Header Ads

Υπογραφές για να μην κατασκευαστεί η «Πτολεμαΐδα 5» μαζεύει η WWF !

Αντιγράφουμε από το wwf.gr/ptolemaida5
Πες ΟΧΙ στη βρώμικη ενέργεια
Σταμάτησε τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα
Η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζουν με τη χρηματοδότηση του γερμανικού τραπεζικού ομίλου KfW, την κατασκευή ενός βρώμικου γίγαντα: της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» ισχύος 660 MW και συνολικού κόστους 1,4 δισεκ. ευρώ.

Ζήτησε από την KfW

να ακυρώσει τα σχέδια χρηματοδότησης της Πτολεμαΐδας 5, και
να στρέψει το επενδυτικό της ενδιαφέρον παγκοσμίως από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια

Ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση

να ακυρώσει τα σχέδιά της για την Πτολεμαΐδα 5, και
να σχεδιάσει ένα καθαρό και ενεργειακά ασφαλές όραμα για την χώρα.

Ο χρόνος μας πιέζει

Χρειαζόμαστε 10.000 υπογραφές. Στις 14 Απριλίου θα τις παραδώσουμε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και στο Διοικητικό Συμβούλιο της KfW.

Η καύση λιγνίτη έχει σοβαρές επιπτώσεις:

στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο, καθώς επιταχύνει ραγδαία την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα είναι από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που θα υποστεί δραματικές επιπτώσεις σε περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία.
στην ανθρώπινη υγεία, καθώς προκαλεί χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνος. Χαρακτηριστικό είναι το κόστος των λιγνιτικών σταθμών της Ελλάδας για την υγεία, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1,47 και 4,09 δισεκ. ετησίως.

Είναι και οικονομικά ασύμφορη

Ποιος αποφασίζει ότι η χώρα πρέπει να θυσιάσει υγεία και περιβάλλον στον βωμό της «ανάπτυξης»; Ειδικά όταν πρόσφατη οικονομετρική μελέτη μας αποδεικνύει ότι η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι και ασύμφορη για την Ελληνική οικονομία, τα επιχειρήματα περί ανάπτυξης εξατμίζονται στις καμινάδες της νέας μονάδας!

Μπορεί να γίνει και αλλιώς…

Οι χρηματοεπενδυτικοί κολοσσοί απομακρύνονται από τον λιγνίτη. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει τη μονάδα αυτή, καθώς οι προβλεπόμενοι ρύποι υπερβαίνουν κατά πολύ τα δικά της κριτήρια. Έτσι, η Πτολεμαΐδα 5 μένει με έναν μόνο «μνηστήρα» για τη χρηματοδότησή της, τη γερμανική τράπεζα KfW.
Κι όμως η KfW στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, είναι πρωτοπόρος στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας.

Δεν θα μπορούσε άραγε να ακολουθήσει μια ανάλογη επενδυτική πολιτική και για τη χώρα μας;
Από το Blogger.