νέα για την Ελλάδα θα είναι καλά, καθώς θα καταγράφεται η σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους μετά τη συνεχή μείωση τον επιτοκίων δανεισμού.

Μένει να φανεί εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν το δρόμο για την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs, επιτρέποντας να μετρούν και ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή θα επιλέξουν να μεταθέσουν για ακόμα μια φορά τη συζήτηση για αργότερα.

 
Αλέξανδρος Κλώσσας
Από το Blogger.