Header Ads

Προσφυγικό: Εως και 4,8 εκατ. παράτυποι μετανάστες ζούσαν στην Ευρώπη το 2017

Τουλάχιστον 3,9 εκατομμύρια «μη εξουσιοδοτημένοι» μετανάστες - και πιθανώς μέχρι και 4,8 εκατομμύρια - ζούσαν στην Ευρώπη το 2017, οι μισοί από αυτούς στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από το 2014, όταν στην Ευρώπη ζούσαν περίπου 3 - 3,7 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες, και κορυφώθηκε το 2015-16 εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, όταν έφτασαν περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως από χώρες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το 2016, εκτιμάται ότι 4,5 - 5,3 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες ζούσαν στην Γηραιά Ηπειρο. Αυτό είναι το έτος που οι κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τη διαδρομή των Βαλκανίων, μέσω της οποίας πολλοί μετανάστες έφταναν στη βόρεια Ευρώπη. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία που αποσκοπούσε στην παραμονή εκατομμυρίων μεταναστών στην Τουρκία και πολλοί αιτούντες άσυλο, ιδιαίτερα οι Σύριοι, έλαβαν δικαίωμα ασύλου ή διαμονής στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ολα αυτά οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών μέχρι το 2017.

Τα ευρήματα αυτά βασίζονται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και από τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Ακόμη και με την αύξηση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, οι παράτυποι μετανάστες αντιπροσώπευαν το 2017 λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού της ηπείρου, που ξεπερνάει τα 500 εκατομμύρια.

Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το μισό του αντίστοιχου ποσοστού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 2017 εκτιμάται ότι ζούσαν 10,3 - 10,7 εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες - ή το 3% του πληθυσμού των 325 εκατομμυρίων.

Το ερευνητικό κέντρο Pew, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ορίζει τους «μη εξουσιοδοτημένους» μετανάστες ως άτομα που ζουν σε μια χώρα χωρίς ιθαγένεια και χωρίς άδειες παραμονής. Το κέντρο περιλαμβάνει σε αυτούς, επίσης, και τους αιτούντες άσυλο με απόφαση που εκκρεμεί, επειδή τα ποσοστά απόρριψης ασύλου είναι υψηλά. Επίσης, τα παιδιά που γεννιούνται από παράτυπους μετανάστες στην Ευρώπη θεωρούνται «μη εξουσιοδοτημένα», διότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν τους χορηγούν αυτόματα υπηκοότητα.

Στις ΗΠΑ όλοι οι γεννημένοι στη χώρα είναι Αμερικανοί πολίτες, ανεξάρτητα από το καθεστώς μετανάστευσης των γονέων τους.

Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο - οι μισοί μόνο από το Μεξικό - η προέλευσή τους είναι πιο περίπλοκη υπόθεση στην Ευρώπη: Τρεις στους δέκα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή Ασίας και του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, περίπου το 23% από ευρωπαϊκές χώρες εκτός αυτών που μελετήθηκαν στη δημοσκόπηση, καθώς και από τη Ρωσία και την Τουρκία, το 21% από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το 17% από την υποσαχάρια Αφρική και το 8% από την Αμερική.

Εκτός από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζούσαν περίπου οι μισοί παράτυποι μετανάστες της Ευρώπης, σημαντικός αριθμός αυτών κατοικούσαν επίσης στην Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτές οι τέσσερις χώρες μαζί φιλοξενούσαν το 70% όλων των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη.

Πηγή: Associated Press

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.