Header Ads

Ρωσική βάση ελικοπτέρων στη βόρεια Συρία μετά την αποχώρηση των Αμερικανών

Η Ρωσία έστησε μια βάση ελικοπτέρων σε αεροδρόμιο στην πόλη Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Zvezda, του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, την Πέμπτη, σε μια κίνηση με σκοπό να αυξήσει η Μόσχα τον έλεγχό της στην περιοχή.

Δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 φάνηκαν να πετούν πάνω από την έρημο πριν προσγειωθούν στη νέα βάση, η οποία προστατεύεται από αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir.

Μόνο τρία ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων ένα μεταγωγικό Mi-8, έχουν ως τώρα αναπτυχθεί στη νέα βάση, ανέφερε το Zvezda, ωστόσο θα ακολουθήσουν περισσότερα.

Η Ρωσία έχει δύο μόνιμες βάσεις στη Συρία- μια αεροπορική βάση στη Λαττάκεια, που χρησιμοποιείται για αεροπορικά πλήγματα εναντίον των δυνάμεων που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και μια ναυτική βάση στην Ταρτούς, στη Μεσόγειο.

Είναι ασαφές εάν η νέα βάση θα είναι μόνιμη ή όχι, αλλά φαίνεται ότι η Μόσχα επιδιώκει μεγαλύτερο έλεγχο πάνω σε ό,τι συμβαίνει κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν κοινές περιπολίες.

«Αυτή τη στιγμή είναι μια μικρή βάση για να διευκολύνει τις ρωσικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία, αλλά θα μπορούσε εν δυνάμει να φανεί χρήσιμη για ρωσικές επιχειρήσεις ανατολικά του Ευφράτη εάν και όταν οι ΗΠΑ αποσυρθούν πλήρως από τη Συρία» είπε ο Βλάντιμιρ Φρόλοφ, Ρώσος πρώην διπλωμάτης. «Δίνει στη Ρωσία μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ...αλλά στρατιωτικά είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικής αξίας και δεν προορίζεται να αντιμετωπίσει την αμερικανική αεροπορική ισχύ».

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.