Header Ads

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεπακετάρουμε μετά από ένα ταξίδι

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεπακετάρουμε μετά από ένα ταξίδι.

Οταν επιστρέφουμε από ένα επαγγελματικό ταξίδι ή ταξίδι αναψυχής στο σπίτι και την καθημερινότητά μας, μια από τις πιο στενάχωρες και βαρετές διαδικασίες είναι το ξεπακετάρισμα της βαλίτσας. 

Οπως φαίνεται, υπάρχουν δυο τύποι ανθρώπων: εκείνοι που ξεπακετάρουν τις βαλίτσες αμέσως με την επιστροφή τους και εκείνοι που την αφήνουν για μέρες γεμάτη από ρούχα που χρειάζονται πλύσιμο και σουβενίρ που μένουν εκεί για εβδομάδες, ίσως και μήνες μέχρι να χρειαστεί να ξαναπακετάρουν για το επόμενο ταξίδι. Και είναι πολλοί εκείνοι που ταυτίζονται με το δεύτερο σενάριο.

Γιατί όμως υπάρχει τόση δυσκολία στο ξαπακετάρισμα; Και ποιοι είναι μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τάση; Οι ειδικοί στα ταξίδια και οι ψυχολόγοι, απαντούν: 

 

  • Ο ενθουσιασμός «φεύγει». «Οταν ετοιμάζουμε τις βαλίτσες για ένα επερχόμενο ταξίδι, η αναμονή του ταξιδιού μας κάνει περισσότερο ενθουσιώδεις και μάλιστα έχουμε διαμορφώσει και λίστες που μας βοηθούν να οργανώσουμε τα ρούχα και αξεσουάρ που θα πάρουμε μαζί», λέει η travel blogger Τζέσικα Νόρα. «Οταν ομως επιστρέφουμε από ένα ταξίδι, ο ενθουσιασμός υποχωρεί και δεν υπάρχει προθεσμία για ξεπακετάρισμα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να επιστρέψουν στην ρουτίνα τους, στην τακτοποίηση και το πλύσιμο».
  • Η αναβολή είναι πειρασμός. «Η αναβολή συμβαίνει συνήθως όταν είμαστε αγχωμένοι για κάτι ή έχουμε άσχημα συναισθήματα για όσα αποφεύγουμε. Το ξεπακετάρισμα αντιπροσωπεύει το τέλος μιας ευχάριστης εμπειρίας: των διακοπών και του ταξιδιού. Το να μην ξεπακετάρεις, το βλέπω ως ένα είδος πένθους. Οπότε ίσως το ξεπακετάρισμα είναι μια μορφή πένθους ότι κάτι όμορφο τελείωσε ή μια άρνηση ότι οι διακοπές τελείωσαν, ωστόσο αυτό δεν είναι τόσο καλό για την ψυχολογία». 
  • Ισως υπάρχει μια πιο βαθιά εξήγηση. Η αναβολή δεν έχει να κάνει πάντα με το πόσο κουρασμένοι ή στεναχωρημένοι είμαστε, μάλλον υπάρχει μια πιο βαθιά εξήγηση, όπως για παράδειγμα το άγχος. «Το αγχος μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές, αναλόγως την περίσταση. Υπάρχουν άνθρωποι που σταματούν ένα πρότζεκτ γιατί ανησυχούν μήπως αποτύχουν ή κάνουν κάτι λάθος, είναι τελειομανείς. Για άλλους, είναι θέμα ελέγχου των γεγονότων της ζωής τους. Ενώ το άδειασμα της βαλίτσας μπορεί να φέρει ευχάριστες αναμνήσεις από κάποιο ταξίδι, για άλλους μπορεί να είναι καταθλιπτική η διαδικασία. Είναι φυσιολογικό το να αισθανόμαστε λίγο στεναχωρημένοι με την επιστροφή από ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι. Ομως ας δούμε λίγο και τη γενική εικόνα. Για μερικούς ανθρώπους αυτή η αναβολή του ξεπακεταρίσματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δυστυχίας στη δουλειά ή της στεναχώριας από μια σχέση», λένε οι ειδικοί.
  • Η καθημερινότητα είναι έντονη και δεν υπάρχει χρόνος.

Πώς θα ξεπεράσουμε την αναβολή και θα ξεπακετάρουμε γρήγορα

«Ξεπακετάρετε με το που γυρίσετε στο σπίτι, ώστε να μην έχετε χρόνο να το σκεφτείτε. Αν αφήσετε τη βαλίτσα γεμάτη μια εβδομάδα μετά το ταξίδι σας, θα σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα που δεν έχετε τακτοποιήσει τα ρούχα και θα είναι πιο δύσκολο για εσάς. Προσπαθείστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να ξεπακετάρετε αμέσως μετά το κάθε ταξίδι, θα είναι πιο εύκολο για εσάς», εξηγούν οι ειδικοί.

 

Newsroom / HuffPost US
Από το Blogger.